Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#50258
Met DANK aan Lia, die deel 1 van Shawn Messionnier vertaald heeft over demodex:

Er zijn 2 typen demodectische schurft: lokale vorm en een gegeneraliseerde vorm.

Plaatselijke schurft veroorzaakt een of meer aangetaste plekken op het lichaam. Algehele schurft tast het hele lichaam aan óf bepaalde gedeelten van het lichaam, zoals de poten of de kop.

Terwijl plaatselijke schurft een lichte aandoening is, is algehele schurft een zeer ernstige en potentieel levensbedreigende kwaal.

Wees bedacht op plaatselijke demodex schurft wanneer er een aangetaste plek- vaak cirkelvormig – is, kaal en tevens rood en/of geschilferd.

Gewoonlijk veroorzaakt het geen jeuk bij het dier. Het kan op alle delen van het lichaam voorkomen, maar bij jonge puppies zit het gewoonlijk op de kop en de voorpoten. In de meeste gevallen verdwijnen de plekken na één of 2 maanden van plaatselijke behandeling.

Wanneer het hele lichaam van de hond is aangetast moet men verdacht zijn op algehele demodex-schurft.
Hoewel, zoals gezegd, deze kwaal kan zich ook voordoen op gedeelten van het lichaam, zoals kop of poten. Er ontstaan kale oppervlakten en bultjes die papillen worden genoemd. Wanneer de diagnose niet in een vroeg stadium wordt gesteld ontstaat er vaak een bijkomende infectie, die pukkeltjes of puistjes en afscheiding veroorzaken. In dit stadium moeten sterke antibiotica worden aangewend om de bijkomende infectie te bestrijden.

Met de juiste behandeling is demodex schurft goed te bestrijden bij de meeste honden. Aan honden die voor algehele demodex zijn behandeld mogen nooit corticosteron hormonen gegeven worden behalve in een levensbedreigende situatie, want de steroïden kunnen een opleving van de ziekte veroorzaken, die moeilijk te behandelen is.

Demodex schurft wordt vaak fout gediagnostiseerd bij puppies en honden. Omdat de ziekte er uit kan zien als allerlei andere huidaandoeningen zouden alle huidproblemen bij puppies en de meeste- zo niet alle- volwassen honden moeten worden onderzocht op demodex.

Omdat demodex een erfelijke ziekte is zouden alle honden die hier aan lijden moeten worden gecastreerd of gesteriliseerd en mag er niet mee worden gefokt. De ouders van de aangetaste honden mogen niet meer voor de fok worden gebruikt.

Behandelingswijzen voor schurft; de conventionele behandeling voor algehele demodex-schurft bestaat er uit de hond iedere week of 2 weken te deppen met Mitaban. Hoewel het een krachtig insecticide is zijn bijwerkingen zeldzaam, maar kúnnen bestaan uit braken, zwelling, sufheid en wankele gang.
Zodra verbetering te zien is en 1 of 2 huidschraapsels bij onderzoek negatief blijken wordt de hond nog 2 keer gedept. Daarmee is de dep-behandeling compleet. Vaak bestaat de gehele behandeling uit 8 tot 12 depbeurten die zo’n, €20,- tot €40,- per stuk kosten.

Behandeling van plaatselijke demodex is het op de aangetaste plekken een smeersel zals b.v. benzoyl peroxyde aanbregen om ontsteking te verminderen.
Met deze behandeling lijken de aangetaste plekken soms tijdelijk te verergeren voordat verbetering optreedt.

Aanvullende therapieën voor demodex schurft bestaan o.a. uit homeopatische middelen zoals sulfur en kruiden als echinecea of lavendel, plaatselijk opgebracht of inwendig toegepast, afhankelijk van het kruid. Ik beveel ook aan om aanvullend zink en antioxidant vitamines en mineralen te geven om het immuunsysteem te versterken. Nogmaals, corticosteron steroïden verergeren de schurft.

Demodex-schurft kan behoorlijk verwoestend zijn. Elke hond waarbij een korte kuur van aanvullende behandeling niet aanslaat zou met deppen behandeld moeten worden. Ga vervolgens door met aanvullende behandelingen om het immuunsysteem van uw hond te versterken en de kans op bijwerkingen van het deppen te verminderen.
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 06 feb 2004, 23:55, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Paul_Barte
#50354
>>Er zijn 2 typen demodectische schurft: plaatselijke schurft of algehele schurft.<<

Ik praat liever over een lokale vorm en een gegeneraliseerde vorm!!
Voor de rest heb ik wat vraagtekens staan bij het stuk zoals deppen met Mitaban (wat nooit wordt gebruikt bij een DA) en nog wat andere dingen.
Zal proberen om binnenkort een aanvulling te geven maar ben bere en beredruk op het moment.
Door Lizzy
#50367
OK, aanpassing gedaan.

Shawn Messonnier is dierenarts in de USA dus het kan zeer goed zijn dat zij daar andere middelen gebruiken.
Gebruikersavatar
Door Ivonne
#50512
ik heb ook nog het e.e.a. aan info liggen over demodex waaronder een stuk van een hoogleraar aan de University of Liverpool (tja, waar je al niet via via terecht komt in een poging Bas te genezen) en deze man geeft aan dat de "standaard behandeling" Amitraz dips zijn (dit zit o.a. in Extodex en Tactic). Bijwerkingen kunnen zijn; "sedation", overgeven en jeuk.

Indien dit niet werkt dan kunnen medicijnen als Ivermectin en moxidectin geprobeerd worden. Bij extra infecties moet een 6-8 weken durende antibioticakuur gedaan worden.

Mitaban wordt eveneens vaak gebruikt in de behandeling van demodex; als dit niet werkt wordt ook overgegaan op het gebruik van Ivermectin.

Bij het gebruik van Ivermectin wordt de kanttekening geplaatst dat hier erg voorzichtig mee omgegaan moet worden en het gebruik van Ivermectin wordt niet officeel aangemerkt als werkzaam tegen demodex. Bij een verkeerde dossering is Ivermectin giftig.

Het herstellen van de onderliggende kwaal is van cruciaal belang!

Ook het geven van "a high quality, meat-based diet with proper amounts of high quality fat" wordt ten zeerste aangeraden.

Bovenstaande is een verkorte versie van de info die ik heb.
Door Lizzy
#51819
Wederom met heel veel dank aan Lia komt hier de vertaling van deel 2:

Deel 2

Hier komt wat Lowell Ackerman er over te zeggen heeft:

Lokale demodex wil nog wel eens spontaan genezen, terwijl gegeneraliseerd demodex vaak een uitgebreide behandeling vereist. Hoewel stress de aanzet kan geven tot hernieuwde uitbarstingen, zijn het de grote aantallen mijt, die een stof afscheiden, waardoor het immuunsysteem verder wordt onderdrukt.
Deze bijkomende aantasting van het immuunsysteem kan worden gestopt door de mijten te verdelgen, maar een fundamentele tekortkoming in het immuunsysteem kan niet worden gecorrigeerd.
De meeste gevallen bij jonge dieren worden toegeschreven aan stress, gerelateerd of samengaand met een erfelijke tekortkoming in het immuunsysteem. Wanneer dieren op oudere leeftijd de aandoening krijgen is het onderliggende probleem vaak een samenvallende ziekte of verzwakking van het immuunsysteem door medicijnen ( b.v. corticosteroïden). Hoewel Burmaanse en Siamese katten mogelijk vaker zijn aangetast dan andere rassen, komt de aanleg voor demodex veelvuldiger voor bij honden dan bij katten, vooral bij een aantal specifieke hondenrassen (Doberman, Dalmatiër, Boxer, Bull Terrier, enz.)

Klinische aanwijzingen:
Dieren met demodex kunnen een verscheidenheid aan huidafwijkingen vertonen, afhankelijk van de graad van verzwakking van het immuunsysteem.
De klassieke beschrijving van demodex onderscheidt lokale en gegeneraliseerde vorm, maar deze verschillen zijn niet echt belangrijk.
Het enige wat écht belangrijk is, is of de aandoening spontaan geneest met enkel ondersteunende therapie!
De huidziekte zelf wordt veroorzaakt door de mijten die zich verdringen in de haarzakjes en deze uiteindelijk vernietigen. Wanneer de inhoud van de haarzakjes op de huid terecht komt veroorzaakt dit ontstekingen, samengaand met roodheid en haaruitval.

Bij honden kan demodex de vorm aannemen van verscheidene andere huidaandoeningen, inclusief bacteriële etterbulten, ringworm en zelfs allergieën
De aanwijzingen bij honden omvatten gewoonlijk eveneens:

1)   kale plekken
2)   variërende mate van roodheid
3)   bijkomende bacteriële complicaties.

De huidoppervlakten die het eerst worden aangetast zijn gewoonlijk kop en poten, maar een afwijkende tendens is meer regel dan uitzondering.

Diagnose:
De diagnose van Demodex kan worden gesteld door huidkrabsels te onderzoeken op aanwezigheid van demodexmijt, -eieren of -larven.
•Bij honden zit de mijt in de haarzakjes. De huid moet eerst samengeknepen worden om de mijt er uit te drukken. Het schrapen moet zo diep gaan tot er bloed komt als bewijs dat het schrapen werkelijk de onderhuid heeft bereikt.

Een enkele keer vertonen zelfs diepe schraapsels geen mijten. Dit komt vooral voor bij sommige rassen (b.v. Shar Pei) of op bepaalde plekken In die gevallen kan een biopsie een hulpmiddel zijn om de diagnose te stellen.
Wanneer uiteindelijk de diagnose is gesteld is het belangrijk om zo mogelijk de onderliggende oorzaak van de aandoening vast te stellen.
Bij een jonge hond is nagaan van de afkomst belangrijk en het testen op veroorzakers zoals interne parasieten (inclusief hartworm). Aanvullende testen op immunoglobuline waarden, T cel reacties, stofwisselingsafwijkingen moeten worden overwogen.
Een volwassen hond die plotseling demodex ontwikkelt moet worden onderzocht op:

1)Onderliggende stofwisselingsziekten zoals traagwerkende schildklier, hyperadrenocorticisme, suikerziekte, leverziekte, kanker en andere mogelijke oorzaken van onderdrukking van het immuunsysteem.

Behandeling:
Ongeveer 90% van de gevallen van demodex in honden en katten zijn plaatselijk en herstellen zonder behandeling in een paar maanden. In deze gevallen zou behandeling ter beheersing van de aandoening moeten bestaan uit milde benzoyl peroxide gel of 1% rotenone zalf.
Bij de overgebleven 10% van de gevallen, die niet genezen, ontwikkelen de dieren de gegeneraliseerd vorm van de ziekte, gekarakteriseerd door grote oppervlakken met haaruitval, roodheid, schilferigheid en ontsteking.
Alle honden en katten met demodex moeten hoogwaardig voedsel krijgen en vrij gehouden worden van interne parasieten en hun huid moet worden verzorgd met aangepaste plaatselijke therapie.
Om te beginnen is benzoylperoxide vaak een goede keus als shampoo want het zal de haarzakjes wegspoelen en daarmee mijt schilfers en vuiligheid verwijderen.
Wanneer het onderliggende probleem van verzwakking van het immuunsysteem eenmaal is aangepakt geneest het merendeel van de gevallen binnen enkele maanden.
Voor jonge honden resulteert enkel een terughoudende behandeling gewoonlijk tot het verdwijnen van de aandoening op de leeftijd van 18 maanden ( misschien bij sommige grotere rassen niet vóór de leeftijd van 3 jaar). Honden bij wie de aandoening niet spontaan is verdwenen tegen die tijd lijden waarschijnlijk aan ernstige defecten van het immuunsysteem die niet mogen worden doorgegeven aan volgende generaties. Hun symptomen kunnen worden verlicht met het gebruik van insecticiden om de mijt te doden, maar hun immuunsysteem kan niet worden genezen.
De beste ondersteunende behandelingen bestaan uit:
1)shampoos
2)periodiek antibioticakuren
3)middelen die het immuunsysteem stimuleren (alleen voor bepaalde gevallen)

De gekozen antibiotica moet een bacteriëndodende werking hebben omdat de toestand van het immuunsysteem van het dier vermoedelijk verzwakt is.
Middelen om het immuunsysteem te stimuleren kunnen natuurlijke zijn (b.v. vitamine E, selenium, germanium, Coenzyme Q10) of worden geïnjecteerd of ze kunnen het immuunsysteem prikkelen als een bijkomend verschijnsel.
Hoewel eerdere studies suggereerden dat vitamine E supplementen (200 mg 5 maal daags) heilzaam waren, konden recente onderzoeken dit niet bevestigen.
Een recente veronderstelling dat honden met demodex een lager gehalte selenium in hun bloed hebben dan normale honden kon niet afdoend worden aangetoond.

Behandeling met Miticidal wordt gewoonlijk niet aanbevolen vóórdat het dier een volgroeid immuunsysteem heeft, tenzij zijn toestand snel verslechtert.
Alleen wanneer moet worden aangenomen dat het dier een gebrekkig immuunsysteem heeft en niet uit zichzelf kan genezen kan het besluit worden genomen insecticiden toe te passen bij jonge dieren.
Bij een hond met een normaal immuunsysteem veroorzaakt de mijt geen problemen.
Een huisdier met een gebrekkig immuunsysteem zou moeten worden gesteriliseerd om te voorkomen dat dit wordt doorgegeven aan volgende generaties. Dit zou een bijdrage leveren aan het uitbannen van erfelijke immuun gebreken die het ontstaan van algehele demodex mogelijk maken.
Een gerichte behandeling van gegeneraliseerde demodex bij honden wordt gewoonlijk bereikt met amitraz. Behandeling met amitraz heeft in 60% tot 80% van de gevallen succes.
Veel veterinaire huidspecialisten hebben ervaren dat in probleemgevallen de doses vaak moeten worden verdubbeld óf de periode tussen de behandelingen gehalveerd om de mijten uit te roeien; deze wijze van behandeling kan alleen op eigen risico van de behandelaar, aangezien het niet strookt met de aanbevelingen van de producent. Soms gebruiken dierenartsen een krachtiger vorm van amiraz. Eén ml van 12.5% oplossing kan worden verdund met 100 ml water om een 0.125% amitraz oplossing te verkrijgen. Met deze oplossing kan dagelijks de helft van het huidoppervlak worden afgesponst, afwisselend de voorste en de achterste helft. Deze methode is nuttig in bijzonder hardnekkige gevallen.
Tijdens de eerste week van deze behandeling zouden de dieren moeten worden opgenomen om te worden geobserveerd voor het geval er bijverschijnselen optreden zoals:

•sufheid
•depressie
•trage hartslag
•gebrek aan eetlust
•maagdarm klachten
Door Lydia
#52175
Ivonne schreef:

Bij het gebruik van Ivermectin wordt de kanttekening geplaatst dat hier erg voorzichtig mee omgegaan moet worden en het gebruik van Ivermectin wordt niet officeel aangemerkt als werkzaam tegen demodex. Bij een verkeerde dossering is Ivermectin giftig.
Ik heb Ivermetine Gel gehad van de DA, moet zeggen dat het perfect werkte bij mijn 2 honden..Met 4 weken waren ze er vanaf.....
Door Lizzy
#52245
Dit topic blijft even open staan (in tegenstelling tot alle andere topics) omdat Paul en Ivonne er nog informatie aan toe willen voegen.
Gebruikersavatar
Door Ivonne
#52961
Ik heb mijn stapel info nog even opnieuw doorgenomen maar eigenlijk komt alles op bovenstaande topics neer. Ik kan nog hele stukken (in het engels) plaatsen maar ik denk dat dat een beetje overbodig is.

Voor de ene hond werkt "dit" en voor de andere hond werkt "dat" en dan is het ook nog weer afhankelijk van de resistentie van de mijt en het immuunsysteem van de hond.

Dus demodex is, zeker in de gegeneraliseerde vorm, zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden.
 Terug naar “Bibliotheek Medisch”

Barfplaats wordt gesponsord door