Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#3320156
Struvietgruis.

Oorzaak: Een type gruis dat echt regelmatig bij honden voor komt. Meestal ontstaat struviet door een blaasontsteking. Bacteriën zorgen voor een alkalische urine en daarin vormt dan struviet. Maar het kan ook dat er blaasontsteking ontstaan is door een te alkalische urine (waarin zich dan struviet en bacteriën vormen - bacteriën gedijen goed bij alkalische urine). Er zijn ook andere oorzaken voor struviet namelijk gebruik van corticosteroïden, te lang ophouden van de urine, blokkades in het urinesysteem, andere urineweg aandoeningen (soms zelfs aangeboren).

Bacteriën: Maar om te beginnen moet er door de dierenarts dus gekeken worden of er bacteriën in de urine zitten. En om gelijk twee vliegen in 1 klap te slaan: laat je dierenarts de urine op kweek zetten zodat hij in 1 keer de goede antibiotica voor kan schrijven. Om urine op kweek te zetten zal de dierenarts waarschijnlijk voorstellen om een steriel monster uit de blaas te halen door middel van een punctie. Laat je hier niet door afschrikken, dit is niet erg belastend voor de hond.

Aanzuren urine: Naast antibiotica is het ook noodzakelijk om de urine aan te zuren. Om meerdere redenen: ten eerste overleeft de bacterie niet in een zure urine. Ten tweede wordt er geen struviet aangemaakt/kan struviet niet neerslaan in zure urine. Een juiste pH waarde van de urine is dus van belang.

pH waarde: Brengt mij op de pH waarde. De pH waarde is de zuurgraad van de urine. Een hond heeft van nature een iets zure urine en een pH waarde van tussen de 6.0 en 6.5 is ideaal. Wanneer er struviet in de urine zit, is de pH waarde altijd alkalisch. De pH waarde meet dan een waarde tussen de 7.0 en 8.5.

Je kunt zelf de pH waarde van de urine meten met strips. Ideale strips zijn die van Marchery & Nagel, pH fix 4.5 - 10.0. Deze strips meten dus in een range van heel zuur tot heel alkalisch (4.5 is heel zuur, 10.0 is heel alkalisch. En overigens is pH 7.0 wat we noemen neutraal). De strips kun je onder andere hier bestellen: https://www.gezondeshop.nl/ph-teststrookjes.html.

Zelf de pH waarde meten: meet altijd de pH waarde in verse urine! Meet ook altijd op hetzelfde tijdstip van de dag, liefst in de ochtend. De pH waarde van de urine fluctueert namelijk gedurende de dag dus om een goed beeld te krijgen is het niet slim om de ene keer 's morgens en den andere keer in de middag/avond te meten want dan vergelijk je appels met peren.

Brokken bij struviet: Goed. Om de urine aan te zuren zal de gemiddelde dierenarts je brokken voorschrijven voor bij struviet. Wat doen die brokken? Die verzuren de urine door middel van verzuurders en zij zorgen ervoor dat de hond meer gaat drinken. Zie hier de ingredienten van Hill's C/D Droogvoer: Gemalen maïs, kippen- en kalkoenenmeel, dierlijk vet, eiwithydrolysaat, meel van erwtenzemelen, plantaardige olie, calciumcarbonaat, lijnzaad, zout, kaliumchloride, taurine, vitaminen en sporenelementen. Bevat door de EG toegestane anti-oxidanten.

Wij zeggen hier op Barfplaats "yummie.... Not :-X :-X ". Dit is toch geen hondenvoer?! Maar let dus op, er zit zout in. Waarom? Om je hond meer te laten drinken. Nou, wat ome Hill's kan kan jij ook maar dan beter. De beste voeding voor een hond met struviet is rauwe verse voeding! De reden daarvoor is omdat rauwe verse voeding bestaat uit natuurlijke goed opneembare vitamines en mineralen (en geen onnatuurlijke belastende vitamines en mineralen) en omdat de voeding vochtrijk is en vochtrijk is voor een carnivoor ontzettend belangrijk! Maar, de rauwe voeding dient wel aan een paar eisen te voldoen en zo nodig aangepast te worden.

Zelf samengesteld: verlaag tijdelijk het aandeel vleesbot naar 30%. Minder mineralen is een goed idee bij struviet en vleesbot bevat veel (gezonde!) mineralen. Laat groenten tijdelijk weg, want groenten maakt alkalisch en je wilt de urine zuur. Geef dus vleesbot, spiervlees en orgaanvlees. Orgaanvlees mag je tijdelijk ophogen naar 30%. Dus 15% pens en 15% andere organen. Orgaanvlees maakt lekker zuur :) .

KVV: kies een KVV uit waar geen premix in zit (vitamine/mineralen preparaat). De KVV moet ook gemalen bot bevatten, geen calcium supplement. De KVV bevat bij voorkeur geen rijst en geen groenten. Kies een KVV met een laag calciumgehalte en dus geen KVV met gemalen bot van grote dieren zoals paard, rund, geit, lam.

Extra vocht toedienen : Laat je hond extra drinken. Dat is erg belangrijk. Doorspoelen moet hij/zij! Het gruis moet eruit. Honden die struviet hebben kun je het beste doorspoelen met bone broth (een bouillon dat urenlang getrokken is van botten). Engelstalig recept voor bone broth voor honden: http://www.dogsnaturallymagazine.com/ho ... -your-dog/. Een hond die meer drinkt en doorgespoeld wordt moet automatische natuurlijk ook meer/vaker plassen! Laat je hond (behalve 's nachts) tenminste iedere vier uur goed uitplassen.

Verzurende middelen: Meestal zijn bovenstaande maatregelen niet genoeg. De urine moet aangezuurd worden. Dit kun je doen door biologische appelazijn toe te voegen aan het voer. Reken ongeveer op 1 dessertlepel appelazijn voor een kleine tot middelgrote hond. Vaak is alleen appelazijn niet voldoende. Je kunt ook cranberry aan je hond geven. Neem voor een middelgrote hond de helft van de mensendosering aan cranberry capsules/pillen of kies voor de Puur Cranberry (je kunt je dan aan de dosering op de verpakking houden).

Zelf pH waarde meten: Meet ongeveer om de dag de pH waarde van de urine en pas de dosering verzurende middelen aan indien nodig. Wordt de urine zuurder dan pH 6.0, stop dan met verzuren en blijf wel de pH waarde meten. Een te zure urine: daarin ontwikkeld de hond mogelijk gruis van een ander type, dus onder de pH 6.0 wil je echt niet komen. Is de urine nog steeds te alkalisch (pH waarde van 7.0 en hoger), verhoog dan de dosering verzurende middelen.

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik lees regelmatig zeer positieve reacties over de twee Chinese kruidenmixen van de huisdierendokter: https://www.huisdierendokter.nl/inurinewegen.html. Bij terugkerende struviet/blaasontsteking kan het de moeite waard zijn dit te proberen.

In geval van blaasontsteking is er vrijwel altijd antibiotica nodig. Zoals eerder hierboven geschreven, laat de urine eerst op kweek zetten zodat je niet met een breed spectrum AB op de blaasontsteking hoeft te schieten.

Blokkade - dit is een noodgeval: als je hond probeert te plassen maar er komt geen urine : dit is een noodgeval. Of het nou nacht of weekend is: je moet direct naar de dierenarts, je hond zal zonder behandeling overlijden.

Wanneer de struviet steeds terug keert ondanks een juiste behandeling, doe je er goed aan om je hond door een specialist verder te laten onderzoeken.

Een dikke vette noot: let op, bovenstaande geldt alleen voor struviet!!!!! Er zijn meerdere type blaasgruis bij hond en kat en sommige hebben zelfs een 180 graden tegenovergestelde behandeling nodig. Behandel je een hond met uraatgruis bijvoorbeeld alsof hij struviet heeft, kan dit leiden tot een ernstig zieke hond en zelfs de dood! Zorg dus altijd dat eerst heel goed duidelijk is welk type gruis bij jouw hond of kat aangetroffen is!!!!!!!!!!

Barfplaats wordt gesponsord door