Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#113894
Door Linda Jansma

Verantwoorde voeding en vroege diagnostiek ter voorkoming/preventie van HD en andere skeletproblemen bij de pup


Pups staan er om bekend graag en veel te eten. Dit is nog een overblijfsel van hun vroege voorouders de wolf, waarbij de dieren soms dagen niets te eten hadden, waardoor, als er wèl voedsel was, er zo veel mogelijk gegeten moest worden om de voedselloze dagen te kunnen overbruggen. Hoe komt het dus dat bij de wolf nauwelijks HD (heupdysplasie) geconstateerd wordt, terwijl bij sommige hondenrassen er een percentage wordt gemeten van 50% van de populatie. Van nature krijgen wolvenpups weinig te eten. De volwassen wolven brengen voedsel naar de jongen, veelal gedurende het eerste levensjaar. De jongen gaan zelf niet of amper mee op jacht. Hierdoor krijgen de wolvenpups niet de kans dik te worden. Ze blijven slank, vaak zelfs mager, waardoor ze echter gelijkmatiger opgroeien en ook de heupen zich goed gaan aansluiten. Om dit dus bij onze pups te bereiken, zouden wij ze minimaal, tegen het karige af, moeten gaan voeden. De praktijk echter leert ons dat dat erg moeilijk is. Als kersverse eigenaar wil je natuurlijk het beste voor je pup en is het natuurlijk niet leuk om hem weinig te eten te geven. Bovendien is het vaak zo dat de pup eigenlijk al iets te dik is, zodra hij bij de fokker vandaan komt. Wat kunnen we dus doen om de kans op HD zo klein mogelijk te houden? Als eerste kunnen we de dierenarts vragen om bij de laatste pupvaccinatie de heupen goed te bekijken. Door de pup op de zij te leggen kan de dierenarts al een goed beeld krijgen van de stabiliteit van de heupjes. Als er getwijfeld wordt kan er een maand later een controle onderzoek plaatsvinden. Eventueel kan op een leeftijd van een maand of vier een röntgenfoto worden gemaakt om de heupjes te controleren. Vanaf de leeftijd van drie maanden kan er echter al een "officieel" onderzoek plaatsvinden om te kijken of de pup een (erfelijke) aanleg heeft om HD te ontwikkelen. Dit onderzoek is de pennHIP methode, waarbij door ingewikkelde berekeningen een index wordt verkregen (de Distractie Index, kortweg DI genoemd), die aangeeft in welke mate de aanleg tot het ontwikkelen van HD bij de pup aanwezig is. Dit onderzoek mag maar door een paar dierenartsen in Nederland worden uitgevoerd en de röntgenfoto's moeten ter beoordeling worden opgestuurd naar de Verenigde Staten. Aangezien de "gewone" HD foto's tot weinig resultaat (= geen of weinig vermindering van het aantal HD gevallen) heeft geleidt, lijkt het pennHIP programma steeds meer aandacht te krijgen.

Wat kunt u verder nog doen. Zorg ervoor dat de pup toch slank blijft door minimaal te voeden, geef geen extra suplementen bij het voer, behalve eventueel chondroïtinesulfaat en glucosamine, twee stoffen die het gewrichtskraakbeen beschermen. De voeding mag niet teveel calcium bevatten, aangezien dit de ontwikkeling van ED bewerkstelligd. Ten opzichte van de energie in de voeding, moet het calciumgehalte laag zijn. Geef weinig beweging, maar wel regelmatig. Geen rare bewegingen laten maken, dus ook de situaties waarin dat kan voorkomen, zoals wild spelen alleen, zowel als met speelkameraadjes, vermijden. Oppassen met gladde vloeren. Als u een laminaatvloer heeft, of iets van dien aard, leg dan ter bescherming het eerste jaar op diverse plekken kleden neer. Zorg er wel voor dat die kleden niet kunnen schuiven. Maak geen lange wandelingen met een hond jonger dan een jaar; het kraakbeen bij deze leeftijdscategorie is nog niet geheel in bot omgezet, waardoor bij overbelasting problemen kunnen ontstaan. Lange wandelingen door het zand zijn helemaal uit den boze!

Heel vaak komt de vraag welke voeding het beste is voor een opgroeiende pup. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende voeders op de markt, dat het voor hondeneigenaren een ramp is om het juiste te kiezen. In principe kunt u volstaan met een gewone voeding, die geschikt is voor alle soorten honden. Dus voor grote rassen, kleine rassen, jonge honden, volwassen honden. Let hierbij op, dat u geen merk kiest die ook een voeding voor pups op de markt brengt, aangezien bij dergelijke merken het calciumgehalte bij voeding voor volwassen honden vaak wat hoger ligt. Het beste kiest u voor een natuurlijke voeding, zonder geur-, kleur- of smaakstoffen en in ieder geval zonder kunstmatige conserveringsmiddelen en/of anti-oxidanten. Let hierbij op de vermelding van in de EG goedgekeurde stoffen; deze zijn allemaal kunstmatig. Tegenwoordig zijn er een aantal versvleesvoedingen uit de diepvries op de markt. Omdat de hond van nature een vleeseter is, is het raadzaam de voeding van uw hond af te wisselen met een versvleesvoeding, of beter nog, helemaal over te schakelen op alleen versvlees.

In het kort komt het er op neer dat u uw pup moet behandelen met gezond verstand. Het is misschien erg moeilijk om uw hond het eerste jaar zo veel beperkingen op te op te leggen, echter na dat eerste jaar heeft u nog tijd genoeg om van uw gezond hond te genieten!
Laatst gewijzigd door Lizzy op ma 21 jun 2004, 16:44, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door