Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

#1068941
Worden skelet problemen bij pups veroorzaakt door te weinig calcium?

De meeste hondeneigenaren of mensen die adviseren over honden voeding leven in de simpele veronderstelling dat bot problemen veroorzaakt worden door te weinig calcium in honden voeding. De meeste hondeneigenaren zijn er van overtuigt dat de pup een calcium supplement nodig heeft om goede botten te ontwikkelen. Dit geldt in het bijzonder (denkt men) voor reuze rassen. Veel eigenaren van reuze rassen denken zelfs dat een pup van een reuze ras meer calcium nodig heeft dan van een kleiner ras (noot Lizzy: dit deel is door Ian geschreven toen brok fabrikanten nog ongelofelijk veel calcium in hun voer pletterde. Men is hier nog niet zo heel lang geleden van teruggekomen, daar komt Ian later ook op terug). De eigenaren weten alleen niet precies hoe het werkt.

Puppy-eigenaren moeten inderdaad bezorgt zijn over calcium. Een pup heeft relatief vrij hoge dosering calcium nodig voor bot groei als je dat vergelijkt met een volwassen hond. Wat ze vooral niet nodig hebben is een te grote hoeveelheid calcium. De vragen die beantwoord moeten worden zijn:

1)Hoeveel calcium is de juiste hoeveelheid calcium en welke soort calcium is nodig.
2)Wat geven we te eten en wat voor supplementen geven we om dit probleem te tackelen.

De meeste nieuwe puppy-eigenaren vragen het aan de fokker of aan andere hondeneigenaren of aan de dierenwinkel of aan de dierenarts. En ze verwachten een simpel antwoord inclusief een advies over welke calcium ze moeten geven in welke hoeveelheden. De verschillende vragen die mensen stellen over calcium:

*Wat zijn de basis-regels voor het geven van calcium?
*Wat is de beste vorm van calcium die ik aan mijn pup kan geven?
*Moet ik beendermeel od dolomiet of calcium carbonaat of calcium gluconaat, etc geven?
*Wat vind je van een calcium supplement met toegevoegde vitamines en mineralen?
*Is melk een goede calciumbron voor een pup?
*Zijn botten een goede bron of zijn die gevaarlijk?
*Hoeveel van dat supplement moet ik geven?
*Hoeveel calcium heeft een pup van een groot ras nodig zoals een Duitse Dog? En hoeveel van een klein ras zoals een Papillon?
*Moet een reuze-ras een ander merk voer krijgen dan een klein ras?
*Moet een reuze-ras meer calcium krijgen?

Is er een simpel antwoord op deze vragen?
Veel mensen denken dat ze beter wat teveel calcium kunnen geven dan te weinig. En ze denken dat extra calcium geen kwaad kan. Sommige mensen denken zelfs "als een klein beetje calcium goed is, dan is 6 keer zoveel calcium vast 6 keer beter". Ze botten van het puppy zullen vast groot en sterk groeien. Fantastisch. Er zijn zelfs St Bernard eigenaren die denken dat je een St. Bernard nooit teveel calcium kan geven. Helaas is dit allemaal niet waar en hebben deze misvattingen geleid tot een grote hoeveelheid puppy eigenaren veel te veel calcium aan hun puppy hebben gegeven.

Teveel calcium is een grote veroorzaker van skelet problemen bij puppies.
Tot de dag van vandaag is teveel calcium nog steeds de grote veroorzaken van het slopen van het skelet van de pup. Puppy's die teveel calcium binnen krijgen, ontwikkelen een legio aan skelet problemen zoals HD, ED, OCD, koe-hakkigheid, etc. en het veroorzaakt allerlei degeneratieve gewricht ziektes bij oudere honden. Helaas, in een vroeg stadium lijken veel bot problemen die veroorzaakt worden door een teveel aan calcium precies op problemen die worden veroorzaakt door te weinig calcium. Door de hond te onderzoeken kun je dus niet zien of het puppy lijdt aan een tekort of een teveel aan calcium, dus wat je moet doen is kijken naar hoe de pup gevoerd wordt. Maar vaak krijgt een pup met bot problemen veroorzaakt door teveel aan calcium het advies om nog meer calcium te gaan voeren. En je begrijpt, dit verergert de problemen.

Tegen de tijd dat er een hoop geld uit is gegeven aan rontgenfoto's, specialisten, operaties, supplementen, andere dieten, is het puppie veelal zo misvormt dat het gecastreerd wordt en zijn miserable leven lang lijdt aan artritis en artrose, wordt het al jong ingeslapen om verder leed te besparen.

Veel reputaties van fokkers zijn kapot gemaakit doordat zij zogenaamd slechte pups fokten. Er worden zelfs fokkers voor de rechter gesleept omdat zij genetische kapotte pups fokken. In de tussentijd krabte veel fokkers zich achter de oren, bedenkend wat er mis is gegaan. Er zijn zelfs fokkers die hun pups BARF voerden, perfecte puppy's fokten en toch te horen kregen bij de dierenarts dat ze toch beter brokjes kon voeren. Er zijn vele fokkers "zekerheidshalve" voor de helft BARF en voor de helft brokken gaan voeren. En soms gaat dit goed, maar soms gaat dit niet goed, afhankelijk van welke helft van het BARF dieet er gebruikt wordt. De meer je van het BARF programma afwijkt, de meer problemen je kunt verwachten.

Het idee dat pups verzopen moesten worden in calcium is ontstaan na het vreselijke effect wat men heeft gezien van het te weinig voeren van calcium. Dit vond plaats toen het kant en klare brokkenvoer geintroduceerd werd en eigenaren en fokkers niet tevreden waren over het resultaat. Helaas waren de eigenaren en fokkers vergeten hoe ze ook alweer een goed menu moesten samenstellen en wat ze begonnen te voeren was een dieet dat alleen uit vlees bestond... Een ramp. Zo'n dieet bevat veel te weinig calcium. Het bevat ook te weinig andere mineralen, maar laten we ons concentreren op het tekort aan calcium. Deze puppy's, die voornamelijk vlees te eten kregen en zachte breekbare botjes ontwikkelde: dat was het bewijs voor dierenartsen, fokkers, hondeneigenaren, etc. dat puppy's extra calcium nodig hadden. En dit is waarom de farmaceutische bedrijven, gesteund door dierenartsen en fokkers, hun calcium supplementen weer goed konden slijten, want een opgroeiende pup heeft dus calcium supplementen nodig, nietwaar? De noodzaak om puppy's calcium supplementen te geven werden dus een nieuwe mythe. Voer je puppy calcium supplementen of maak je hond kapot.

Al dat gepraat over calcium tekorten en de noodzaak om te supplementeren met calcium, zorgde er weer voor dat brokfabrikanten meer calcium toe gingen voegen tot hun product. Voor de zekerheid. Het enige wat zij hoefde te doen was een lekker goedkoop calcium supplement toevoegen. Simpel. Gooi er nog wat extra beendermeel in, lekker goedkoop dus ze waren blij dat ze een grote lading van die goedkope handel aan hun voer toe konden voegen, dit bracht namelijk de kosten weer verder omlaag. Op deze wijze kregen de honden via dit hondenvoer (vooral de goedkope merken) wel 10 keer zoveel calcium binnen als dat een pup nodig heeft.

En zo werden eigenaren door dierenartsen aangemoedigd om alleen nog maar commercieel voer te voeren. Dierenartsen (en andere instanties) wisten niet beter dan dat het "all meat dieet" zieke puppies veroorzaakte. En zo begonnen de dierenartsen (en andere instanties) te geloven dat hondeneigenaren nooit van ze levensdagen zelf het eten voor de hond klaar konden maken. Het standaard advies van de dierenarts is nu "voer alleen kant en klaar hondenvoer aan je hond. Geen zelfgemaakte maaltijden! Vooral NIET aan puppy's".

Helaas, met de hondenbrokken kregen de puppy's al teveel aan calcium binnen... En in die tijd waren er eindeloos veel eigenaren die OOK nog eens ZELF wat extra calcium toevoegde. Problemen met een teveel aan calcium volgde al snel. Dus, voerde eigenaren eerst te weinig calcium met het zogenaande "all meat dieet", kregen honden nu veel te veel calcium binnen. En helaas, veel dierenartsen, fokkers, hondeneigenaren, puppy-eigenaren hadden er geen idee van hoe gevaarlijk het is om je pup teveel calcium te voeren.

Hoe komt het dat een teveel aan calcium bot problemen veroorzaakt?
Er zijn 2 mechanisme die dat veroorzaken. Ten eerste zorgt teveel aan calcium ervoor dat andere voedingsstoffen, die nodig zijn voor gezonde bot groei, niet langer beschikbaar zijn omdat zij zich binden met het calcium. En, een teveel aan calcium verstoort ook in de hormoonhuishouding die zorgt voor een normale bot groei. Er zijn vast nog meer oorzaken, die we nu nog niet weten, maar deze twee mechanisme veranderen beide botgroei. Het eind resultaat is alle bot ziektes die we vandaag de dag zien in opgroeiende puppy's. En dit geldt ook voor bot ziektes zoals HD.

Een teveel aan calcium en andere voedingsstoffen:
Als een pup teveel calcium binnen krijgt, hoeveelheden die hij niet nodig heeft, scheidt hij deze simpelweg uit via de ontlasting. Dit statement is absoluut waar wanneer we het hebben over een natuurlijke calcium bron zoals in rauwe vlees botten en zoals in andere natuurlijke bronnen zoals groenten. Maar dit statement is absoluut niet waar voor grote hoeveelheden calcium die de pup binnen krijgt via hondenbrokken of voeding waar een onnatuurlijk calcium supplement in verwerkt is (zowel in commercieel voer als in zelfgemaakt voer. Noot Lizzy: dit is nou exact waarom ik geen voorstander ben van een KVV waar een calcium supplement in verwerkt is!!!).

Een teveel aan calcium supplement (of verhit beendermeel!!) zorgt er voor dat andere voedingsstoffen uit het dieet zich aan de calcium bindt. Het vormt samen een nieuwe samenstelling die de pup niet kan absorberen. De mineralen die op deze manier verloren gaan zijn: fosfor, ijzer, koper, zink, jodium, magnesium, mangaan, chroom, borium, selenium en waarschijnlijk nog meer. Met andere woorden: essentiele voedingsstoffen binden zich met onnatuurlijk calcium en worden beide door de pup uitgescheiden via de ontlasting. De pup kan deze voedingsstoffen (die hij zo hard nodig heeft) dus niet meer opnemen. Het resultaat daarvan is dat de pup een tekort op loopt aan vele voedingsstoffen, vooral mineralen, die wel in het voer aanwezig waren. Laat mij je zeggen dat dit GEBRUIKELIJK GEBRUIKELIJK GEBRUIKELIJK is!!!

Zonder deze mineralen kunnen de botten van jouw puppy niet normaal groeien. Een pup die op deze wijze gevoerd wordt kan dus allerlei bot groei en abnormaliteiten ontwikkelen. Het kan zelfs HD, ED Wobbler, koehakkigheid, etc. ontwikkelen. En laat me nogmaals herhalen: dit gebeurd zooooo vaak!
Laatst gewijzigd door Lizzy op zo 12 apr 2009, 14:07, 1 keer totaal gewijzigd.
#1069140
Een teveel aan calcium verstoord de hormoonhuishouding:

De hormonen die betrokken zijn bij de groei van bot zijn: groeihormoon, insuline, schildklierhormoon, sexhormoon, bijschildklierhormoon en waarschijnlijk nog vele anderen. Klinkt zeer gecompliceerd, nietwaar? Nou ja, wees niet bezorgt, zelfs wetenschappers weten nog niet exact hoe ze exact werken. Dus, vergeet al deze namen en wat ze allemaal doen, want er is een makkelijkere manier om ernaar te kijken.

De hormoonproductie en activiteit is volledig afhankelijk van wat jij besloten hebt je puppie te voeren. Voeding is de belangrijkste factor voor hoe deze hormonen zich gedragen. Voeding bepaald of de hormonen zich normaal zullen gedragen en normaal bot aanmaken of zich misdragen en abnormaal bot aanmaken. Wanneer je gebruik maakt van het BARF dieet om je pup te voeren, zullen deze hormonen zich volkomen normaal gedragen. En hoe meer wordt afgeweken van dit dieet, de groter de kans op fouten botziektes.

Teveel aan calcium verstoort tenminste twee hormonen die betrokken zijn bij de groei. Thyroxine en Calcitonin (noot Lizzy: ik weet niet wat de goede Nederlandse vertaling is voor calcitonin maar dit hormoon heeft alles te maken met het calcium/fosfor metabolisme). Er zijn zonder twijfel ook andere hormonen betrokken, maar het effect van wat er mis gaat met deze twee hormonen zijn rampzalig genoeg om uit te leggen wat we zien bij de botgroei van puppies met botziektes.

Teveel calcium en de schildklier functie
Een teveel aan calcium onderdrukt de functie van de schildklier. Dit komt deels doordat het calcium het jodium niet langer beschikbaar is (doordat het calcium zich met het jodium heeft verbonden en af is gevoerd). Maar, het teveel aan calcium heeft ook een effect op de schildklier zelf. Doordat de werking van de schildklier is aangetast, de schildklier is zeer belangrijk bij een normale botgroei, wordt het groeipatroon van de pup dramatisch gewijzigd. Dit veroorzaakt dan weer een verminderde groeipercentage en een abnormale botgroei. Deze wijziging in de schildklier heeft effect op de pup voor de rest van het leven. Het beinvloed overigens meer dan alleen botgroei. Het heeft ook invloed op het voortplantingssysteem. Het leidt mogelijk zelfs tot steriliteit. Maar, wat ik wil dat je je realiseert is dat een teveel aan onnatuurlijk calcium bijdraagt in gigantische skeletproblemen van het puppy.

Teveel calcium en de calcitonin productie
Je kunt je vast herinneren dat ik geschreven heb dat een teveel aan onnatuurlijk calcium wordt uitgescheiden via de ontlasting. Maar, een deel van het teveel aan onnatuurlijk calcium wordt niet uitgescheiden en opgenomen door het lichaam. Dit veroorzaakt een verhoging van het calcium niveau in het bloed. En dit is wat problemen veroorzaakt.

Om het teveel aan calcium, dat continue in de bloedstroom rondcirculeert, kwijt te raken, scheidt het lichaam een hormoon uit, calcitonin. Wat calcitonin doet is het verlagen en het functioneren van de absorbtiecellen in het bot. Het verhoogde niveau van dit calcitonin-hormoon doet prima zijn werk in het verlagen van het calciumniveau in de bloedstroom. Maar, dat is niet het enige effect.

Het teveel aan calcitonin hormoon veroorzaakt ook een achterstand in bot-rijping en hermodelleren. Het verstoort ook de normale werking van de endochondrale been/botvorming. Het helpt bij het ontwikkelen van allerlei botziektes zoals puppiebotziektes maar ook HD en ED, etc. etc.

Hoeveel teveel calcium moet je voeren om abnormale groei te veroorzaken??
Het antwoord op deze vraag is: niet veel. Wanneer je onnatuurlijk calcium voert, dan is 1.1% tot 1.5% nodig voor een normale gezonde botgroei. Onderzoek bij de Duitse Dog heeft aangewezen dat 3% al abnormale botgroei en botziektes veroorzaakt. Deze hoeveelheid calcium wordt gemakkelijk bereikt wanneer je je hond gewoon een normaal droogvoer voert, zonder dat je er extra supplementen bij geeft. Met andere woorden: er is maar een klein beetje teveel calcium nodig om de normale botgroei van de pup te verstoren.

Kunnen we dit probleem oplossen met moderne voeding?
Ik heb al eerder in dit hoofdstuk een paar vragen opgeschreven over hoeveel calcium je een pup moet voeren. Ik wil een paar van deze vragen doornemen om te kijken of we dit calcium dilemma op kunnen lossen terwijl we gebruik maken van commercieel hondenvoer en calcium supplementen.

Hoeveel calcium heeft een opgroeiende pup nodig?
Wanneer je probeert om iedere dag een complete maaltijd voor te schotelen, zij het via commerciele voeding, zij het via gekookte voeding dat je zelf samenstelt: moet je er voor zorgen dat de voeding 1.1% tot 1.5% calcium bevat. Zeker niet meer dan 2.0%. Je moet er ook voor zorgen dat je ongeveer dezelfde hoeveelheid calcium als fosfor voert en dan liefst net een beetje meer calcium dan fosfor (de ratio is 1.1 : 1). Is dat simpel of is dat verwarrend? Wees niet bezorgt. Accepteer voor het moment even wat ik zeg en lees verder. Als het voer dat je voert deze ratio bevat (en een 'zo ongeveer' is goed genoeg) en het percentage calcium is tussen de 1% en 2%: zal het allemaal redelijk goed aflopen met de botten van de pup.

Wat vind je van deze ratio's en percentages?
Vind je ze van praktisch nut, als het op hondenvoeren aan komt? Want tenslotte is dit het correcte antwoord... De waarheid is dat zo'n antwoord voor de meeste hondeneigenaren totaal onbruikbaar is, tenzij ze een commercieel kant en klaar voer voeren dat deze percentages/ratio's bevat. Maar ja, hoe moet je weten welke percentages en ratio's je voert wanneer je zelf voeding voor je hond kookt? Je kunt jezelf misschien ook afvragen of dit essentieel is om te weten.... Want je gaat je afvragen hoe mensen 30 a 40 jaar geleden het klaarspeelde om gezonde honden te fokken en te houden. Of hoe wilde honden zich staand hebben weten te houden in het wild, zonder mensen met dit soort kennis en ervaring...

De meeste hondenvoerfabrikanten hebben de ratio zo ongeveer wel goed. Maar niet de hoeveelheid. De meeste hondenvoeren bevatten veel te veel calcium en veel te veel fosfor. Recent onderzoek in Amerika en Australie heeft aangetoond dat een groep commercieel kant en klaar voer, zelfs de beste zogenaamde supermarktmerken, veel te veel calcium bevatten. Soms wel 10 keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid voor opgroeiende pups. De meeste bevatte meer dan 2 keer de aanbevolen hoeveelheid. Het enige dat je zeker kunt weten is dat commercieel hondenvoer teveel calcium bevat. Het enige probleem is met deze voedingen is dat je geen idee hebt hoeveel calcium er in zit.

Het komt er op neer dat het niet moeilijk is om uit te vinden hoeveel calcium een pup nodig heeft. Je zult het juiste antwoord wel kunnen vinden maar wanneer het aan komt op het voeren van je puppy, heb je weinig tot niks aan deze wetenschap. Het heeft geen enkele praktische waarde. En dat is nou precies wat de hondenbrok-makers willen dat jij denkt. Het maakt hun job om jou ervan te overtuigen dat je hun voer moet kopen een stuk eenvoudiger!

Volgende vraag.

Heeft mijn pup extra calcium nodig?
Ook een heel eenvoudige vraag met een eenvoudig antwoord. Wanneer er niet genoeg calcium in het dieet van je puppy zit, dan moet je calcium toevoegen totdat er wel voldoende in zit. Het is het juiste antwoord, je hebt er alleen niks aan. Je weet namelijk niet hoeveel calcium er in het puppy-voer zit en dus weet je al helemaal niet hoeveel je toe zou moeten voegen. Goed, reden nummer 2 voor de hondenvoerfabrikant om jou ervan te overtuigen dat je hun voer moet kopen.

Welk calcium supplement is de beste?
Deze vraag kan ook makkelijk beantwoord worden. Als het voer dat je je pup geeft te weinig calcium bevat, neem dan ieder willekeurig calcium supplement om het tekort aan te vullen. Het maakt niet uit wat voor calciumsupplement je neemt, je pup zal er iets uit opnemen. Met andere woorden, het maakt niet zoveel uit welke vorm van calciumsupplement je geeft. Een andere factor dat in de voeding aanwezig moet zijn is overigens vitamine D.

Laat me je er aan herinneren dat een teveel aan onnatuurlijk calcium botziektes veroorzaakt. Het lichaam absorbeert een teveel aan calcium wat gevoerd wordt voor een deel. En dit gebeurd met de enige natuurlijke vorm, namelijk vleesbotten, niet.

Ondanks alles wat hierboven geschreven is, je hebt gewoon geen idee hoeveel calcium er in het dieet zit dat je geeft. Je weet dus niet of je hond een calciumsupplement nodig heeft, laat staan dat je weet welke. Het is belangrijk om te weten dat als je een zogenaam 'goed' commercieel hondenvoer voert, je geen extra calcium moet toevoegen. Ergo, dit is zelfs zeer gevaarlijk voor de botten van de pup en de rest van z'n gezondheid. En houdt in je achterhoofd dat de meeste commerciele hondenvoedingen sowieso al teveel calcium bevatten.

Hoeveel calcium moet ik mijn pup geven?
Wat ze bedoelen is: hoeveel extra onnatuurlijk calcium moet ik aan mijn puppies voer toevoegen. Deze vraag is niet te beantwoorden. Het hangt er helemaal vanaf hoeveel calcium er al in het dieet zit. En zoals je hebt gezien, is dit onmogelijk om te zeggen zonder dat je een analyse van een laboratorium bij de hand hebt.
#1069190
Kan ik melk als calciumsupplement geven?
Het simpele antwoord is dat melk (of het nu koemelk of geitenmelk of zelfs hondenmelk is) een ongebalanceerd dieet niet uit kan balanceren. Melk is voor opgroeiende dieren een compleet en uitgebalanceerde voeding. Het heeft de juiste calcium/fosfor ratio en voldoende calcium om een pup op te laten groeien. Als je melk toevoegt aan een dieet van alleen vlees is het enige dat je bereikt dat de melk niet langer uitgebalanceerd is. Met andere woorden: nee, je kunt geen melk gebruiken als calciumsupplement.

Maar, er is niks mis met melk toevoegen aan het dieet dat al uitgebalanceerd is voor wat betreft calcium en fosfor. Een beetje melk voeren haalt het gebalanceerde dieet niet uit balans.

Zijn calciumsupplementen met fosfor goed te gebruiken?
Er zijn supplementen die ook fosfor bevatten en zogenaamd een complete mineralen mix voor honden heten. Ze beweren de ideale calcium/fosfor ratio te bevatten. Als je geen idee hebt welke hoeveelheden calcium/fosfor er al in het voer zit dat je geeft, is het dus geen goed idee om dat proberen te fixen met behulp van zulke supplementen. De mensen die er in geslaagd zijn een systeem te creeeren dat werkt, hebben dat voor elkaar gekregen door veel vallen en opstaan. Als het ze gelijk de eerste keer lukt, is dat eerder geluk dan wijsheid. Maar goed, opnieuw hebben we een argument gecreeerd waarom jij commerciele kant en klare hondenvoeding moet voeren....

Hebben honden van grote rassen meer calcium nodig dan kleine rassen?
Dit is waarschijnlijk de meest ergelijke vraag waar hondeneigenaren mee zitten. Maar, het antwoord is een kwestie van gezond verstand. De hoeveelheid calcium die toegevoegd moet worden aan een dieet hangt maar van 1 ding af. Hoeveel zit er al in. Als er al voldoende calcium in het voer zit (tussen de 1% en 2%): dan zit er voldoende in en hoeft er niks toegevoegd te worden. Honden van grote rassen hebben niet meer calcium nodig dan kleine rassen. Zij hebben exact dezelfde hoeveelheden calcium in hun onnatuurlijke voeding nodig. Met andere woorden: alle opgroeiende honden hebben hetzelfde dieet nodig, maar hoe groter de hond, hoe meer hij van het voer nodig heeft. Logisch nadenken.

Maar, het antwoord op deze vraag veranderd dramatisch wanneer een zogenoemd "compleet en uitgebalanceerd" dieet aangevuld wordt met grote hoeveelheden vlees, zonder bot of grote hoeveelheden graanhoudende voeding. Ineens krijgt de hond niet meer een teveel aan calcium binnen maar een tekort aan calcium. En ook hier zien we weer dat het niet makkelijk is om uit te vinden hoeveel onnatuurlijk calciumsupplement je toe moet voegen.

Echt, de allermakkelijkste en meest logische oplossing: schakel over naar BARF. Meer daarover later.

Calcium regel nummer 1
Wanneer je je puppy veel vlees geeft, is je verteld dat je twee theelepels calciumcarbonaat per kg vlees moet toevoegen. Dat is 1 theelepel per pond. Deze regel klopt helemaal wanneer je vlees en vlees alleen voert. Wanneer je ook andere voedingsmiddelen voert, kan het wel eens zijn dat de regel niet langer correct is. Het andere probleem met dit dieet is dat het vlees + calciumsupplement niet voldoende voedingsstoffen bevat. Je hond loopt dus een tekort op aan vitamine A, jodium, koper, etc. Het alleen voeren van spiervlees met een calciumsupplement is simpelweg geen uitgebalanceerd/gezond dieet.

Calcium regel nummer 2
Noot Lizzy: Ian Billinghurst schrijft hier dat wanneer je half brok voert half vlees, je waarschijnlijk nog steeds geen extra calcium hoeft toe te voegen. Ik ga hier verder niet op in omdat ik denk dat brokfabrikanten de hoeveelheid calcium in de loop der jaren allang omlaag hebben gebracht.

Calcium/Fosfor ratio
Ik heb al verteld dat de ratio calcium/fosfor in het dieet van de pup belangrijk is. Dat geldt voor een commerciele hondenbrok. Er moet ongeveer een gelijke hoeveelheid calcium/fosfor in het voer zitten en dan ietsjes meer calcium. Als het voer dat jij voert teveel afwijkt, kun je wachten op skeletproblemen.

Als je een hondenbrok voert, kun je er vandaag de dag vanuit gaan dat de fabrikant de ratio zo ongeveer wel goed heeft.

Het probleem begint wanneer je extra vlees (zonder bot) of extra calcium toe gaat voegen aan dit voer. Je helpt daarmee de ratio om zeep. Wanneer je de ratio te ver om zeep helpt, krijgt je pup zeker skeletproblemen. Dit is een fout die vaak gemaakt wordt.

Een voorbeeld: als je besluit om je pup te voeren met voor de helft een hondenbrok en voor de helft dingen als vlees met een onnatuurlijk calcium supplement, heb je dus geen idee welke ratio calcium/fosfor je voert. Het idee om op zeker te spelen en half hondenbrok half 'natuurlijk' te voeren wordt vaak gebruikt en veroorzaakt skeletproblemen! Met andere woorden: tenzij je behoorlijk zeker bent over wat je aan het doen bent, is dit een gevaarlijke manier van voeren. Als je besluit om hondenbrok te voeren, dan is het veiliger om alleen hondenbrok te voeren en geen supplementen.

Een eenvoudige oplossing voor het calcium dilemma
Als je niet goed wordt van al dat gedoe omtrent calcium, zal ik je een geheimpje verklappen. Er is een veeeeel eenvoudigere manier. Je hoeft je allemaal niet druk te maken over alle problemen die ik hierboven heb omschreven. Je hoeft ook geen raketgeleerde te zijn om een puppy te voeren van pup naar volwassen hond. Het is hartstikke makkelijk om de juiste calcium/fosfor balans te bewerkstelligen. Het is hartstikke makkelijk om de juiste hoeveelheid calcium aan je puppy te voeren. Zonder dat je hoeft te meten en te analyseren.

Het is makkelijk aan te komen, het is goedkoop, het is rijk aan calcium en het bevat de perfecte calcium/fosfor balans en het kan gevoerd worden zonder ooit problemen te geven. Als je dit aan je pup voert, maakt niet uit hoeveel je pup eet, het zal precies de hoeveelheid calcium binnen krijgen dat het nodig heeft. Je pup krijgt nooit teveel calcium binnen, je pup krijgt nooit te weinig calcium binnen. En het voedsel geeft een perfecte botgroei. En wat is dit miraculeuze voedsel? Het heet: RAUWE VLEESBOTTEN! Rauwe vleesbotten moeten ongeveer 50% a 60% van het dieet vormen. Het is onmogelijk om calciumproblemen te krijgen wanneer je je pup voert met rauwe vleesbotten (en geen andere calciumsupplementen!!!).

Als je je pup hiermee voert, is het onmogelijk dat je pup teveel calcium binnen krijgt. Dat is de regel die je kunt geloven. Het is de waarheid, het is wetenschappelijk, het is natuurlijk, het is logisch, het is praktisch en niet moeilijk te begrijpen. En iedereen kan het. Bij het voeren van 50% a 60% vleesbotten is de calcium/fosfor verhouding perfect in balans en met dit dieet zul je nooit teveel calcium voeren. Ook zul je geen problemen krijgen met de opname van andere mineralen en zul je geen hormonale problemen veroorzaken. Het is zo eenvoudig.

Er is geen complete verklaring waarom vleesbotten geen problemen veroorzaken. Behalve het overduidelijke feit dat het de natuurlijke voeding is voor de hond, wat in wetenschappelijke taal betekent dat het is wat de hond als pup moet eten om gezond op te groeien, zonder skeletproblemen. Er zijn wel technische verklaringen waarmee we uit kunnen leggen waarom rauwe vleesbotten zo goed werken. Bijvoorbeeld, het allerbelangrijkste punt is dat het calcium component in bot zich niet bindt met andere mineralen zoals gekookte, onnatuurlijke vormen van calcium dat wel doen. Dit betekent dat andere mineralen niet onbeschikbaar worden door de aanwezigheid van calcium uit bot. Een andere gerelateerde factor is de chemische vorm van calcium in bot. De organische vorm van ongekookt bot is de natuurlijke manier om andere mineralen in het spijsverteringskanaal vrij te geven in plaats van zich te binden. Met andere woorden: deze vorm van calium (uit rauw bot) helpt bij de absorptie van mineralen in het spijsverteringskanaal, in plaats van dat het zich met zich bindt en hun assimilatie verhinderd in het lichaam van jouw hond (zoals verhit of onnatuurlijk calcium dat wel doet). Met andere woorden, deze vorm van rauw organisch calcium zorgt er juist voor dat andere mineralen beschikbaar zijn en blijven in plaats van dat deze mineralen niet langer beschikbaar zijn (doordat het zich met de calcium heeft verbonden en daarna met de ontlasting wordt afgevoerd).

Even en misschien wel nog belangrijker is dat deze organische vorm van calcium door jouw pup opgenomen kan worden zoveel als dat het nodig heeft. Dit in tegenstelling tot een onnatuurlijke vorm van calcium, waar het lichaam zelfs geforceerd wordt om een teveel aan calcium op te nemen. Dit leidt tot problemen, zoals ik al eerder uit heb gelegd.

Dus, kort samengevat: rauwe vleesbotten is de perfecte calciumbron voor opgroeiende puppies. Alleen bot heeft alle ingredienten in zich dat zorgt voor een perfecte botgroei bij de pup. Ze bevatten alle eiwitten, vetten, mineralen die nodig zijn, in de juiste hoeveelheden dus niet te weinig en niet teveel.

Bron: Ian Billinghurst, Grow Your Pups With Bones / vertaling Lizzy Plat-Coelers
Laatst gewijzigd door Lizzy op wo 15 okt 2008, 17:44, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Bibliotheek BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door