Controle op hondenvoeding?

Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

Controle op hondenvoeding?

Berichtdoor Barfplaats

Lizzy
Moderator
Berichten: 62281
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Controle op hondenvoeding?

Berichtdoor Lizzy » Di 10 Feb 2004, 14:40

Er is een keer een discussie geweest over de controle op hondenvoeding. De meeste mensen denken namelijk dat de controle daarop erg scherp is in Nederland en Europa. Men denkt dat als de hondenvoer-fabrikant schrijft dat er 10 mg vitamine X op 1 kilo voer zit, dat dit dan ook door een instantie gecontroleerd wordt.

Omdat ik natuurlijk eigenwijs ben, heb ik onlangs naar een aantal instanties gebeld om erachter te komen wie nou wat controleert in de hondenvoeding-branch.

Eerst gebeld naar de KVW (=Keuringsdienst van Waren). Die verwezen mij door naar PD (=Productschap Diervoeders). Tot voor kort werden de controles uitgevoerd door deze tent. Daarvoor werd dat gedaan door de KDD (=KeuringsDient Diervoedersector = opgeheven). Nu door de RVV (=Rijksdienst voor keuring Vee en Vlees).

Goed, meneer van de RVV vertelde mij dat er wel eens werd gekeken naar de basis-receptuur van de honden en kattenvoeding. Aan de hand daarvan konden zij wel bepalen of het "wel of niet in de haak was" met de inhoud van de brokjes. De inhoud werd NIET geanalyseerd. Verder vertelde meneer mij dat er GEEN gewenste controles worden uitgevoerd. Alleen ongewenste controles. Dat betekent: Men kijkt of er geen salmonella, gisten, schimmels en antibiotica's en andere troep in de hondenvoeding zit. Men controleerde NIET of de aangegeven analyses van vitamines en mineralen ook WERKELIJK in de brokken zit.

Sinds kort is er een nieuwe regeling en worden de controles uitgevoerd door de RVV. Ik heb dus de RVV even gebeld en ook zij vertelde mij dat er "ongewenste" controles worden uitgevoerd. Omdat ik maar bleef zeuren over het feit dat er ook "gewenste controles" dienen te worden uitgevoerd, heb ik een afspraak mogen maken met een Technisch Specialist, gespecialiseerd in honden en kattenvoeding.

Ik heb de Specialist Honden en Kattenvoer controle gesproken van de RVV (in Rotterdam) en deze meneer (naam bij mij natuurlijk bekent) vertelde mij dat er GEEN controles worden uitgevoerd op samenstelling en er worden geen analyses gemaakt of gecontroleerd of etiket overeen komt met inhoud.

Men controleert alleen of er schadelijke stoffen in het hondenvoer of kattenvoer aanwezig zijn (bacterieen, schimmels en andere troep), maar men kijkt niet naar samenstelling of analyse.

Ik vroeg hem of de nieuwe regeling voor gaat schrijven dat de samenstelling wel in de toekomst gecontroleerd gaat worden (analyses worden gemaakt) en hij kon daarop geen antwoord geven. In zoverre: dat zit nu absoluut niet in de pen/plannen om dit in de toekomst te gaan doen.

Nu zijn er een aantal honden en kattenvoerfabrikanten die vrijwillig analyses laten maken (op regelmatige basis of 1 malig - het laten maken van deze analyses is behoorlijk duur) bij laboratorium bij o.a. TNO (er zijn meerdere labs in Nederland).

Terug naar “Bibliotheek BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast