Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#446230
Het is natuurlijk zo dat kip salmonella bacterieen bevat. Maar het is natuurlijk ook weer niet zo dat iedere kippenvleugel stijf staat van de salmonella.

Niet alleen kip bevat salmonella bacterieen. Zoveel dingen om ons heen bevatten salmonella. Je kunt haast zeggen "salmonella is overal". En wat dacht je van de ontlasting van honden?! Ook de ontlasting van veel honden bevat salmonella. En als onze hond de poep van een andere hond (of kat of eend of gans) op eet, dan trekken we wel een gezicht van afgrijzing, maar niemand denkt eraan dat de hond op deze manier net zo gemakkelijk een salmonella-vergifting op kan lopen (en alleen voor een hond met een hele zwakke gezondheid kan dit een probleem opleveren. De gezonde honden die besmet raken - het kan zijn dat ze iets binnen krijgen waar zoveel salmonella op zit dat zelfs de gezonde hond er ziek van wordt - dan heeft hij een paar dagen diarree).

Mijn stelling is: geen gezondere hond als een rauw vlees etende hond. Vergeet niet dat een carnivoor gemaakt is om rauw vlees te eten. En vergeet ook niet dat de hond een aaseter is. Een hond houdt eigenlijk helemaal niet direct van supervers vlees. Hij heeft het het allerliefst een beetje rijp. Of overrijp. En zelfs heel overrijp schuwt hij niet. Hebben we niet allemaal al eens vol afgrijzen staan kijken hoe onze hond een heel dood konijn of vogel naar binnen werken?

Deze link is de moeite waard om door te nemen:

http://k9joy.com/dogarticles/doghealth01salmonella.pdf

En deze:

http://www.mountaindogfood.com/HealthCa ... onella.pdf

Ik zal overigens het stuk tekst van Mountaindogfood (vrij) vertalen in het Nederlands :

Wat is salmonella?:
Salmonella is de naam van een staafvormige, bewegelijke bacterie (uitzonderingen zijn S. gallinarum en S. pullorum, welke niet-beweeglijk zijn). Deze bacterie is Gram-negatief en vormt geen sporen. Salmonella is een lid van de familie Enterobacteriaceae, welke nauw verwand is aan de E. coli en Shigella. Er zijn meer als 2500 type salmonella bacterieen en de meest voorkomende zijn Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium. Wat ons betreft is de Salmonella enteritidis en gerelateerde types de meest belangrijke omdat deze geassocieerd worden met voedselgerelateerde gastroenteritis.

Hoe wordt salmonella overgedragen?:
Infecties worden veroorzaakt door het eten van besmet voedsel. Dat kan zijn dat het om een besmet dier gaat of door kruisbesmetting tijdens het behandelen en klaarmaken van voedsel. Onvoldoende hygiene kan ook een oorzaak zijn van besmetting. Handen goed wassen en het schoonhouden van de ruimte waar voedsel wordt klaargemaakt kan voorkomen dat je besmet raakt. Studies bij mensen toont aan dat een dosis van 10 organismes een infectie kunnen veroorzaken, hoewel een infectie al bij een lagere dosis kan optreden bij mensen die een slechte weerstand hebben zoals babies, kinderen en oudere mensen.

Zijn huisdieren een bron van besmetting?:
Is het mogelijk om salmonella te krijgen van onze huisdieren? Ja, maar het is belangrijk om te kijken naar hoe deze besmetting plaats vindt. Ongeveer 36% van de gezonde honden en 17% van de gezonde katten dragen salmonella mee in hun darmen en kunnen daarom ook bacterieen uitscheiden met de ontlasting. Zij lopen salmonella op door aan elkaars kont te snuffelen, snuffelen door vuilnisbakken en ruiken aan poep van andere dieren. De besmetting naar mensen vindt plaats door contact met de uitwerpselen, via je handen richting je mond. Als je niet goed je handen wast nadat je in contact bent geweest met de uitwerpselen, dan kunnen de bacterieen via je voedsel dat je klaarmaakt of het contact dat je maakt met je mond ervoor zorgen dat je besmet raakt met salmonella.

Rauw voer en salmonella, is er een verband?:
Rauw voedsel is van grote waarde voor je hond/kat. Maar, doordat je in aanraking komt met rauw vlees, moet je er wel hygienisch mee om gaan, precies zoals je voor jezelf ook zou doen. Het vlees moet opgeslagen worden in de vriezer en ontdooit worden in de koelkast voor een minimale bacteriegroei. De meeste bacterieen, inclusief salmonella, vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen lager dan 5 graden. Wanneer je een rauw dieet voert, laat het voedsel dan niet voor lange tijd aangeboden staan. Het voedsel staat dan namelijk op een ideale temperatuur om zich flink te vermenigvuldigen. Het komt eigenlijk allemaal neer op gewoon logisch nadenken... Het is ook belangrijk om de voerbakken, de gereedschappen die je gebruikt hebt en alle oppervlaktes die in contact met het rauwe vlees zijn geweest met een heet sopje schoon te maken. Niet schoongemaakt worden zij een bron van besmetting voor iedereen in het huis (als je bijv. je eigen eten weer op het vuile aanrecht schoonmaakt).

Kan rauw voedsel Salmonella bacterieen bevatten?:
Ja, het is mogelijk dat voedsel besmet is met salmonella en sommige mensen vermijden rauwe voeding, zonder eerst na te denken over alle feiten. Ten eerste hebben honden een zeer zuurrijk maagzuur (pH 1), een milieu dat niet bacterie-vriendelijk is. Salmonella kan op dat pH niveau niet overleven en vergt tenminste een pH waarde van 4 of hoger om te vermenigvuldigen. Salmonella vermenigvuldigt zich het beste bij een pH waarde tussen de 6.5-7.5.

Ten tweede zijn er verschillen tussen de lengte van ons spijsverteringskanaal en dat van de hond. Bij de hond is er dus een kortere tijd tussen opname van en uitscheiding en zodoende is er minder tijd dat de bacterie in het spijsverteringskanaal zit. Hoe minder tijd de bacterie doorbrengt in het spijsverteringssysteem, hoe minder kans er is dat de bacterie de spijsverteringsbariere doorbreekt en het lichaam in dringt. Ook is het belangrijk om notie te nemen van de verschillen in het spijsverteringssysteem bij een koolhydraat-rijke voeding (brokken) en een koolhydraat-arme voeding. Mensen hebben a-amylase in het speeksel. Honden hebben dit enzym niet in hun speeksel. Dit enzym begint (bij de mens) koolhydraten te verteren zodra we koolhydraten nuttigen. Bij honden begint de vertering van koolhydraten pas wanneer de koolhydraatrijke voeding de maag bereikt en het grootste deel van de vertering vindt pas plaats in de dunne darm. Het hoge percentage koolhydraat in brokken leidt tot situaties waar het voedsel in langer in het spijsverteringssysteem blijft zitten (8-12 uur). Een dieet gebaseerd op rauw vlees doet er slechts de helft over (4-6 uur) waardoor er dus een veel geringere kans is dat bacterieen het lichaam binnen kunnen dringen.

Bij dit onderzoek hebben de maag van de hond gesimuleerd en de pH waarde van het maagzuur bestudeerd. Zowel bij brokken als bij rauwe vleesvoeding. De resultaten van dit onderzoek zijn in dit grafische plaatje te zien:

Afbeelding

In beide gevallen (zowel brokken als rauw vlees voer) toont aan dat er een verandering plaats vindt in pH waarde. Bij brokken stijgt de pH waarde alleen naar pH 6 terwijl bij de rauw vleesvoeding de pH waarde niet verder stijgt als een pH 3. Brokken blijven dus al langer in het spijsverteringssysteem (zoals boven al beschreven is) en dat is ook nog eens in een meer basisch millieu. Dit kan significante betekenis hebben aangezien de pH waarde in de maag een van de belangrijkste barrieres is tegen salmonella. Deze resultaten laten in ieder geval het verschil zien hoe honden brokken en rauw vlees verteren. Verdere conclusies kunnen uit deze bevindingen nog niet getrokken worden (meer onderzoek nodig)".

Een populaire studie is gedaan door Joffe en Schlesinger. Zij hebben gekeken naar hoe groot het risico is van het voeren van een rauw dieet aan de hond. Terwijl de studie aantoont dat 80% van het voedsel salmonella bevatte en 30% van de ontlasting van de rauw gevoerde honden ook salmonella bevatte, zijn er aspecten waarbij in deze studie aan voorbij is gegaan. De grootte van de studie (10 rauw gevoerde en 10 brok gevoerde honden) en het aantal onderzoekmonsters is te klein om statistisch van belang te zijn. Eveneens is het mogelijk dat de resultaten beinvloed zijn, daar 2 hondeneigenaren op de hoogte waren van de studie en zij waren tevens verantwoordelijk voor het verzamelen van de onderzoeksmonsters. Het onderzoek kan niet laten zien of maatregelen genomen waren om te controleren hoe het voedsel was ontdooit, hoe het was bewaard (bij welke temperaturen) en of er schoon gewerkt was. Schoon werken is alleen al kan bijdragen aan positieve testresultaten, zeker bij rauwe hondenvoeding. Als de voerbakken en de gereedschappen niet goed schoon zijn gemaakt na iedere maaltijden, kunnen er al bacterieen komen op het verse product waarmee het weer in aanraking komt. Onafhankelijk onderzoek dat door het PBR laboratorium is uitgevoerd op ons rauwe product hebben tot de dag van vandaag geen salmonella gevonden.

Het is ook interessant op te merken dat zijn bevindingen de theorie dat het spijsverteringssysteem van de hond wel tegen salmonella kan bevestigt. Van de 8 monsters die positief werden getest op salmonella was er maar 1 ontlastingsmonster waar hetzelfde salmonella-type in zat als die in het voedsel gevonden werd. In de andere honden was de salmonella dus ergens in het spijsverteringskanaal verdreven zodat het niet meer in de ontlasting zat. Dat 30% van de ontlastingsmonsters van rauw gevoerde dieren salmonella bevat is ook geen verrassing daar 36% van gezonde honden, ongeacht wat ze eten, salmonella in het spijsverteringssysteem heeft. Het was eigenlijk meer verbazingwekkend dat geen van de brok gevoerde honden salmonella in de ontlasting had. Joffe zet in zijn onderzoeksresultaten dat rauw gevoerde honden een gevaar voor de volksgezondheid zijn. Maar, bek en anus-monsters die bij onze eigen honden genomen zijn en alleen rauwe voeding te eten krijgen, tonen aan dat er geen salmonella in bek of anus aanwezig is. Toegegeven, deze bevindingen moeten meerdere malen worden uitgevoerd wil het statistisch bewijs opleveren. Maar, het toont wel aan dat de conclusie dat honden die een rauwe voeding eten een gevaar voor de volksgezondheid zijn onjuist is. Zijn studie toont ook niet ondubbelzinnig aan dat honden die rauw gevoerd worden een groter gevaar zijn als andere potentiele bronnen van besmetting in onze dagelijkse omgeving. We wantrouwen zijn werk niet maar we denken dat er veel meer statistisch en significante bewijzen nodig zijn om een claim neer te leggen dat deze rauw gevoerde honden een gevaar voor de volksgezondheid zijn.

Hoe kun je salmonella-vergiftigingen in rauw gevoerde dieren voorkomen?:
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden dat goede hygiene in de omgang met voedsel dat salmonella bacterieen bevat een noodzaak is. Wanneer de volgende regels worden opgevolgd, verlaag je de kans op infectie:

1)Vries rauw vlees in en laat het in de koelkast ontdooien.

2)Was je handen en was de voerbakken, gereedschap en oppervlaktes waarop je gewerkt hebt goed af.

3)Laat rauw vlees niet langer als 2 uur op kamer temperatuur staan (de hond kan dus niet gevoerd worden volgens de ik-eet-wanneer-ik-wil methode).

4)Was je handen met warm water en zeep als je in contact bent geweest met de ontlasting van de hond/kat.

En:

(ook van http://www.mountaindogfood.com/):

"We geloven dat honden zeker een bacteriele infectie kunnen oplopen. Maar, steeds wanneer zij onderzocht zijn blijkt dat ze altijd gevoerd zijn met brokken in combinatie met rauw vlees of dat zij vlak voor het eten (rauw) veel hondenkoekjes te eten hebben gekregen. Dit heeft (beide) een ongunstig vertragend effect op het spijsverteringssysteem (het duurt tussen de 8 en 12 uur om brokken te verteren) waardoor de rauwe voeding 'vast blijft steken' in het spijsverteringskanaal waardoor de bacterieen zich kunnen vermenigvuldigen. Honden die langere tijd brokken te eten hebben gekregen hebben een pH waarde in het spijsverteringssysteem dat verlaagt is naar een meer alkalische pH waarde, hetgeen ook bijdraagt aan een 'bloei' van bacterieen. Het niet hebben van zeer zuur maagzuur draagt dus bij aan het vermenigvuldigen van bacterieen. Meng daarom nooit rauw vlees met brokken. Als je al persee brokken zou willen voeren, geef ze dan tenminste in 2 maaltijden apart van elkaar, bijvoorkeur 1 in de ochtend en 1 in de avond".

(zo zie je, wij zijn op Barfplaats niet de enige die bovenstaande - meng brokken niet met rauw vlees - roepen!

Dat het mengen van die twee meestal goed gaat: prima! Maar we zijn liever voorzichtig bij de voorlichting die we geven als onvoorzichtig).
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 08 nov 2013, 10:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#2824583
Een betrekkelijk nieuw onderzoek dat gedaan is naar het maagzuur van honden kan in deze PDF file gevonden worden: http://www.2ndchance.info/bones-Sagawa2008.pdf.

Zodra ik tijd heb (of zijn er vrijwilligers? Graag bij mij melden :biggrin2:!), zal ik het artikel in het Nederlands vertalen.

De uitkomst van dit onderzoek is tegenstrijdig aan eerdere publicaties over het maagzuur bij honden!

Barfplaats wordt gesponsord door