Hier kun je artikelen/informatie over BARF en/of versvlees posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie!

Moderator: Charlie Angel

#3027529
Naar aanleiding van deze vraag: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... n.html#new op het forum, vond ik het tijd voor een apart topic in de barfplaats bibliotheek over het eliminatie dieet.

Je hond heeft jeuk. Steeds terugkerende oorontsteking. Of hotspots. Huidirritaties. En je vermoed dat je hond een voedselallergie heeft.

Type allergieën bij de hond: er zijn twee type allergieën bij de hond: 1)Een voedselallergie en 2)Een allergie voor iets in hun omgeving (zoals pollen, grassen, wasmmiddelen, mijten etc). Het is soms echt heel ingewikkeld om uit te zoeken aan welke van de twee je hond aan lijdt. Want de symptomen van beide kunnen hetzelfde zijn (hotspots, jeuk, huid irritatie, oorontstekingen, etc). Sommige honden lijden trouwens aan beide, zowel een voedselallergie als aan een allergie voor iets in de omgeving. Wat je bij voedsel allergieën ziet is dat de hond het hele jaar door problemen heeft. Dit is bijv. niet het geval als je hond allergisch is voor graspollen. Meestal treedt een allergie al op jonge leeftijd op, tussen het 6 maanden en 3 jaar. Maar, ook honden van 8 jaar kunnen "spontaan" allergisch worden voor voedingsmiddelen.

Overigens komt een omgevingsallergie vaker voor dan een voedselallergie. Voedselallergieën maken ongeveer 10% deel uit van alle allergieën.

Veel voorkomende allergenen? Je hond kan voor allerlei voedingsmiddelen allergisch zijn, voor granen (komt vaker voor dan je denkt), soja, vis, kip, rund, lam, eieren, melkproducten, etc. Diverse studies tonen aan dat bepaalde voedingsmiddelen vaker allergieën veroorzaken dan anderen. Opvallend genoeg zijn dit nou vaak de voedingsmiddelen die juist in hondenvoer verwerkt zitten. Mogelijk dat bepaalde eiwitten een beetje sneller allergieën veroorzaken maar waarschijnlijker is het dat de hond juist allergisch is geworden doordat hij er zo vaak aan is blootgesteld aan dit voedingsmiddel en er daardoor een allergie tegen heeft opgebouwd.

Voedselallergie of voedselintolerantie? Er zit een verschil tussen voedsel allergieën en voedsel intolerantie. Voedselallergieën zijn echte allergieën en geven specifieke symptomen zoals jeuk en huidproblemen. Het immuunsysteem is daarbij betrokken. Voedsel intolerantie: daarbij zien we vaak diarree en overgeven en niet de specifieke reacties zoals jeuk en huidproblemen. Vergelijk een voedsel intolerantie maar een beetje met mensen die aan de diarree gaan als ze patat of erg gekruid eten hebben gegeten. Bij de hond zien we hetzelfde, je geeft ze brood en ze hebben die dag diarree.

Hoe bepaal je of je hond lijdt aan een voedsel allergie? als je uit wilt zoeken of je hond allergisch is voor voeding en zo ja, waarvoor hij dan allergisch is, kun je een eliminatie dieet volgen. Wat houdt dat in? Dit houdt in dat je je hond 12 weken lang een diersoort voert die hij nog nooit eerder gegeten heeft. Dit is essentieel want tegen een diersoort dat je hond nog niet eerder gegeten heeft, kan hij nog geen allergie voor op hebben gebouwd.

Welke diersoorten? Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan struisvogel, paard, konijn, eend, parelhoen, kwartel, haas, etc. Het maakt eigenlijk niet uit, als je hond het maar nooit eerder gegeten heeft! Het mooiste geef je je hond wel een diersoort waarbij je alle onderdelen kunt geven. Dus botten, spiervlees en orgaanvlees. Met paard is dat lastig, hoewel veulenribben soms goed eetbaar zijn. Als dat niet lukt: probeer zoveel mogelijk alle onderdelen (behalve pens!) van het dier te voeren zodat je zo compleet mogelijk voert. Een hond kan overigens gemakkelijk 10 weken zeer incompleet eten zonder daar direct last van te krijgen. Echter, is je hond helemaal nog niet uitgegroeid, zorg dan dat je tenminste een diersoort voert waarvan je de botten, het spiervlees en het hart, lever en nier van kunt voeren!

Hoe lang moet je dit eliminatie dieet voeren? Bij sommige honden zie je al na 3 weken verbetering in de klachten. Bij sommige honden duurt het echter langer en kan het zelfs wel tot 12 weken duren voordat je verbetering ziet. Dus houdt het op 12 weken.

Niets anders voeren!!! Tijdens deze periode is het "verboden" om iets anders te voeren dan het diersoort dat hij nooit eerder gegeten heeft. Dus, geen snacks, buffelhuidjes, kalfshoefjes en zelfs geen plastic speeltjes waar smaakstoffen aan toe zijn gevoegd. Kijk ook uit met tandpasta of pijnstillers waar smaakstoffen (leversmaak bijv) aan toe zijn gevoegd!! Geef die gedurende het eliminatie dieet niet.

Geen verbeteringen na het eliminatie dieet: Als na 12 weken nul verbeteringen zijn opgetreden, probeer dan liefst nog 1 maal een ander diersoort die je hond nog niet eerder gegeten heeft en herhaal bovenstaande. Als je hond wederom nul verbeteringen toont, kun je wel aannemen dat het probleem niet zit in de voeding.

Wel verbetering na of tijdens het eliminatie dieet: Als er binnen die 12 weken wel verbeteringen zijn opgetreden, kun je aannemen dat je hond problemen heeft met voedingsmiddelen die hij gegeten heeft in de tijd voor het eliminatie dieet. Wat je nu gaat doen is iedere 2 a 3 weken 1 diersoort aan het dieet toe voegen. Een diersoort die je hond wel eerder gegeten heeft. Dus stel je voor, je hebt 12 weken lang konijn gevoerd, ga je er nu parelhoen bij voeren. Of kip. Of eend. Iets dat hij eerder gegeten heeft. Je hond eet dan konijn + kip. Of konijn + eend. En je schrijft dit op in je agenda of dagboekje. En je observeert je hond nauwkeurig. Als je hond niet opnieuw jeuk of oor of huidproblemen krijgt, pak je het volgende diersoort dat hij eerder gegeten heeft. Bijvoorbeeld lam. En dan voer je konijn + kip + lam. En zo voeg je iedere 2 a 3 weken opnieuw een diersoort of voedingsmiddel toe. Als in die twee weken je hond wel reacties van jeuk of oor of huidproblemen vertoont, kun je het laatst toegevoegde weer van het menu schrappen. Overigens zegt dit niet dat je "het diersoort dat problemen geeft" nu gevonden hebt! Je hond kan voor meerdere diersoorten allergisch zijn! Dus, je blijft iedere 2 weken een diersoort toevoegen totdat je weer een mooi compleet menu hebt.

Voedingsmiddelen apart testen: Pak eieren en pens en alle vissoorten apart. Pens kan problemen geven (mede door de graanresten die er in achter kunnen zijn gebleven), eieren kuhnnen ook problemen geven, terwijl je hond geen last heeft van kip en als je hond wel tegen sardien kan, wil niet zeggen dat hij ook tegen zalm kan. Dit geldt ook voor fruit en groenten. Je hond kan misschien prima tegen courgette en andijvie maar niet tegen paprika. Voedingsmiddelen die hem jeuk of huid of oorproblemen bezorgen, dien je vanaf nu van zijn menu te schrappen.

Zoveel mogelijk diersoorten blijven voeren: Als een hond een voedselallergie heeft, is het aan te bevelen zoveel mogelijk diersoorten te blijven voeren. Hoe minder diersoorten je je hond voert, hoe groter de kans weer is dat hij een allergie opbouwt tegen een van de diersoorten die hij krijgt. Het is overigens sowieso altijd mogelijk dat je hond opnieuw een allergie opbouwt tegen iets waar ie voorheen niet allergisch voor was!

Een eliminatie dieet met behulp van KVV. Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal. Het is lastig, om met KVV te elimineren. Ten eerste gebruikt men vaak gemalen kippen of eendenbotten (deze botten zijn nou eenmaal eenvoudig te maken) en de meeste vers/rauw etende honden hebben dit al eerder gegeten. Ten tweede zou het zo maar kunnen dat er tijdens de verwerking van het product kruisbesmetting plaats vindt. Dus denk jij een KVV met eend te voeren maar er zit toevallig een spoortje kip in het product: gaat jouw hond niet goed op deze KVV reageren (als ie allergisch is voor kip), ook al heeft hij nooit eerder eend gegeten. En voor wie zegt dat dit niet kan: in rundergehakt voor menselijke consumptie wordt ook paardenvlees en varkensvlees aangetroffen :-X. Ten derde: als een fabrikant al zegt dat zijn product alleen diersoort xxx bevat, moet je hem op zijn mooie blauwe ogen geloven. Als jij denkt dat je dat kunt: prima. Maar deze 3 punten maken dat ik persoonlijk vind dat elimineren met KVV niet mogelijk is. Tenzij je hond nu op dit moment brok eet, waar bijv. rund of lam in zit en jij overstapt van brok naar KVV met bijvoorbeeld eend of zelfs kip of konijn. Dit heeft je hond nooit eerder gegeten, dit voer is nieuw voor jouw hond. Mocht je brok geven met rund of lam, zou ik geen KVV geven met rund of lam (niet in de eerste 12 weken). Hoewel men zegt dat gekookte voeding niet dezelfde allergische problemen kan geven als rauwe voeding, ik zou het daar niet op gokken en dus voor een diersoort kiezen die je hond nog niet eerder gehad heeft.

Filmpje over voedselallergie: Een meer dan uitstekend filmpje over voedsel allergieen van holistisch dierenarts Karen Becker is : Helaas wel in het Engels.
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 25 nov 2014, 15:37, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door