Pagina 1 van 1

Hart

Geplaatst: do 11 aug 2011, 13:21
door Wicka
Ik heb op het moment vrij veel lamshart. Is het een "probleem" dat mijn  hond dit nu meerdere keren per week krijgt? Of krijgt ze dan te veel orgaan. Ik bedeel hart ook altijd een beetje onder spiervlees.

Groetjes!

Re: Hart

Geplaatst: do 11 aug 2011, 13:34
door Nadia
Voor een poosje zal het niet teveel zijn. Maar ik zou zelf niet boven de 5% van je menu hart voeren. Het bevat veel Taurine. Nu weet ik niet wat dit voor invloed heeft als je dit teveel voert. Een hart in een dier is ook maar klein in verhouding.
En anders drogen? Of je hebt gewoon een mooie vooraad hart :)

Re: Hart

Geplaatst: do 11 aug 2011, 20:16
door miik
Ha, had ik dat geweten dan had ik wel wat van je willen overnemen.....

Re: Hart

Geplaatst: do 11 aug 2011, 21:10
door Kaela
Senta schreef: Als je teveel hart voert kom je in de knoei met je percentages, je zult namelijk ook pens, hart en nier moeten voeren of je moet je menu uit balans willen trekken maar dat lijkt me niet gezond.
Hart is geen spiervlees dus kan je daar ook niet onder scharen.
Waarom is hart geen spiervlees? Het bestaat toch voornamelijk uit spier?

NB ik reken het keurig onder orgaan hoor, maar ben wel benieuwd.

Re: Hart

Geplaatst: do 11 aug 2011, 21:15
door pearlsofpassion
Het is een heel ander soort spier dan skeletspieren.
Veel meer rode spiervezels ook en een andere samenstelling van het tussenliggende weefsel.

Pens is ook veel spier, maar dat reken je daar toch ook niet onder? Net als darmen, maar ja, die worden toch niet gevoerd.

Re: Hart

Geplaatst: vr 12 aug 2011, 09:45
door Nadia
Idd, zo is tong eigenlijk een spier en maag ook. Maar de samenstelling is dusdanig qua vezels dat het niet onder spiervlees geschaard mag worden. Doe je dat eens op de zoveeltijd is het uiteraard geen ramp. :)

Bij barf is spiervlees eigen heel plastisch gezegt, alles wat om het skelet heenzit en zorgt voor het bewegingsapparaat.

Re: Hart

Geplaatst: vr 12 aug 2011, 10:10
door Anne in Zweden
En om het lekker gecompliceerd te maken: in Duitsland wordt hart gewoon tot het spiervlees gerekend... Maar ja, Duitsland en barfen is sowieso iets om je wenkbrauwen bij op te trekken. Ik hou wat Nadia schreef altijd in m'n achterhoofd: het hart is relatief klein in verhouding tot de rest van het lichaam, en heeft heel andere functies dan het vlees wat om het skelet heen zit. Dat betekent ook dat het heel anders van samenstelling is dan spiervlees van buiten het skelet. Genoeg reden voor mij om hart tot de organen te rekenen.

Re: Hart

Geplaatst: vr 12 aug 2011, 12:18
door pearlsofpassion
Om nu echt nog iets achterliggends te geven:  het ontstaat ook helemaal anders in de ontwikkeling.

Voor diegenen die het kunnen volgen (is nogal ver gevorderd vrees ik... ):
Bij de ontwikkeling van een embryo ontstaan eerst 3 zones: het ectoderm, endoderm en mesoderm.  Eerst heb je het ectoderm dat een ronde bol is, en dat vormt een deuk naar binnen en zo helemaal door het embryo naar de andere kant waardoor een kanaal ontstaan. De aflijning van dit kanaal is het endoderm en daaruit ontstaan uitgroeien die het mesoderm vormen en de tussenliggende ruimte opvullen.  Ectoderm is dus voornamelijk de huid, maar ook de ruggengraad, endoderm het spijsverteringsstelsel en mesoderm wat ertussen ligt.
Zowel skelet als skeletspieren en het hart ook nog wel denk ik, ontstaan uit het mesoderm, maar vb maag en darmen uit het endoderm.    
Maar skeletspieren ontstaan uit het meest dorsale deel van het mesoderm, naast de ruggegraad, andere organen ontstaan uit het middenste deel.  
Het is ook nog ingewikkelder dan dat want je hebt ook dermale beenderen die dus uit de huid ontstaan zijn (in de schedel vb zijn er zo'n deel), maar daar weet ik ook niet meer het fijne van...
 
Dus al van in het eerste begin is het opgedeeld en ontstaat het uit een heel ander deel. Het maakt dus ook een ontzettend verschillende ontwikkeling door in elk dier.
Tong en wang ontstaat hierbij uit het ectoderm want is eigenlijk een uitgroei van de huid.   Zo zijn de fijne spieren onder de huid dus ook anders van oorsprong dan de eigenlijke skeletspieren die voor de voorbeweging gebruikt worden.  Hierbij gaat het dus echt om de spierbundels zoals typisch biceps en triceps, dijspieren enz...  
Ik veronderstel dat kopvlees voornamelijk ectodermaal vlees is, maar dat kan je volgens mij wel gewoon als spiervlees rekenen.  Al is dat niet altijd gemakkelijk uit te maken...  Ik persoonlijk zou tong ook wel bij spiervlees rekenen, en niet bij orgaan.  Het lijkt daar toch meer op, denk ik.  Maar zeker ben ik dat ook niet, het ligt er gewoon ergens tussenin...

Re: Hart

Geplaatst: vr 12 aug 2011, 18:40
door Wicka
miik schreef: Ha, had ik dat geweten dan had ik wel wat van je willen overnemen.....
Ja, ik kreeg de bestelling pas van de week binnen, en toen was ik al bij jou geweest.

Het verhaal is mij duidelijk hoor. Ze krijgt gewoon 1 of 2x per week een hart, dan doe ik er lekker lang mee  ::)

Re: Hart

Geplaatst: zo 14 aug 2011, 22:29
door Kemi
Goh, weer wat geleerd, pearls of passion! Thanx  ;) interessante materie.

Re: Hart

Geplaatst: ma 15 aug 2011, 07:54
door Kaela
Zeker interessant, dank voor al die informatie!

Re: Hart

Geplaatst: ma 15 aug 2011, 10:07
door Lizzy
Tong is een onwijs sterke spier. Toch reken ik het toch tot orgaan. Puur omdat voor mij de definitie van spiervlees is "het vlees dat het skelet bij elkaar houdt en voor beweging zorgt". Hart en tong past niet in die definitie. En nou mag tong wel een spier zijn maar het is veeeeeeeeeel vetter dan spiervlees. Dus ga je heel veel tong voeren, als spiervlees, zeg maar, dan wordt je hond moddervet :biggrin2:

Maar voor mij, gewoon om het makkelijk te houden? Is spiervlees het vlees dat voor het beweging van het skelet zorgt.

Re: Hart

Geplaatst: ma 15 aug 2011, 10:13
door pearlsofpassion
Graag gedaan hoor. Ik ben al blij dat er iemand wat aan heeft. :)

@ Lizzie, ik geloof dat dat inderdaad zowel het handigste als het meest correcte is.