Pagina 1 van 3

eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: wo 29 dec 2010, 17:18
door steff
een vraag waar ik al lang mee zit

hardwerkende sledehonden die in koude polaire omstandigheden leven hebben veel energie nodig.
De meest effectieve energiebron is vet, maar kan je bij gebrek aan extra vet ook eiwit als energieleverancier geven vraag ik me af.
Dat resulteert dan in mijn situatie tot een heel hoge hoeveelheid eiwit in hun menu.
Kan dat kwaad?

ik heb het over hoge kwaliteitseiwitten uit vers vlees, pens en eieren, niet over laagwaardige uit plantaardig materiaal of laagwaardige dierlijke materialen

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: wo 29 dec 2010, 18:17
door pallas
Ik zou dan kijken hoe ze het verteren en de hoeveelheid die ze moeten eten.

Je kan natuulrijk heel veel eiwitten gaan voeren, maar dan moet je ook veel kilo's voeren. Ik kan me voorstellen dat dat gaat wringen als ze een topprestatie moeten leveren. Dus is het kijken hoeveel olie of vet ze kan kunnen verteren zonder moeite (en dat is best veel).
Als met al zal je dus toch op een bepaalde ballans moeten uitkomen tussen hoeveelheid voer en de energie die het levert.

Bij barfen is het wel handig dat je gewoon voor vetttere vleessoorten kan kiezen zonder dat dat meteen je verhoudingen erg in de war stuurt.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: wo 29 dec 2010, 19:06
door steff
bedankt Pallas voor je reactie. Inderdaad een belangrijk punt wat je aanhaalt.

Kwa hoeveelheid voer versus presteren zit het wel goed.
Op de 2-3 dagen  in de week dat de honden presteren en tussen de 40 en 50 km een slee trekken krijgen ze wat minder voer, 800 gram ongeveer, dat verteerd prima en op het moment dat ze aan het werk moeten is het al goed genoeg verteerd om goed te presteren.
Op dagen dat ze niet lopen krijgen ze ongeveer 2 kg. Zo krijgen ze voldoende energie als je het over de hele week bekijkt.

Mijn vraag is eerder bestaat er zoiets als TE VEEL eiwit voor een hond. Los van de calcium/forforverhoudingen en dergelijke.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: wo 29 dec 2010, 20:07
door pallas
Als je je aan redelijk normale barf principes houd kan je niet te veel eiwitten geven lijkt me. Om goed te presteren en gezond te blijven hebben ze toch alles in de juiste verhoudingen nodig. Als de verhoudingen scheef zijn ( veel te veel eiwit en te weinig bot orgaan en groenten) kan je het all-meat syndroom krijgen, in feite een serie tekorten aan allerlei belangrijke stoffen dus.

Op werkdagen minder voeren en dan weer compenseren op de rustdagen werkt voor veel honden erg goed. Zou ik zeker zo blijven doen. Je kan ook nog kiezen voor minder vleesbot te voeren op de werk dagen en dan op de rustdagen iets meer bot icm met vlees en orgaan te geven, dan kom je over een week gerekend toch nog netjes uit.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 13:07
door Deesje
het gaat om brandstof en niet om bouwstof toch? eiwitverbranding is in de meeste gevallen niet gezond en zou ik dus zeker niet de vorkeur naar uit laten gaan. eiwitverbranding treedt op bij langdurige zware belasting en daarbij te weinig voedingsstoffen en gaat vaak gepaard met een amoniak-lucht..

eiwitten worden echt als allerlaatste bron van energielevering aangesproken (je breekt uit eiwit opgebouwde spiervezels af om het lichaam van energie te voorzien).. maar in vlees waar eiwit in zit zit ook vet, dus in die zin snap ik niet helemaal hoe je een tekort aan vet kunt hebben en dan wel de eiwitten voeren?

zolang je barf kunt voeren volgens de aanbevolen richtlijnen en met evt wat extra spiervlees lijkt mij dat je daar nooit problemen mee zult krijgen.. net omdat de vetverbranding gebaseerd is op dit soort zware activiteiten..

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 14:16
door Marlyvk
Bij honden die aan endurance, zoals slederennen, doen is de eiwitbehoefte zelfs gestegen, dus in de voeding moet naast meer vet ook zeker het eiwitgehalte worden verhoogd. Dit heeft met stress te maken.

Honden die lichte inspanningen leveren hebben minimaal 20% eiwit (op basis van droge stof) nodig. Bij zware inspanningen kan dat zelfs gestegen zijn tot 30%.  De percentages op verpakkingen moet je even naar droge stof omrekenen. 100-%water en dan %eiwit op de verpakking delen door dit getal en dan maal 100. Stel dat een voeding 14% vocht bevat en 17% eiwit: op basis van droge stof wordt dit:

(17/(100-14))x100

Voeding voor actieve honden bevat vaak zelfs meer dan 30% eiwit, maar ik zou iig niet te hoog gaan met het eiwit anders gaat dat weer ten koste van het vetgehalte. Dit moet immers de voornaamste energieleverancier zijn bij endurance. Eiwit is nl. geen goede energieleverancier, bij verbranding gaat veel energie als warmte verloren. Bovendien moet bij endurance de nodige energie in een volume dat het dier op kan geleverd worden. Dit kan alleen maar als het vetgehalte in de voeding verhoogd wordt. Vet bevat namelijk veel energie en bij verbranding daarvan gaat weinig energie in warmte verloren en is voor de hond bovendien een zeer verteerbare voedingsbestanddeel waarvan de energie na opname onmiddellijk beschikbaar voor het spierweefsel.

Eiwit moet dus verhoogd zijn, maar het is verstandiger om vet de voornaamste energiebron te laten zijn. Vervang liever dus geen vet voor eiwit.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 14:37
door Deesje
maar brokkenvoeding voor actieve honden bevat wel meer wat geen meerwaarde heeft.. :-X

bij langdurige zware inspanning zul je erop moeten letten dat je inderdaad geen afbraak van spierweefsels krijgt door te weinig brandstoffen.. het op peil houden van spierweefsel (en andere weefsels) gebeurt met bouwstoffen, als er te weinig eiwit voorhanden is heb je te weinig bouwstoffen.. daar meot dus een balans gevonden worden tussen opbouw en afbraak...

maar laten we het dan even over aktieve honden hebben..... 'vroeger' is de hond gemaakt om vele kilometers per dag onder soms barre omstandigheden af te leggen.. tegenwoordig beweegt de gemiddelde hond veel en veel te weinig.. als ik een wandeling van 40-50km met hond maak vragen mensen mij of mijn hond dat wel trekt, en dat zijn conditie dan wel goed wordt en dan moet ik steeds verder lopen... dus ik denk dat veel mensen niet meer het idee hebben dat een hond het best aan kan om wat meer te doen dan 'gemiddeld'. wat ik hiermee bedoel te zeggen is dat al je brokken zou voeren en je hond forse inspanning moet leveren er zoveel rommel in zit dat er inderdaad problemen ontstaan (ook al als hij geen inspanning hoeft te leveren), de producent/fabrikant zal iets moeten doen om de grootste problemen te ondervangen.. en inspelend op de emotie kun je mensen dan ook nog een keer wijs maken dat de ene hond dit nodig heeft en de ander dat...

helaas, als er al onderzoeken naar gedaan worden, dan is het zeker niet een combi van vlees en inspanning, bouw- en brandstoffen..
nog even wachten, als ik mijn opleiding af heb wil/kan ik me gaan verdiepen in inspanningsfysiologie voor dieren (nu mensen), tegen die tijd kunnen we er misschien een onderzoekje tegenaan gooien hihi

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 14:44
door Marlyvk
Welke opleiding volg je?

Spiereiwit wordt afgebroken als een hond te weinig energie uit zijn voeding of vetreserves kan halen. Bij streng dieten is dat bijvoorbeeld het geval. Hoe dat zit bij endurance? Als via de voeding onvoldoende energie geleverd gaat worden, zal de hond eerst zijn glycogeenreserves aanspreken (spier/lever), maar die reserve is heel beperkt, maar geeft wel voldoende tijd om de vetreserve te mobiliseren. De spiereiwitten zijn wel de allerlaatste bronnen die een lichaam bij energietekort gaat aanspreken.

Maar om flauwtes te voorkomen is het bij endurance heel belangrijk om een aangepaste voeding met voldoende vetten als energiebron te geven en daarnaast een goed voedingsbeleid toe te passen. Dus niet in ene gaan rennen met honden, er is een overgangsperiode nodig op gebied van belasting en voeding. Er zijn wel trucjes om het zonder overgangsperiode te doen hoor. Maar dat zul je zelf misschien ook wel weten.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 16:44
door steff
na een rekensommetje kom ik op 30% eiwit en 19.5 % vet in mijn voeding. (droge stof.)
700 gram gemiddeld/dag met die concentratie eten sommige honden hier.

is dat een goede verhouding?

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 17:30
door Marlyvk
Ik zou het vet nog wat verhogen, 19,5% is wat aan de lage kant. Ik zou eerder naar de 25% gaan. Maar het een en ander hangt ook af van de inspanning die de honden leveren. Als ze het bij 19,5% goed doen is het prima, maar als je ziet dat het uithoudingsvermogen vermindert of ze bij de inspanning die je ze nu geeft lichaamsgewicht verliezen zou ik zeker meer vet gaan geven, want dat is een teken dat ze met hun voedingshoeveelheid niet de nodige energie voor hun werk kunnen leveren. Eiwit is met 30% prima, dat zou ik niet verhogen.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 17:34
door _Sandra_
mogens eliasen zegt dat sporthonden met name vet nodig hebben als energiebron. Extra bovenop hun maaltijd.
Verhoogde behoefte aa eiwit is om spieren aan te kunnen maken.

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: do 30 dec 2010, 23:13
door spickenstef
telt dat voor canicrossen ook ? zo een 5 km of is dat dan niet nodig

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: vr 31 dec 2010, 06:00
door Esther Q
Marlyvk schreef: Ik zou het vet nog wat verhogen, 19,5% is wat aan de lage kant. Ik zou eerder naar de 25% gaan. Maar het een en ander hangt ook af van de inspanning die de honden leveren. Als ze het bij 19,5% goed doen is het prima, maar als je ziet dat het uithoudingsvermogen vermindert of ze bij de inspanning die je ze nu geeft lichaamsgewicht verliezen zou ik zeker meer vet gaan geven, want dat is een teken dat ze met hun voedingshoeveelheid niet de nodige energie voor hun werk kunnen leveren. Eiwit is met 30% prima, dat zou ik niet verhogen.
Ok, maar eigenlijk is de vraag op welk punt je moet overstappen op extra vet en niet meer de normale portie moet verhogen? Kun je daar:mee wachten tot je het punt bereikt waarop ze een verhoging van de normale portie niet meer goed verteren, of is er een reden om dat eerder te moeten doen, vanwege een TE VEEL aan eiwit bij verhoging van de normale portie?

@spickenstef: bij die afstand hoef je je geen zorgen te maken :)

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: vr 31 dec 2010, 08:57
door Deesje
even back to basics.. we voeren 'prooidieren' of in ieder geval in die samenstelling.. met enige afwisseling in diersoort krijgt de hond precies wat hij nodig heeft..

de brokkenindustrie heeft bedacht dat de ene hond meer eiwit nodig heeft, puppen minder, sporthonden weer meer en blablabla... en grotendeels klopt dit van geen kant..
volgens mij krijgen veel sledehonden 'gewoon' (gesponsorde) brok te eten.. ik denk dat je al een heel eind bent als je vers voert en tuurlijk moet je kijken naar het individu, waarbij de een meer nodig heeft dan de ander.. maar over het algemeen biedt de natuur datgene dat de dieren nodig hebben (hetzelfde geldt voor ons mensen) en hoef je niet te gaan rekenen met hoeveelheden enz..

natuurlijk moet je met 'topsport' opletten en zorgen dat de voeding voldoet, en kun je kiezen voor meer vettere diersoorten maar om er nu een soort van 'brokken'thema van te maken met hogere en lagere percentages eiwit... (om te verrekenen naar droge stof moet je ook precies de hoeveelheden eiwit/vet enz en het vochtgehalte weten, dat verschilt ook nogal dus ik ben wel benieuwd hoe je aan de verhoudingen komt?)

@ steff, ik ben wel benieuwd 'wat' je voert? stelde je de vraag met een bepaalde reden, zijn er problemen met je huidige voedingspatroon?
ik weet niet wat jouw honden wegen maar ik vindt 700gr niet zo heel veel voor een hardwerkende (middel)grote hond.. wat wegen jouw honden?

ik vind het een erg interessant onderwerp..

Re: eiwit of vet als energiebron?

Geplaatst: vr 31 dec 2010, 09:22
door Lizzy
Deesje schreef: even back to basics.. we voeren 'prooidieren' of in ieder geval in die samenstelling.. met enige afwisseling in diersoort krijgt de hond precies wat hij nodig heeft..

de brokkenindustrie heeft bedacht dat de ene hond meer eiwit nodig heeft, puppen minder, sporthonden weer meer en blablabla... en grotendeels klopt dit van geen kant..
volgens mij krijgen veel sledehonden 'gewoon' (gesponsorde) brok te eten.. ik denk dat je al een heel eind bent als je vers voert en tuurlijk moet je kijken naar het individu, waarbij de een meer nodig heeft dan de ander.. maar over het algemeen biedt de natuur datgene dat de dieren nodig hebben (hetzelfde geldt voor ons mensen) en hoef je niet te gaan rekenen met hoeveelheden enz..

natuurlijk moet je met 'topsport' opletten en zorgen dat de voeding voldoet, en kun je kiezen voor meer vettere diersoorten maar om er nu een soort van 'brokken'thema van te maken met hogere en lagere percentages eiwit... (om te verrekenen naar droge stof moet je ook precies de hoeveelheden eiwit/vet enz en het vochtgehalte weten, dat verschilt ook nogal dus ik ben wel benieuwd hoe je aan de verhoudingen komt?)

@ steff, ik ben wel benieuwd 'wat' je voert? stelde je de vraag met een bepaalde reden, zijn er problemen met je huidige voedingspatroon?
ik weet niet wat jouw honden wegen maar ik vindt 700gr niet zo heel veel voor een hardwerkende (middel)grote hond.. wat wegen jouw honden?

ik vind het een erg interessant onderwerp..

Ja, zeker interessant.

Alleen, helemaal begrijpen doe ik je vraag niet (TS). Want wat voor extra eiwit wil je voeren? Wanneer je gewoon van alles wat meer voert, vleesbot, vlees, orgaanvlees, vis, extra's en je kiest daarbij voor de vettere soorten en eventueel wat extra vet, dan kan er niks mis gaan, ook niet met de hoeveelheid eiwit. Want vlees (en aanverwanten) bestaan voor zo'n 20% uit eiwit.

Nu begrijp ik wel dat jouw honden moeten presteren. Maar zoals je weet levert 1 gram eiwit 4 kcal, 1 gram vet 9 kcal en 1 gram koolhydraten 4 kcal. Dus dan lijkt mij vet de meest voor de hand liggende toevoeging?

Wil jij de eiwitfractie berekenen van wat je voert misschien en dan onder een bepaalde eiwitfractie blijven?

Volgens de 'oudere' beweringen/onderzoeken zou voor een volwassen hond een eiwitfractie van boven de 25% minder goed/gunstig zijn en zit een goede eiwitfractie tussen de 20% en 25%. Teveel zou de nieren overbelasten. Maar daar zijn ze wel van terug gekomen, zolang het eiwit maar afkomstig is van de juiste bron. Ik weet wel dat Andre (met streepje) aan wedstrijden meedoet/deed met zijn Husky's en hij tijdens de wedstrijden voer voerde met een eiwitfractie van boven de 30%.

Dit is een van Andre's oude topics: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 640.0.html. Het is zo jammer dat hij nooit meer op Barfplaats komt, want hij zou goed met jou van gedachten kunnen wisselen....