Pagina 1 van 2

beroerte-barf??

Geplaatst: wo 21 jul 2010, 20:39
door Helen44
Hallo beste barfers,

Ik zal me eerst even voorstellen. Mijn naam is Helen, 35 jaar en ik ben de trotse en blijde "bazin" van Baloe (Golden, 11 jaar) en Sascha( kruising herder?,  ongeveer 11 jaar, is een schatting, zwerfhond geweest...).
Ik heb al veel gelezen op dit super forum en ben ruim vier maanden geleden enthousiast maar voorzichtig begonnen mijn honden  ( na zoveel jaar brokken.. :-[..) over te zetten op KVV, Carnibest. Na ruim twee maanden ben ik voorzichtig wat barf producten gaan  toevoegen, zoals pens (runder en lams), runderkopvlees, kipfilet, kippendij, kippenborst, kalkoen/kip/runderhart, geplette eenden nek en kippenvleugel (ook ingeknipt) en groentemix. Ze doen het hier erg goed op, ze genieten er enorm van en hebben mooie ontlasting. Ze staan nu op 50% KVV en 50% barf. Uiteraard sta ik ( en Baloe en Sascha ook!!) te popelen om dit verder uit te breiden met meer orgaan, vlees en botsoorten en meer variatie wat diersoorten betreft.
Echter, Sascha heeft vorige week en gisteren een soort tia/ kleine beroerte (?) gehad. Ze was even buiten bewustzijn, viel om, kop naar achteren, ogen draaide weg en ze begon fietsbewegingen te maken, alsof ze probeerde overeind te komen, maar dat lukte even niet. Het duurde maar 10 seconden. daarna kwam ze weer bij kennis en was een beetje gedesorienteerd, maar kon wel gewoon weer lopen. Overigens heeft ze geen urine laten lopen..
Eigenlijk ben ik ervan overtuigd dat het puur toeval is en dus niets met haar nieuwe voeding te maken heeft. Toch zou ik graag van jullie ervaren barfers horen/lezen dat dit inderdaad uitgesloten is. Al zou ze nu nog niet alles in de juiste verhouding krijgen qua percentages spier/orgaan/bot etc ( i.v.m het overbouwen/gewenningsperiode), dan nog kan ik me niet voorstellen dat ze dusdanige tekorten heeft dat dit een tia (?) veroorzaakt.
Ga van de week even met haar naar de dierenarts voor een bloedtestje en nader onderzoek. Hopelijk gaat de dierenarts geen verband leggen tussen barfen en haar toevalletjes...
Wat denken jullie?
En nog een vraagje ; Hoe weet je nou of je hond de botten goed verteerd? In de ontlasting zie ik geen stukjes bot terug ( maar heb er ook nog niet echt in staan knijpen of zo... ;D...,) maar hoe kom ik erachter of er niks onverteerd in de maag achter blijft? Zouden ze dan bepaalde symptomen kunnen hebben als dit zo is? Ik merk verder niets aan ze.

Nou, hopelijk kunnen jullie mijn ongerustheid wegnemen, want ik wil echt graag verder met barfen en nooit meer terug naar de brokken!!
Groetjes van Helen, poot van Baloe en Sascha.

Afbeelding

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: wo 21 jul 2010, 20:53
door Too
Hai Helen, welkom!

wat zal je geschrokken zijn, een toeval [ van welke soort ook] is altijd naar om te zien
Merk je nu nog iets aan Sascha, is ze gewoon vrolijk, eetlust goed, geen evenwichtsproblemen oid?

Om je ongerustheid weg te nemen... ik ben er van overtuigd dat er geen relatie is met de voeding
Sowieso als je 50% kvv [een compleet versie] voert moet je wel heel rare dingen doen met die andere 50% om op de heel lange termijn ernstige tekorten/gezondheidsproblemen te krijgen.
Welk kvv voer je nu?

Die dierenarts.. t zou heel goed kunnen dat die een heel speciale seniorenbrok voor je heeft, lijkt me duidelijk dat dat geen optie is ;)

Succes!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: wo 21 jul 2010, 21:08
door Anthraciet
hoi Helen, allereerst welkom hier!

Ik heb ook een hond gehad die op een gegeven moment een 'beroerte' kreeg.
Natuurlijk schrik je je rot en bovenal vind je het heel zielig voor de hond omdat ze zo verward en onzeker op de poten zijn..... :'(

Ik ben ervan overtuigd dat het niets met het voeren van barf te maken heeft, ook mijn dierenarts was daarvan overtuigd.
Waar ik WEL van overtuigd ben, is dat het mede aan barf te danken is, dat hij na zijn eerste aanval nog een hele tijd bij me is mogen blijven én dat hij in verhouding vrij snel opknapte en praktisch nergens meer last van had.

Overigens is het geen beroerte zoals mensen die kunnen hebben, dat komt bij honden eigenlijk nooit voor.
Meesal is het een vestibulair geriatrisch syndroom als het om oudere honden gaat. Google er maar eens op, dan zullen heel wat stukjes in de puzzel vallen ;)

Ik had overigens het idee dat vitamine B complex heel goed hielp bij het sneller herstellen van Chakka na zijn aanvallen. Hij heeft er in totaal 3 gehad in een tijdspan van zo'n 1,5 jaar en elke keer knapte hij gelukkig weer op. Wel kon ik op een gegeven moment merken dat hij gewoon wat ouder werd, na de laatste aanval stond hij gewoon niet meer zo stevig op zijn poten, maar hij redde zich er goed mee.

Ik duim voor jouw lieverd en hoop dat ze snel opknapt!
Mocht je vragen hebben of iets willen 'vergelijken'  met mijn ervaring met Chakka, mag je altijd pb'en hoor! :bigarmhug:

groetjes,

Ingrid

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: wo 21 jul 2010, 21:19
door sandrra
Zou t van de warmte kunnen komen.
Mijn vorige hond kon daar bijv slecht tegen en is een paar keer na inspanning/wandelen van haar poten gegaan voor een paar tellen.
Daarna stond ze weer op mij aankijkend van: wat was dat? en ging weer vrolijk verder met haar leventje.

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: do 22 jul 2010, 17:59
door Helen44
Bedankt allemaal voor het warme onthaal op barfplaats!!
En bedankt voor jullie geruststelling en adviezen.
Gelukkig merk ik niks meer aan Sascha, goede eetlust, enthousiast, loopt normaal etc. Een van de symptomen die bij vestibulair geriatrisch syndroom voorkomt, kop scheef houden, heeft ze gelukkig niet. Alleen tijdens de "aanvalletjes"doet ze haar kop even helemaal naar achteren ( zoals een wolf die huilt...).  Maar ik zal wel vit B gaan geven, een halve mensendosering of zo? Ik zal nog even in de bibliotheek zoeken wat hier al eerder over is geschreven op barfplaats.
Zeker weten doe ik het niet, maar ik denk toch niet dat de warmte ermee te maken heeft, want een van de "aanvalletjes" was een keer s'ochtends vroeg en toen was het nog niet warm. Maar bedankt voor het meedenken allemaal.
En Too, ze krijgt nu 50% KVV van carnibest ( light/rund en eend) en 50 % barf. Ik ga rustig verder overbouwen naar 100% barf.

Zou iemand mijn tweede vraag, m.b.t. het verteren van bot..., nog kunnen en willen beantwoorden? Thanks!!

p.s Ik heb geprobeerd een foto te plaatsen, wil jullie graag Baloe en Sascha laten zien, maar dit is helaas niet gelukt. Was misschien wat te groot...Iemand tips??

Nou, nogmaals bedankt voor jullie reacties!!
Ik voel me echt enorm opgelucht en ook zeer welkom op dit forum.  Hartstikke leuk!!
Groetjes van helen.

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: do 22 jul 2010, 18:07
door Lizzy
Hoi Helen,
Als er bot in de maag achter zou blijven, dan wordt je hond misselijk. Ze gaan zich niet prettig voelen. Raar doen, misselijk, overgeef neigingen en soms niet willen kotsen, poepen maar niet willen poepen. Algehele ellende dus. Ik zou zelf dus lekker rustig aan doen met vleesbot en bijv. alleen zachte vleesbotjes van kleine dieren blijven voeren. In ieder geval voorlopig!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: do 22 jul 2010, 18:08
door Lizzy
Een foto moet je eerst op een website zetten (bijv. mijnalbum.nl of je eigen website). En dan die link hier zetten met daarvoor [ img ] en daarachter [ / img ] maar dan zonder spaties.

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: do 22 jul 2010, 18:19
door Irish
Ik kan je verder geen advies geven, maar je hebt het over fietsbewegingen? Zou het dan geen (partiële) epileptische aanval kunnen zijn i.p.v een tia/beroerte?

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: do 22 jul 2010, 18:24
door Nyncke
Niet om het een of ander....àls er een samenhang is tussen beroerte en voeding....zou ik die eerder in het ( brokken ) verleden dan in het barfheden zoeken.
Om een beroerte door voeding te krijgen moet je jarenlang baggerslecht eten. Gezien het feit dat ze zwerfhond is geweest zou daar een component kunnen liggen.

Maar goed, daar kun je nu verder niks aan veranderen. Laat alles goed uitzoeken en veel sterkte!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: vr 23 jul 2010, 21:26
door Helen44
Hallo,
bedankt weer voor de reacties en het meedenken!!
Het zou inderdaad ook een vorm van epileptie kunnen zijn. En inderdaad, als er al een verband zou zijn met de voeding, zou het door de brokken komen en niet van die vier laatste maanden dat ik met vers voer aan de slag ben gegaan.
Toch had ik gewoon even jullie bevestiging hierin nodig, daar ik wat reacties over me heen heb gekregen van "anti"-barf mensen, die nu gelijk zeggen van : "zie je wel, je barft nu en kijk nou wat er gebeurd...". En als beginnende barfer kan je dan toch even aan het twijfelen worden gebracht.
Maar die is nu helemaal weg hoor, thanks!!!
Enne, nog even over het niet verteren van botten, mocht je die symptomen die Lizzy noemde waarnemen, wat kan je dan het beste doen? Kan je dan nog iets geven wat ervoor zorgt dat de onverteerde botten die nog in de maag zitten alsnog helpt verteren??
Nou, dan nu nog een poging om jullie aan Sascha en Baloe voor te stellen ;
Groetjes van Helen.


Afbeelding

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: vr 23 jul 2010, 21:56
door Anne in Zweden
Wow, wat een mooie honden! Is Sascha weer helemaal de oude?

En de volgende keer dat antibarfers de link leggen tussen barfen en een beroerte, moet je ze toch eens vragen hoe ze tot die conclusie komen. Daar ben ik namelijk wel benieuwd naar, naar de theorie achter die stelling...


Enne, welkom natuurlijk!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: za 31 jul 2010, 19:59
door Helen44
Hallo beste barfers,
met Sascha gaat het goed!! We zijn naar de dierenarts geweest en er is een bloedonderzoek gedaan. Het resultaat is op de glucose na helemaal goed. Geen afwijkingen aan de nieren en/of lever te zien, voldoende rode bloedcellen/lichaampjes en haar hart is nog sterk :showoff:
Alleen de glucose was erg laag (3,3), maar dat komt waarschijnlijk omdat ze nog niet gegeten had op het moment van bloedafname.... Ze krijgt maar 1 x daags voer. Echter is dat misschien ( en hopelijk!) de oorzaak van haar toevalletjes!!De dierenarts denkt dat het een soort flauwtes zijn geweest omdat haar glucose s'ochtends blijkbaar  te laag is. En als ik terug ga denken zijn de toevalletjes inderdaad nooit s 'avonds na het eten geweest..... Dus, ondanks het advies uit het boek van Morgens Eliasen om 1 x daags te voeren (waar ik haar ook langzaam aan had laten wennen, dacht ik...) ga ik toch maar 2 x daags voeren.
Ik ben zo blij en opgelucht  :) dat het waarschijnlijk niks erg is. Nu dus even afwachten of de toevalletjes/flauwtes wegblijven als ze 2 x daags eten krijgt. Ik zal jullie op de hoogt houden en nogmaals bedankt voor al jullie reacties en adviezen!!
Ze genieten allebei enorm van al het barfvoer wat ze nu krijgen, en alhoewel ik soms zelf even moet slikken ( als vegetarier zijnde..) bij sommige producten zoals de penslappen en paardentong... gaan we hier gewoon vrolijk mee verder!!
groetjes van Helen en poot van Baloe en Sascha!!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: zo 01 aug 2010, 00:01
door HannekeKjell
Hopelijk is het lek boven water en is het inderdaad zoiets onschuldigs.
Fijn dat het verder goed met haar gaat!

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: zo 01 aug 2010, 17:05
door Hitam
Een glucose van 3,3 is niet overdreven laag hoor. 3,0 is de benedengrens, ongeveer. Dus ik zou lekker 1x daags blijven voeren. Ik denk niet dat het er iets mee te maken heeft.

Re: beroerte-barf??

Geplaatst: wo 04 aug 2010, 20:20
door Helen44
Helaas  :'(..,
we hebben tevroeg gejuicht!! Sascha is nu ook kortademig geworden (ademt 55 a 60 x per minuut in rust!!) en heeft nog steeds last van toevalletjes.. ben dus weer teruggegaan naar de dierenarts. We hadden nu een andere als vorige keer en deze constateerde dat ze geen sterk hart heeft ( in tegenstelling tot de vorige dierenarts......), maar juist een zwak hart met een te lage hartslag. Haar hartslag was 60 per minuut, terwijl ze zeer gestrest was op dat moment op de tafel!! Hij heeft me doorverwezen naar de cardioloog. De toevalletjes zijn dus zeer waarschijnlijk flauwtes omdat haar hersenen op dat moment niet voldoende bloed (en dus zuurstof?) krijgen door de lage hartslag... Het is nog onbekend of er een lekkende hartklep in het spel is of een andere oorzaak van deze hartafwijking...
Niet boos worden om het volgende wat ik nu ga schrijven hoor  :shy:, maar er begint bij mij nu toch wel wat twijfel te ontstaan ( let wel,..een heel klein beetje) over de relatie kvv/barf voeding en haar hartaandoening. In maart is ze nog gecontroleerd door de dierenarts die nu haar hartkwaal heeft ontdekt en toen was er nog niets aan de hand met haar hart. Vanaf april ben ik aan de slag gegaan met KVV en vanf juni/juli met barf en nu heeft ze dit ineens?
Is dit dan echt toeval?? Of heb ik iets totaal verkeerds gedaan/gegeven?? Overigens heeft Baloe, mijn andere hond die precies hetzelfde eet, nergens last van. Hopelijk kunnen jullie mij geruststellen, want er begint nu toch iets van twijfel /schuldgevoel  in mij te knagen.... :confused1:
Ik zal jullie op de hoogte houden over het verdere verloop en het bezoekje aan de cardioloog...
Groetjes van helen en poot van Baloe en Sacha..