Pagina 1 van 1

Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 16:38
door Ons Elftal
Hoe bepalen jullie wat de verhouding vlees/bot is bij het vleesbot.
Het scheelt namelijk nogal in de totale verhoudingen als je van een andere verhouding uitgaat.
Bijvoorbeeld:
Ik voer 7 kg vleesbot in de week. Als ik van een verhouding 50/50 uitga, dan krijgen onze honden op het totale menu 17,5% kaal bot.
Ga ik echter van de verhouding 70/30 uit, dan is het percentage kaal bot in het totale weekmenu ineens 24%.

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 17:12
door Nadia
Ik bepaal dat niet.. Als ik kale botten heb geef ik wat extra spiervlees en heb ik super bevleesde botten geef ik geen of weinig spiervlees erbij.
Het komt zich niet zo nou. De hoeveelheid calcium wat erin zit blijft gelijk. Of ik nu een eendennrug met of zonder veel vlees heb. Het bot blijft gelijk.. en het 'gewicht' vlees wat ik dan zou missen voer ik bij.

Daarnaast eten wolven ook kadavers.. Die hebben dus ook niet altijd een mooi bevleesd botje.

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 17:15
door Lizzy
Ik gok. En van een aantal vleesbotten weten we hoeveel % vlees en hoeveel % bot ze bevatten omdat ze uit zijn gepluisd door Dory. Zie o.a. http://www.barfclub.nl/index.php?option ... &Itemid=86

En inmiddels kan ik heel aardig gokken. Ik zie ongeveer in 1 oogopslag hoeveel vlees er aan een bot zit. En als je je ogen niet vertrouwt, moet je voor de grap eens een paar vleesbotten ontleden, zoals Dory heeft gedaan :biggrin2:

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 17:38
door tiny
Ik let sterk op de ontlasting. Na wat lamsribbetjes is die vaak te hard en te droog, dan komt er orgaan bij kijken. Tegenwoordig doe ik minder lamsribbetjes MET orgaan.

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 19:07
door Ons Elftal
Lizzy schreef: Zie o.a. http://www.barfclub.nl/index.php?option ... &Itemid=86
Interessante link! Die ben ik nog nooit tegen gekomen. Super zeg.

Ja, inderdaad wel een idee om eens te ontleden.

Ik moet het echt bekijken voordat ik ga malen. Voordat ik maal probeer ik inderdaad ook te gokken. Als het naar mijn idee erg kaal is, dan doe ik minder in een zak. Is het beter bevleesd dan doe ik er meer in. Ik kan dan gelukkig wel onthouden welk bot minder en welk bot juist meer bevleesd was. Ik heb ook porties van verschillende grootte spiervlees zodat ik dit aan kan passen aan het bot.

Verder kijk ik inderdaad ook naar de ontlasting. Niet iedere hond krijgt bij mij dezelfde verhouding spiervlees/bot/orgaan. Tot op heden hebben ze allemaal mooie ontlasting. Donker, stevig en ze moeten moeite doen om het kwijt te raken.

Wij geven nu aan alle honden ruim anderhalf jaar vers en toevallig 2 weken geleden is er voor het eerst één aan de diarree geraakt door te vet geitenvlees. Dat ga ik ook niet meer geven, want de anderen hadden ook slappe ontlasting (ook voor het eerst trouwens). Voor het versvoeren hadden ze alleen maar slappe ontlasting en regelmatig diarree. Dus volgens mij is de verhouding bot/vlees/orgaan/groente wel goed ook al zouden de percentages misschien niet helemaal met het rekenmodel kloppen.

Ik geef eigenlijk altijd mager vlees. Ik geef liever iets meer dan vetter. M.u.v. eendenspiervlees met vel. Dat is ook erg vet, maar daar reageren ze goed op en ze vinden het heerlijk.

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 23:01
door maddoc
ik heb eens eendenrug en eendennek ontleed.
eendenrug; http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg1056935

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: vr 09 jul 2010, 23:19
door Ons Elftal
maddoc schreef: ik heb eens eendenrug en eendennek ontleed.
eendenrug; http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg1056935
Kijk dat is ook weer erg interessant, want dat eten ze bij ons graag.

Ik las dat je met dezelfde vraag zat  :biggrin2: Terwijl ik nog via de zoekfunctie naar dit soort topics heb gezocht, maar het niet heb kunnen vinden :-\

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: za 10 jul 2010, 14:37
door maddoc
ja, nu je het zegt en ik 'ns even goed gelezen heb en ook m'n eigen topic :-[....we hadden precies dezelfde gedachtengang ;D ;D
zag dat m'n topic al van haast 2 jr geleden is :o

"t was een vervelend klusje maar wel verhelderend om eens te doen vond ik. Vooral opmerkelijk vond ik dat de eendenrug dus voor een derde uit vel=vet bestaat (totale vetpercentage lijkt me nog iets hoger want dit is alleen het vel), was geen toevalstreffer want ik had er twee ontleed met dezelfde uitkomsten.... Ik heb er toen ook foto's van gemaakt maar wist toen niet hoe ze hier op te krijgen.
Ik wist wat ik zocht, dus had het topic zo te pakken ;)
Zou toch zweren dat ik de eendennek ook gedaan heb (kan me nl herinneren dat dat nog veel vervelender was met die wervels) maar blijkbaar niet hier vermeld want ik kan het niet terug vinden hier.

Ik geef de eendenrug niet meer met vel, vind ik een veel te hoog vetpercentage. Daarbij komt dat GIna van de lucht dik wordt en ik liever heb dat ze nuttige calorieën eet.
Andere karkassen/ruggen zoals parelhoen gaat het vel trouwens ook van af, vooral ook  die dikke kontkwabben.

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: ma 12 jul 2010, 19:51
door Aquillo
Lizzy schreef: Ik gok. En van een aantal vleesbotten weten we hoeveel % vlees en hoeveel % bot ze bevatten omdat ze uit zijn gepluisd door Dory. Zie o.a. http://www.barfclub.nl/index.php?option ... &Itemid=86

En inmiddels kan ik heel aardig gokken. Ik zie ongeveer in 1 oogopslag hoeveel vlees er aan een bot zit. En als je je ogen niet vertrouwt, moet je voor de grap eens een paar vleesbotten ontleden, zoals Dory heeft gedaan :biggrin2:
Ja die blijft mooi deze pagina met foto's Ook altijd goed voor de beginners ;)

Re: Hoe bepalen jullie verhouding vlees/bot?

Geplaatst: ma 12 jul 2010, 22:48
door millyckk
maddoc schreef: ja, nu je het zegt en ik 'ns even goed gelezen heb en ook m'n eigen topic :-[....we hadden precies dezelfde gedachtengang ;D ;D
zag dat m'n topic al van haast 2 jr geleden is :o

"t was een vervelend klusje maar wel verhelderend om eens te doen vond ik. Vooral opmerkelijk vond ik dat de eendenrug dus voor een derde uit vel=vet bestaat (totale vetpercentage lijkt me nog iets hoger want dit is alleen het vel), was geen toevalstreffer want ik had er twee ontleed met dezelfde uitkomsten.... Ik heb er toen ook foto's van gemaakt maar wist toen niet hoe ze hier op te krijgen.
Ik wist wat ik zocht, dus had het topic zo te pakken ;)
Zou toch zweren dat ik de eendennek ook gedaan heb (kan me nl herinneren dat dat nog veel vervelender was met die wervels) maar blijkbaar niet hier vermeld want ik kan het niet terug vinden hier.

Ik geef de eendenrug niet meer met vel, vind ik een veel te hoog vetpercentage. Daarbij komt dat GIna van de lucht dik wordt en ik liever heb dat ze nuttige calorieën eet.
Andere karkassen/ruggen zoals parelhoen gaat het vel trouwens ook van af, vooral ook  die dikke kontkwabben.

Bij mij gaan ook alle vel en vette staarten eraf.
Ben verder gestopt met piekeren over de verhouding bot/spiervlees en geef elke dag bot, spier, orgaan en groente. De ene dag is het erg kaal haaskarkas en de andere dag lamsrib waar, in dit geval,  echt heeeeel veel vlees aanzit,( ik voer wel elke dag van de week ander bot)  Ik gok dus ook een beetje..
Als ik dat ook nog moet doorberekenen wordt ik echt gillend gek al kan ik me voorstellen dat je dit met bepaalde honden tot in detail wilt weten.