Nitus schreef:
Nog even een vraagje over spinazie en andere groentes waar veel oxaalzuur in zit, als je die groentes geeft bij vlees of pens, dan speelt het probleem van verhinderen van de calcium opname niet, toch?
Ik bedoel, stel je geeft 's morgens pens met groentes en een ei (met of zonder schil), en 's avonds vlees met botten, dan heb je 's avonds toch geen last van de spinazie van die ochtend?
Of denk ik nu fout?
Als ik zoek op Internet dan vind ik (en ook in de boeken) weer tegenstrijdige berichten. De een zegt dat er in spinazie ook veel calcium zit. Doordat er veel oxaalzuur in zit maar ook veel calcium, heft dit elkaar op. Deze groentes zijn van zichzelf goed in evenwicht. Er blijft dus geen calcium over dat je nog kunt opnemen, maar het zorgt ook niet voor een te kort. Ik heb ook al sites gevonden die zeggen dat het absolute onzin is dat oxaalzuur de opname van calcium in de darmen tegen houdt.
Goed. Zo vind ik dus ook sites waarbij ze schrijven dat de opname van calcium verminderen.
Nou, zeg het maar! Wat is de waarheid? Ik heb geen idee maar bij dit soort dingen heb ik toch sterk het vermoeden dat de natuur prima in elkaar steekt. Ik geloof dus eerder dat het oxaalzuur een verbinding aan gaat met het calcium dat aanwezig is in de spinazie en dat het dus niet de opname van calcium uit andere voedingsmiddelen vermindert.
Maar, wie het zekere voor het onzekere wil nemen (overal waar TE voor staat is niet goed): niet teveel en niet te vaak spinazie.
Overigens, ook zo'n leuke! De een zegt dat calcium uit zuivel zit totaal zinloos is als calcium leverancier! Om dierlijke eiwitten te verteren is calcium nodig. Uiteindelijk leveren zuivelproducten dus geen extra calcium op. De dierlijke eiwitten zouden calcium-opname ook belemmeren. De ander zegt dat het calcium in zuivel gemakkelijker opneembaar is voor het lichaam. Nou goed, aangezien ik heel erg geloof in "de natuur zit perfect in elkaar" geloof ik eerder het eerste. Want, wij (de mens) zijn het enige wezen op aarde dat tot onze dood aan de borst van een ander wezen hangt. Melk (en aanverwante artikelen) zijn voor een kalf. Niet voor een volwassen mens. Of hond. Maar dat ter zijde.