Pagina 1 van 1

uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 08:10
door Ellen44
UITSLAG: gemengdcellige enteritis met lymfangiectasieen.

Dit bericht kreeg ik gisteravond. Is iemand hier bekend mee???

De arts spreek ik pas maandag dus de precieze betekenis is niet helemaal duidelijk

We weten dat Jake een ontsteking heeft in de dunne darm en dat de lymfeknopen die daar lopen verstopt zitten!(ik kan het mis hebben hoor)

Wat we niet weten is of Jake hier oud mee kan worden(buiten zijn nieren dan he)

Hij moet over op een vetarm dieet...wat eigenlijk weer niet goed is voor de nieren...

Wat is een vetarm Barfdieet??? Hebben jullie een dieet voor me????

Ik zie jullie reacties graag tegemoet

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 09:28
door me and my boys
http://nl.wikipedia.org/wiki/Enteritis
heb gelezen over MCT olie = middenketenvetzuren die minder belastend zijn voor het 'systeem', makkelijk opneembaar, wel aan de prijzige kant..
schrijven ook wel prednison voor...

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 09:53
door Ellen44
prednison verdraagt hij niet.........

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 10:07
door me and my boys
je arts zal het je allemaal best goed uitleggen...
hoe of wat het inhoud...en eventuele med..

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 10:10
door Lizzy
Ellen44 schreef: UITSLAG: gemengdcellige enteritis met lymfangiectasieen.

Dit bericht kreeg ik gisteravond. Is iemand hier bekend mee???

De arts spreek ik pas maandag dus de precieze betekenis is niet helemaal duidelijk

We weten dat Jake een ontsteking heeft in de dunne darm en dat de lymfeknopen die daar lopen verstopt zitten!(ik kan het mis hebben hoor)

Wat we niet weten is of Jake hier oud mee kan worden(buiten zijn nieren dan he)

Hij moet over op een vetarm dieet...wat eigenlijk weer niet goed is voor de nieren...

Wat is een vetarm Barfdieet??? Hebben jullie een dieet voor me????

Ik zie jullie reacties graag tegemoet
Oef, dat gaat heel lastig worden, een vet-arm dieet bij nierproblemen. Want voor de nieren moet je juist zorgen dat je hond niet teveel fosfor binnen krijgt maar je hond moet ook genoeg calorieen binnen krijgen en dat door middel van vet.....

Zie:

Van: http://www.dogaware.com/kidney.html. Vrij vertaald door Lizzy.

Gebaseerd op alle studies die er de afgelopen 10 jaar gedaan zijn (ook door brok fabrikanten!), is het pas nodig om een eiwit beperkt dieet te geven wanneer je hond uremie heeft - dat wil zeggen: een verhoogd ureum gehalte in het bloed heeft. En wanneer het BUN/UREA gehalte is het bloed hoger is dan 80 mg/dL (of 28.6 mmol/L) en wanneer het creatinine hoger is dan 4,0 mg/dL (oftewel hoger dan 354 umol/L) en wanneer de hond dus symptomen heeft zoals overgeven, misselijkheid, geen honger heeft, zweren heeft, slaperig is wat, wat veroorzaakt wordt door een verhoogde stikstof in het bloed. Zelfs dan wordt het leven van de hond niet verlengt door het verlagen van de hoeveelheid eiwitten in de voeding, maar het helpt de hond zich minder ziek te voelen. Onderhuids vocht inspuiten helpt in deze gevallen ook (bij een verhoogd stikstof gehalte in het bloed en wanneer de hond dus misselijk is, etc).

Wanneer je hond dus geen verhoogd ureum gehalte in het bloed heeft (volgens de waardes die Mary opgeeft), dan is het een goed idee om gemiddeld eiwitten te voeren van een zeer hoge kwaliteit. En het is dus geen goed idee om een dieet te voeren met een verlaagt eiwitgehalte.

Eieren hebben de hoogste kwaliteit eiwitten maar de eierdooier bevat weer veel fosfor, gevolgd door rauw vlees, gevolgd door licht gekookt vlees, gevolgd door goed doorgekookt  vlees. En de slechtste kwaliteit eiwit komt van bewerkt vlees zoals je in commercieel hondenvoer vindt en van graan.

Wanneer je een dieet wilt samenstellen voor een hond met nierfalen, voer je dus gemiddeld tot veel vet, gemiddeld eiwit van hoge kwaliteit, weinig fosfor en weinig fosfor koolhydraten.

In het algemeen kun je zeggen dat dierlijke eiwitten van hogere kwaliteit zijn dan eiwitten van plantaardige oorsprong.

Hier wat richtlijnen:

Voer gemiddeld tot veel vet. Vet levert veel calorieen en weinig fosfor dus het kan gebruikt worden om het aantal calorieen te verhogen, zonder dat het fosfor gehalte verhoogt wordt. In tegenstelling tot mensen hebben honden geen problemen met cholesterol. Teveel vet kan natuurlijk wel weer problematisch zijn voor honden. Nierziektes kunnen de hond gevoelig maken voor alvleesklierontstekingen (het kan ook dat de combinatie van een laag eiwit gehalte en veel vet dat je ziet in voorgeschreven nierdieten de onderliggende oorzaak is aangezien deze combinatie vaak een alvleesklierontsteking veroorzaken). Als je hond te zwaar is of weinig beweging krijgt, heeft het niet veel calorieen nodig en kun je dus een gemiddelde hoeveelheid vet voeren. Wanneer je hond actief is en veel calorieen nodig heeft, kun je dus meer vet geven zodat het calorieen gehalte verhoogd wordt zonder dat je meer fosfor voert. Teveel vet kan leiden tot diarree en honden die gevoelig zijn voor alvleesklierontstekingen moet je niet teveel vet geven. Het is wel belangrijk dat je de hoeveelheid vet langzaam verhoogt. Daarmee voorkom je dus diarree en mogelijk alvleesklierontstekingen. Wanneer je signalen ziet van problemen (zoals dat je hond zich na het eten niet lekker voelt of overgeeft of diarree krijgt): dat is een signaal om de hoeveelheid vet te verminderen.

Voedingsmiddelen die veel vet bevatten:
* Vet vlees.
* Volle yoghurt, volle kwark, volle huttekase, ricotta kaas. Maar, aangezien deze voedingsmiddelen weer veel fosfor bevatten, moet je deze in niet te grote hoeveelheden voeren. Maar, neem in ieder geval de vetste versies van zuivel.
* Eierdooiers bevatten veel vet maar ook veel fosfor dus voer ze niet teveel.
* Vet kan ook toegevoegd worden in de vorm van spekvet, kippenvet, boter.
* Plantaardige vetten moet je niet toevoegen, ze bevatten teveel omega 6 vetzuren.
* In plaats van plantaardige vetten kun je visolie en olijfolie geven. Lijnzaadolie bevat omega 3 vetzuren maar ook veel omega 6 vetzuren en moet je dus niet geven.

Let goed op je hond wanneer je langzaam meer vet aan het dieet van je hond toe voegt!

Voer gemiddeld aan eiwitten: hoeveel eiwit je moet voeren: daar wordt nog steeds over gediscussieerd. Maar, het is dus definitief niet nodig om een laag eiwit dieet te voeren, tenzij je hond een verhoogd ureum gehalte in het bloed heeft (zie boven).

Aanbevolen wordt voor honden met een licht tot gemiddeld verhoogd creatinine gehalte (1.6 tot 4,5 mg/dL of 141 - 398 µmol/8 L) is 2.0 tot 2.2 g/kg lichaamsgewicht wanneer je hoge kwaliteit (met een hoge biologische waarde) voert of ongeveer 1 gram eiwit per pond lichaamsgewicht.

Zo lang je niet teveel fosfor voert en zolang je hond geen sterk verhoogd ureum gehalte in het bloed heeft en geen ernstige proteinurie heeft (volgens mij is dat ernstig eiwitverlies via de urine?) hoef je je niet druk te maken over teveel eiwit voeren. Je moet wel uitkijken dat je niet te weinig eiwit voert. Het is wel belangrijk dat je de goede kwaliteit eiwitten voert. Eieren hebben de hoogte kwaliteit eiwit maar eidooiers bevatten weer veel fosfor dus geef ongeveer 2 tot 3 eiwitten met 1 eierdooier. Gekookte eiwitten verhogen de biologische waarde. Rauw vlees is een andere bron van hoge kwaliteit eiwitten. Pens is uitstekende voeding voor honden met nierproblemen.

Voer een verlaagt fosfor gehalte:
Minder fosfor voeren lijkt echt goed te zijn voor honden met nierziektes. De NRC richtlijnen schrijven niet meer dan 22.25 mg per kg lichaamsgewicht (dagelijks) voor, voor honden met vergevorderde nierziektes. Dat is ongeveer 10 mg per mond lichaamsgewicht. Voor honden in een vroeg stadium van nierproblemen, de voorgeschreven hoeveelheden fosfor zijn: 60 mg/kg (of 30 mg/per pond). Ergens tussen de 15 - 40 mg/kg (7 tot 18 mg/per pond) is een laag fosfor dieet. In z'n algemeen kun je zeggen dat voedingsmiddelen die hoog in fosfor zijn zijn: botten, vis met graat, zuivel, orgaanvlees en eierdooiers. Dat betekent dus niet dat je deze voedingsmiddelen niet meer mag voeren. Ze zijn een belangrijk component in een gezond dieet. Maar, ze moeten in gemiddelde hoeveelheden gevoerd worden. Let ook op de hoeveelheden fosfor in graag en de groentes die je voert.

* Hond van 10 pond (= 5 kg) : 68-182 mg (tot 282 mg in een vroeg stadium).
* Hond van 25 pond (12.5 kg) : 170 - 455 mg (tot 682 mg in een vroeg stadium).
* Hond van 50 pond (25 kg) : 340 - 900 mg (tot 1364 mg in een vroeg stadium).
* Hond van 75 pond (37,5 kg): 511 - 1364 mg (tot 2045 in een vroeg stadium).
* Hond van 100 pond (50 kg): 680 - 1818 mg (tot 2727 in een vroeg stadium).

Koolhydraten: honden hebben koolhydraten niet nodig. Maar, om het fosfor gehalte in de voeding te verlagen, zul je ongeveer 50% koolhydraten moeten voeren. In z'n algemeen kun je zeggen dat je calorieen wilt toevoegen zonder het fosfor gehalte te verhogen. Om deze reden kan het zinvol zijn om pasta, zoete aardappel en pompoen te voeren. Dat zijn goede keuzes.

Groentes: moeten gepureerd of gekookt worden. Gekookte groenten is mogelijk een beter idee dan het voeren van rauwe groenten omdat koken het fosfor gehalte verlaagt (noot Lizzy : ik ben het hier niet echt mee eens maar kom daar nog wel op terug). Selderij, peterselie en paardenbloemblad zijn mogelijk niet geschikt voor honden met nierproblemen, vanwege hun vochtafdrijvende werking. Honden met artritis moet je geen groenten uit de nachtschade familie geven. Koolsoorten zijn goed voor zweren, die je vaak ziet bij nierproblemen.

Groenten en hun fosforgehalte: asperges (56), biet (40), broccoli (66), wortel (44), bloemkool (44), selderij (25), andijvie (28), snijbonen (19-38), groene paprika (19), artisjokken (78), boerenkool (56), peterselie (58), pastinaak (71), doperwten (77-117), pompoen (44), rode kool (42), romain sla (45), butternut pompoen (27), tomaten (24), waterkers (60), courgette (32).

Fruit en hun fosforgehalte: appel (7), avocado (41), banaan (20), meloen (17), cranberries (9), komkommer (20), mango (11), perzik (12), peer (11), ananas (7). Fruit hoef je niet te pureren of te koken. Gekleurde fruitsoorten zoals papaya en mango zijn zeer gezond voor honden met artritis. Banaan en pomoen bevatten veel fosfor. Geef geen graperuit en rozijnen.

Granen: Als je granen voert, voer dan de granen die het laagst in fosfor zijn. In z'n algemeen bevat witte rijst minder fosfor dan bruine rijst. Pasta bevat ook weinig fosfor.

Honing: is erg gezond en bevat weinig fosfor.

Zout: honden met nierproblemen hebben ook vaak een hoge bloeddruk. Standaard wordt aangeraden om weinig zout te voeren. Het is de vraag of dit een goed idee is. Een echt laag sodium dieet is misschien zelfs schadelijk. Een dieet dat minder dan 0.4 - 0.5 mg/1000 kcal bevat, heeft een schadelijk effect op de nieren. Als je dus het zoutgehalte wilt verlagen, is het belangrijk dit langzaam te doen. Doe je het snel bij honden met nierziekten, kan dit uitdroging en een ernstige verergering met zich meebrengen.

Honden met nierproblemen doen het beter op meerdere kleine maaltijden per dag dan op 1 of 2 grotere maaltijden per dag.

Vleesbotten: de mensen die hun hond een menu voeren dat gebaseerd is op rauwe vleesbotten, kunnen dit blijven voeren maar de hoeveelheid bot moet verlaagt worden wanneer de ziekte erger wordt (en BUN en creatinine verhoogt wordt). Vleesbot bevat veel fosfor en andere mineralen die lastig kunnen zijn voor honden moet nierziekten.

Een hond met nierproblemen heeft altijd toegang tot water nodig.

===================

Maar, hoe vet-arm moet het menu zijn?

Ik denk dat je moet gaan denken aan: 20% vleesbot, 25% gekookte groentes, 20% pens (vet eraf snijden), 5% andere organen zoals hart en nier en lever, 20% spiervlees (magere vleessoorten zoals kip, wild, kalkoen, mager rundvlees, etc. En dus geen eend, geen lam, geen geit), 10% koolhydraten. Dat is nogal veel, 10% koolhydraat, maar dat levert dus wel calorieen. Je moet dan denken aan witte rijst, witte pasta, aardappel.

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: za 27 mar 2010, 15:34
door Ellen44
low Fat dieet schrijven ze voor...en jij lastig he met die nierproblemen.......

Aankomende week even een gesprek met de internist.....want wat die ziekte.... gemengdcellige enteritis met lymfangiectasieen nou precies...inhoud is mij nog niet helemaal duidelijk!

Het dieet spreekt mij wel aan hoor.......Ik hou jullie op de hoogte

Re: uitslag biopsie Jake!!!!

Geplaatst: wo 31 mar 2010, 15:19
door Ellen44
Vandaag een gesprek gehad met de internist

Uit de biopsies is gebleken dat Jake een heftige ontsteking heeft aan maag en darm...zijn nieren blijken toch wel mee te vallen!!! (162 umol)
Daar zijn we verschrikkelijk blij mee......
Hij moet nou low Fat brokken of low fat vers(daar kiezen we voor) en ulcogant voor zijn maag!!!
Eerst kijken hoe het gaat met het dieet en de ulcogant en over 3 maanden retour internist!!!

Heeft iemand tips voor honden met maag en darmontstekingen?????

Waardoor dit is ontstaan bij Jake is nog onduidelijk.......het is dus nog niet bekend wat de oorzaak is van deze ellende!!
Jake lijkt iets beter te eten ......(maar voor hoelang?)

Mocht er iemand zijn die bekend is met enteritis en daar iets voor weet qua eten o.i.d. dan hoor ik het heel graag

groetjes Ellen