Pagina 1 van 2

Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 13:48
door Xada
Ik blijf zitten met de verschillende soorten vlees. Ik kan dus kopen: kip, kalkoen, vis, soms eend en 3 soorten kvv.
De vis was altijd al een probleem bij mijn honden. Ze aten het met lange tanden, maar nu geven de meesten ook over en krijgen diarree. Dit is met sardientjes, met makreel hoef ik helemaal niet aan te komen. Ik zit er nog steeds achteraan om een schaap of meerdere te kopen, maar daar zijn ze hier niet happig op (de mensen dan). Ook hebben de schapen nu lammetjes, dus dan is de tijd ook minder. En bij ons in het dorp was/is er een uitbraak van blauw tong.
Dus kip, kalkoen en eend blijven over. Aan varken is hier volop te komen, maar dat voer ik niet. De kvv worsten bestaan uit kalkoen, rijst en wortel (min 30% kalkoen, max. 4% rijst en min 4% wortel) en eieren. De andere soort is met kip (min. 30%) En de derde is met rundvlees (min 15%). Dus allemaal weinig vlees.
Moet ik bang zijn voor tekorten of valt dat mee? En als mijn honden tekort zouden krijgen, hoe kan ik dat dan oplossen met de producten die hier te krijgen zijn?
Aan konijn zou ik kunnen komen maar dat is hier 7 euro per kilo en dus te duur. Ik heb 2 Berners en 3 Rafeiro's.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 14:10
door *Nikki*
Vervelend zeg dat je er zo slecht aan kan komen

Ik weet niet of het mag ivm vervoer door verschillende landen maar kan je niet met iemand in Nederland wat regelen, dat die persoon 1x in de zoveel tijd vlees vanuit Nederland mee neemt en dat jij daar tegen over een paar dagen chalet aanbiedt...

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 14:13
door Angelique
Als ik door gebrek aan variatie zou denken dat ik mijn honden te kort doe dan greep ik wat vaker naar de zogenaamde "aanvullende voeding" en dan eerst kijken of er wat extra's te doen is met nootjes/zaden/olietjes e.d. en zou ik dan  steeds mijn twijfels hebben over de volledighed van mijn menu dan zou ik een vitamine/mineralenpremix toevoegen

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 14:22
door Anne in Zweden
Wat vinden je beessies van zalm? Dat is in Portugal ook nog betaalbaar, als ik het me goed herinner. Maar wij woonden dan ook aan de kust. Verder sluit ik me aan bij Angelique. Gezien de voorliefde voor Portugezen voor kunstmatige vitaminesupplementen is daar niet moeilijk aan te komen; de supermarkt ligt er vol mee!

Kun je geen konijn scoren bij een bejaarde jager? Ons overbuurmannetje liep twee keer per week door de heuvels achter ons huis en toonde altijd trots zijn prooi wanneer ik hem met m'n honden tegenkwam. Hij schoot die (de konijnen) omdat ze het verder niet breed hadden, en in de loop van de winter had hij de vriezer helemaal vol, zei hij. Misschien heb je zo iemand in de buurt, die voor een paar euro wel wat buit wil afstaan?

Succes ermee!

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 14:37
door Esther Q
Hoi Xada, wij hebben het hier ook niet breed met de ingrediënten (in Estland). We hebben op het moment alleen hele kippen, runderpens, vis (kop en staart, forel) en varkenskoppen en lever. Varken is aujeszki vrij. We vullen de voeding aan met olie, wortelen gepureerd, groentebouillon en allerhande tafelresten. Soms geven we een vit.min.poeder dat voor schapen gebruikt wordt, maar daarmee is het wel opletten dat er niet teveel van bepaalde dingen gevoerd wordt. Omdat niets hier zeker is, hebben we hier altijd brokken staan. Als het niet nodig is, dan voeren we die niet, maar in erg schaarse perioden vullen we daar wel mee aan.
Succes met je zoektocht, ik weet hoe moeilijk het kan zijn ;)

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 14:54
door Lizzy
Xada schreef: Ik blijf zitten met de verschillende soorten vlees. Ik kan dus kopen: kip, kalkoen, vis, soms eend en 3 soorten kvv.
De vis was altijd al een probleem bij mijn honden. Ze aten het met lange tanden, maar nu geven de meesten ook over en krijgen diarree. Dit is met sardientjes, met makreel hoef ik helemaal niet aan te komen. Ik zit er nog steeds achteraan om een schaap of meerdere te kopen, maar daar zijn ze hier niet happig op (de mensen dan). Ook hebben de schapen nu lammetjes, dus dan is de tijd ook minder.
Dus kip, kalkoen en eend blijven over. De kvv worsten bestaan uit kalkoen, rijst en wortel (min 30% kalkoen, max. 4% rijst en min 4% wortel) en eieren. De andere soort is met kip (min. 30%) En de derde is met rundvlees (min 15%). Dus allemaal weinig vlees.
Moet ik bang zijn voor tekorten of valt dat mee? En als mijn honden tekort zouden krijgen, hoe kan ik dat dan oplossen met de producten die hier te krijgen zijn?
Aan konijn zou ik kunnen komen maar dat is hier 7 euro per kilo en dus te duur. Ik heb 2 Berners en 3 Rafeiro's.
Dus feitenlijk geef je je honden kip, kalkoen en rund. Waarvan het meeste kip en zo'n beetje het minste rund. En dan af en toe eend. Mmm. Ja, vet is het natuurlijk niet. Niet ondenkbaar dat je honden hier op den duur niet voldoende hebben.

Ik zou zelf groentenmix bij gaan geven van diverse soorten groenten. Behalve wortel, want dat zit al in je KVV. En misschien dat je zelf alfalfa kunt gaan kweken. Dat is erg gezond en barst van de voedingsstoffen. Maar ook groenten als broccoli, waterkers, courgette, etc.: allemaal hartstikke gezond.

Verder vroeg ik me af, heb je wel eens blikjes vis geprobeerd? (dan liefst zalm en vette vissoorten in olijfolie of water maar niet in plantaardige of zonnebloemolie). Als ze dat lusten, zou ik zeker 2 keer per week ieder een klein blikje vis geven.

Ik zou zeker ook, net als Angelique, gemalen rauwe noten en zaden gaan voeren. Zoals walnoten, hazelnoten, amandelen, pompoenpitten, sesamzaad, pecannoten, etc. Dat is goed voor de vitamine E en zink. Geef alleen geen macademia's!

En verder zou ik 3 a 4 keer per week een ei geven. Wel biologisch of tenminste scharrel.

En ik zou wat zuivel gaan geven, indien mogelijk. Liefst rauwe geiten of schapenmelk. Of karnemelk, yoghurt of kefir.

Wat je ook goed kunt geven, als je eraan kunt komen: gedroogde vijgen, pruimen en abrikozen. En natuurlijk kun je af en toe wat vers fruit geven zoals appel, banaan, bessen, frambozen, etc.

Ik weet niet of je aan een vitamine/mineralenmix kunt komen? Het kan geen kwaad om een keer of 3 per week daar een dosering van te geven. Nou, ik denk dat je hiermee altijd nog beter zit dan een een of andere doodgekookte brok waar een schep premix aan toe wordt gevoegd.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 15:01
door Anne in Zweden
En als je buren je geen schaap willen verkopen om te slachten, is het dan wellicht mogelijk er verder weg een te scoren? Of wordt dat lastig qua vervoer?

Wellicht kun je ook een keer de grens oversteken naar Spanje. Daar vind je op de markt veel lamsvlees en -organen. Ik koop er resten lamsribben (het deel dat niet door mensen op de barbecue wordt gelegd, zeg maar, met dat flappende stuk vlees er nog aan, voor 3,95 € de kilo.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 15:43
door Xada
@ Nikki: Dat is wel een goed idee, ik zal eens op het portugalforum vragen of iemand dat wil doen.
@ Angelique: Dat is ook een goed idee, maar ik ben niet zo op de hoogte van vitamines en mineralen etc. in noten of groentes. En welke premix zou ik kunnen gebruiken voor de honden? Is dat dezelfde als voor mensen? Want daar wordt je hier inderdaad mee doodgegooid.
@ Anne: zalm heb ik nog niet uitgeprobeerd. Sardientjes uit blik is Wamão wel gek op en ik denk de rest ook wel. De portugezen zijn bang dat als ik vers vlees voer de honden zelf op jacht gaan. Daarom willen ze mij niets verkopen en ook de jagers niet. Ik probeer het ook al verder weg en soms denk ik stiekum wel eens als ik 's nachts een schaap op de weg zie lopen om die op te pikken, maar ja, dat is eigenlijk niet eerlijk.
@ Esther: Hoe weet je zeker dat varkensvlees aujeszki vrij is? En dan is er nog een ziekte bij de varkens (ik weet niet meer welke  :-\) die ook bij koken niet kapot gaat. Heb je daar dan geen last van?
Ik heb hier ook diner staan, maar voer dat liever niet.
@ Lizzy: wat is op den duur? Want als straks de kuikens groot zijn en ook als ik de vrouwtjes en mannetjes bij de parelhoenders en eenden kan onderscheiden kan ik zelf gaan slachten.
Groentemix krijgen ze al, met zoveel mogelijk soorten groenten, evenals fruit. Komend jaar wil ik ook alle soorten groenten voor hun gaan kweken omdat het dan ook biologisch is. Ook noten voer ik door de groentemix. Op dit moment kastanjes en walnoten en pompoen incluisief pitten. En twee tot drie keer per week (en Querida vaker, want die jat ze) krijgen ze een ei van mijn kippen. En de kippen lopen los op mijn terrein, dus je kunt zeker zeggen dat ze biologisch zijn. Ook krijgen ze yoghurt, melk en kwark. Vijgen krijgen ze van de bomen, dus vers. Ik doe ze ook in de groentemix. Zijn olijven ook goed, of kan ik ze die beter niet voeren. Ik heb hier veel olijfbomen en 3 vijgenbomen staan.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 15:59
door Esther Q
Hoi Xada, bij navraag bij onze DA die inspecteur bij slachterijen is geweest en bij de slachterij zelf is ons verteld dat er in Estland nog geen aujeszki is opgetreden. De varkens die wij voeren worden hier gefokt. Er is hier geen entingbeleid voor aujeszki en er wordt ook niet specifiek op aujeszki getest. Maar naar ik begrepen heb is de ziekte onmiddellijk te herkennen en de algehele inspectie bij slachterijen is hier zeer streng. 100% zekerheid bestaat denk ik niet op dit gebied, wij kunnen daarmee leven.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 16:41
door Angelique
Xada schreef:
@ Angelique: Dat is ook een goed idee, maar ik ben niet zo op de hoogte van vitamines en mineralen etc. in noten of groentes. En welke premix zou ik kunnen gebruiken voor de honden? Is dat dezelfde als voor mensen? Want daar wordt je hier inderdaad mee doodgegooid.
Als je even naar Google gaat en zoekt op vitaminetabel dan kom je vanzelf weer naar BP verwezen :biggrin2: :biggrin2:

Deze dus: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?t=7

Ik gebruik een speciale voor honden, maar als dat daar lastig te verkrijgen is en mens is goed te verkrijgen dan zou ik die nemen. Het is toch maar voor de aanvulling en niet om compleet op te gaan varen.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 16:48
door Lizzy
Xada schreef: @ Nikki: Dat is wel een goed idee, ik zal eens op het portugalforum vragen of iemand dat wil doen.
@ Angelique: Dat is ook een goed idee, maar ik ben niet zo op de hoogte van vitamines en mineralen etc. in noten of groentes. En welke premix zou ik kunnen gebruiken voor de honden? Is dat dezelfde als voor mensen? Want daar wordt je hier inderdaad mee doodgegooid.
@ Anne: zalm heb ik nog niet uitgeprobeerd. Sardientjes uit blik is Wamão wel gek op en ik denk de rest ook wel. De portugezen zijn bang dat als ik vers vlees voer de honden zelf op jacht gaan. Daarom willen ze mij niets verkopen en ook de jagers niet. Ik probeer het ook al verder weg en soms denk ik stiekum wel eens als ik 's nachts een schaap op de weg zie lopen om die op te pikken, maar ja, dat is eigenlijk niet eerlijk.
@ Esther: Hoe weet je zeker dat varkensvlees aujeszki vrij is? En dan is er nog een ziekte bij de varkens (ik weet niet meer welke   :-\) die ook bij koken niet kapot gaat. Heb je daar dan geen last van?
Ik heb hier ook diner staan, maar voer dat liever niet.
@ Lizzy: wat is op den duur? Want als straks de kuikens groot zijn en ook als ik de vrouwtjes en mannetjes bij de parelhoenders en eenden kan onderscheiden kan ik zelf gaan slachten.
Groentemix krijgen ze al, met zoveel mogelijk soorten groenten, evenals fruit. Komend jaar wil ik ook alle soorten groenten voor hun gaan kweken omdat het dan ook biologisch is. Ook noten voer ik door de groentemix. Op dit moment kastanjes en walnoten en pompoen incluisief pitten. En twee tot drie keer per week (en Querida vaker, want die jat ze) krijgen ze een ei van mijn kippen. En de kippen lopen los op mijn terrein, dus je kunt zeker zeggen dat ze biologisch zijn. Ook krijgen ze yoghurt, melk en kwark. Vijgen krijgen ze van de bomen, dus vers. Ik doe ze ook in de groentemix. Zijn olijven ook goed, of kan ik ze die beter niet voeren. Ik heb hier veel olijfbomen en 3 vijgenbomen staan.
Dat is niet te zeggen. Ik denk ook niet dat je aan mega tekorten moet denken maar eerder dat je bijv. wat begint te merken aan een minder glanzende vacht of een verminderde weerstand en conditie. Dat kan een half jaar duren. Dat kan een paar jaar duren. En misschien merk je nooit wat. Want ondanks dat je dan weinig vleessoorten geeft, voer je dus groenten, noten, zaden, eieren, fruit, zuivel, etc. dus de kans dat jouw honden (ondanks het geringe aanbod aan vleessoorten) een tekort oplopen van het een of ander: is uiterst gering. Rijpe olijven kun je in beperkte maten ook voeren maar je moet even kijken hoe je honden er op reageren. Sommige honden krijgen er dunne ontlasting van. Zou je nog parelhoenders en eend kunnen gaan geven in de toekomst, zou ik zelf niet een een vitamine/mineralen-supplement toevoegen.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: do 12 nov 2009, 21:17
door *Nikki*
Helaas heb ik geen rijbewijs maar had het zo voor je gedaan  :D

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: vr 13 nov 2009, 09:42
door Hertog
Je fokt al verschillende soorten gevogelte. Is konijnen fokken een optie? Ze staan erom bekend dat het snel gaat.  :D

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: vr 13 nov 2009, 10:02
door Xada
Hertog schreef: Je fokt al verschillende soorten gevogelte. Is konijnen fokken een optie? Ze staan erom bekend dat het snel gaat.  :D
Die lopen hier ook al, maar het zijn nog jonge dieren dus nog niet geslachtsrijp. Tenminste niet rijp genoeg om nu al mee te fokken. Vergelijk het met een meisje van 12 die een kind krijgt, dat is ook niet goed voor haar. Maar komende lente komen de jongen en als die oud genoeg zijn slacht ik ze of gaan ze door voor het fokken.

Re: Probleem blijft met te weinig soorten vlees

Geplaatst: vr 13 nov 2009, 19:15
door ulla
parelhoenders onderscheiden  op geslacht, zou nog weleens heel moeilijk, of zelfs onmogelijk kunnen zijn.