Pagina 1 van 2

hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 10:45
door pieterendiaan
vraagje:
Ik wil graag de eierschalen malen om evt als extra calciumbron toe te voegen als bikkel zijn vleesbot niet wil eten. Ik heb de rauwe eierschil omgespoeld en laten drogen in de vensterbank. Daarna helemaal fijngemaakt met de vijzel. Doe ik dit zo op de juiste manier? Moet de poeder helemaal wit zijn of mag er ook wel een beetje bruin nog van het schil doorheen zitten? Voor de duidelijkheid even een foto erbij gedaan:

Afbeelding

alvast bedankt weer!

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 10:48
door me and my boys
volgens mij ziet dat er goed uit!

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 10:51
door pieterendiaan
dank je wel voor je sneller reactie! kan ik dit eigenlijk gewoon zo over/door zijn eten geven? Heb je ook enig idee in welk verhouding 1 eierschil staat tegen over vleesbot?(het botpercentage?)

bedankt weer!
Groetjes diana

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 11:10
door willeke
volgens mij een theelepel per pond vlees, als ik het goed onthouden heb

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 11:16
door Lizzy
Ja klopt, 1 theelepel per 500 gram vlees. Ziet er goed uit hoor, het poeder. Ik doe het altijd (fijnmalen) met een koffiemolen.

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 12:01
door pieterendiaan
dank jullie wel! Dan kan ik hiermee wel even vooruit haha
Ik heb dit fijngemakel met mijn stenen (ikea) vijzel, bij gebrek aan een koffiemolen.. Komt dat ding toch nog eens van pas  :D

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 12:06
door Truus
Met een oude electrische koffiemolen ( waar ze koffiebonen mee maalden) gaat het ook heel goed. Als je eentje bij een kringloop op de kop kan tikken......

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 13:12
door rheawithpixels
ik moet ook zeggen, de vijzel is een intensief klusje  :biggrin2:
Wij malen meestal een grote doos eieren in 1 keer.

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 13:42
door Nynke
ik maal ze ook met een koffiemolen en je foto is prachtig  :) :)

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 13:51
door pieterendiaan
ik zal de koffiemolen in gedachten houden! ga straks eens even kijken wat bikkel van zijn poeder vindt. Dank jullie wel!

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 14:52
door Xada
pieterendiaan schreef:
Moet de poeder helemaal wit zijn of mag er ook wel een beetje bruin nog van het schil doorheen zitten? Voor de duidelijkheid even een foto erbij gedaan:
Ik ben even benieuwd, je hebt dus bruine eieren? Je maakt ze schoon en legt ze te drogen, maar wat bedoel je dan met de schil. Haal je het binnenste vlies uit de schil en dat maal je? Dit is namelijk het eivlies en de meeste calcium zit in de schaal. Die kan van binnen wit zijn en van buiten bruin of wit, dit hangt af van het soort kip. Maar het bruine deel moet je dus niet weggooien. Ik doe dit ook altijd voor de kippen.

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 15:06
door Anne in Zweden
Ik heb een gerelateerd vraagje: is het nodig de eierschaal uit te spoelen voordat je hem laat drogen? En zo ja, waarom? Ik heb ze een keer gewoon zo laten drogen en daarna in een vijzel gemalen, en dat ging ook. Het was niet zo'n prachtig fijn poeder als dat op de foto, maar de hond in kwestie at het zonder problemen op toen ik het door zijn groetenprut mengde, en leven doet ie ook nog  :D.

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 15:10
door Xada
Mijn honden eten de eierschillen zo bij hun eten op. Dus niks malen of fijn maken of uitspoelen en ze zijn er nog nooit ziek van geworden.
Bij de kippen was ik ze wel goed uit en laat ik ze goed drogen en dan fijn malen. Maar dit om de reden dat ze het niet in verband brengen met de eieren die ze leggen, anders gaan ze die ook kapot maken en opeten.

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 16:23
door 202Spots
Anne in Spanje schreef: Ik heb een gerelateerd vraagje: is het nodig de eierschaal uit te spoelen voordat je hem laat drogen? En zo ja, waarom? Ik heb ze een keer gewoon zo laten drogen en daarna in een vijzel gemalen, en dat ging ook. Het was niet zo'n prachtig fijn poeder als dat op de foto, maar de hond in kwestie at het zonder problemen op toen ik het door zijn groetenprutMIX mengde, en leven doet ie ook nog  :D.
Ik spoel de schalen wel uit.
De schaal onder de kraan afpoelen met vrij warm water,totdat de binnekant niet meer glibberig voeld,wanneer je ze niet gelijk gebruikt kunnen de bacterieen in de glibber hun gang gaan.ik weet niet hoe 't in Holland is, maar de commercieele eieren worden met 'n heel dun laagje parafine olie bespoten voor het vers houden,en dat was ik er dan ook gelijk aan de buitenkant af.Dan op de aanrecht laten drogen en opsparen totdat ik genoeg heb om te malen.
Ik heb meestal 'n jampotje met gemalen eierenshaal in voorraad, ( voo Tor had ik het dagelijks nodig) en het blijft oneindig lang goed.
Ik gooi het na 'n jaar of zo in de tuin en maak weer nieuw.
Ik gebruikt ook 'n electric koffee molen om de schalen te malen, ik gebruik 'm ook om ook de pitten, zaadje en nootjes te malen.
Mijn honden eten de eierschillen zo bij hun eten op. Dus niks malen of fijn maken of uitspoelen en ze zijn er nog nooit ziek van geworden.
Ja dat kan prima,omdat de ei meteen word opgegeten zo gauw de schaal gebroken word,en hebben de bacterieen geen kans ;)

Re: hoe kan ik eierschaal malen?

Geplaatst: do 15 okt 2009, 16:59
door pieterendiaan
Xada schreef: Ik ben even benieuwd, je hebt dus bruine eieren? Je maakt ze schoon en legt ze te drogen, maar wat bedoel je dan met de schil. Haal je het binnenste vlies uit de schil en dat maal je? Dit is namelijk het eivlies en de meeste calcium zit in de schaal. Die kan van binnen wit zijn en van buiten bruin of wit, dit hangt af van het soort kip. Maar het bruine deel moet je dus niet weggooien. Ik doe dit ook altijd voor de kippen.
ja ik bedoelde inderdaad het bruine omhulsel (hoe heet zoiets eigenlijk; schil/schaal)

Kun je het poeder een jaar bewaren?? (dan is het hier al op maar gewoon even om te weten)