Pagina 1 van 1

cyclus en voedingswaarden

Geplaatst: wo 05 nov 2008, 15:44
door yazzie
Hallo allemaal,

Even een vraagje: wat is de meest ideale cyclus om te voeren? Ik bedoel, moet je ervoor zorgen dat ze elke week hun totale voedingswaarden binnenkrijgen? Of kan je dat ruimer nemen, bijvoorbeeld een maand? Wat is het meest wenselijk? Kan ik bijvoorbeeld een cyclus van drie weken aanhouden??? En hoe vaak moet je je menu vernieuwen? Ik bedoel niet de percentages, maar het soort vlees. Of kan je je menu, mits uitgebalanseerd en gevarieerd, tot in lengte van dagen volhouden?
Alvast weer bedankt voor jullie informatie.

Re: cyclus en voedingswaarden

Geplaatst: wo 05 nov 2008, 16:02
door Nitus
Ik houd zelf een cyclus aan van 3 weken (dus over 3 weken verspreid is mijn menu in balans), maar eigenlijk lijken die 3 weken heel veel op elkaar. Elke weekdag ongeveer hetzelfde soort vleesbot, de afwisseling zit 'm voornamelijk in de verschillende spiervleessoorten. Dat schrijf ik niet op, maar graai dat random uit de vriezer. En dat ik niet elke week pens voer, maar 2x in de 3 weken.
Verder wissel ik de duurdere vleesbotsoorten af, dus de ene week op maandag lamsribben de andere week op maandag parelhoenkarkas, of konijn (toen Gitte er nog was). Dat geldt ook voor de andere dagen en momenteel heb ik geen geitenribben, dus geef ik afwisselend andere vleesbot soorten op de 'geitenribbendag'. Ik heb dus wel een menu, maar ben daar wel felxibel in, 't is meer een leidraad, geen wet van meden en perzen ;).
En ja, dit menu kan ik tot in lengte van dagen volhouden, mits Fedor het er goed op blijft doen en niet in gewicht gaat toenemen of afvallen.

Re: cyclus en voedingswaarden

Geplaatst: wo 05 nov 2008, 16:54
door Lizzy
Ik werk met een cyclus van 1 week en dat bevalt me prima. Ze krijgen in die week altijd alle diersoorten die ik tot mijn beschikking heb (kip, eend, parelhoen, haas, kalkoen, geit, lam, rund, vis). Ik vind dat zelf gewoon prettig en praktisch, om een roulerend weekmenuutje te hebben. Scoor ik toevallig nieuwe dier/vleessoorten, dan wissel ik dat af. Dus stel ik kan hertenribben scoren, dan wissel ik die af met bijv. geitenribben. Stel ik scoor lamsniertjes, geef ik die ter afwisseling op de rundernieren.

Re: cyclus en voedingswaarden

Geplaatst: wo 05 nov 2008, 21:46
door kira
Ik werk voor de percentage's in een weekmenu. Qua diersoorten zit er in iedere week kip (nek/karkas/vleugel) en konijn. De rest varieert. Ik probeer wel een beetje bij te houden. Dus als deze week bot geit is, doe ik niet ook nog geit vlees. En als het andere orgaan deze week nier is, is het de week daarop long en niet weer nier. En als het hartorgaan deze week kip is, is het de week erop niet weer kip. Mijn variatie is met n.m. bepaald door de prijs. Of te wel, wat goedkoop is voer ik meer, wat duur is minder.

Re: cyclus en voedingswaarden

Geplaatst: do 06 nov 2008, 09:37
door dinnee
Ik heb nu een menu opgesteld voor 1 week, met een variatie menu voor week 2. Een aantal dingen (zoals het spiervlees en de groente) zijn bij beide weken gelijk, de rest varieer ik aan de hand wat ik kan krijgen. Ik kan nu erg veel diersoorten krijgen, wat variatie erg makkelijk maakt.

De stelregel is minimaal van 4 verschillende dieren het vlees voeren, dus ik zou me er niet heel erg druk over maken. Als je meer dan 4 soorten voert, dus bijvoorbeeld iedere dag iets anders zit je goed.

De vraag over hoevaak je alles aan bod moet laten komen hangt helemaal van je gevoel af. Mijn hond krijgt iedere dag een heel klein beetje orgaan. Je zou ook bijvoorbeeld een keer in de 3 dagen orgaan kunnen geven, als je hond daar tegen kan. Een keer in de week alle orgaan van die week in een maaltijd lijkt me erg veel (gaat hij waarschijnlijk aan de dunne).

Ik vind het zelf het prettigst om mijn hond iedere dag iets 'nieuws' te geven voor een week. Maar de overlapping vind ik ook niet erg. Ik eet zelf 's morgens altijd een boterham met hagelslag, maar voor het avond eten heb ik graag varriatie. ;)