Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Paul_Barte
#110382
Gevonden ;D ;D ;D

Vlierbes

Met vlierbessen moet u even opletten: er zijn verschillende soorten vlier en ze zijn niet allemaal geschikt voor de bereiding van wijn, sap of gelei. Bij ons groeien voornamelijk drie soorten in het wild.

De kruidvlier (sambucus ebulus) is een tot1,50 m hoge kruidachtige plant met een onaangename geur. Ze bloeit vrij laat. De bessen van deze vlier zijn giftig!

De berg- of trosvlier (sambucus racemosa) heeft geelachtige bloemen en rode vruchten. De bessen van deze vlier kunt u ook beter niet gebruiken.

De gewone vlier (sambucus nigra) is een heester die wel tot 6 m hoog kan worden. Ze heeft witte bloemen in platte schermen en zwarte bessen. De bessen bevatten sambucinenigrine, een zuur dat giftig is en verdwijnt door ze tot tenminste 90°C te verwarmen. Staat een vlier bij een boerderij (het schijnt dat hierdoor de bliksem wordt afgeleid), let dan goed op dat ze niet vlakbij een mestkuil staat. De met deze vruchten bereide sappen zullen naar mest smaken en ruiken!
Door ine
#110392
De laatste is de meest voorkomende in het wild en in tuinen. Dus verhitten, tot bijna de kook. Heeft het dan nog de goede werking voor het pigmentprobleem en voor de vitaminen etc.?
Gebruikersavatar
Door sylvia
#110419
Ine schreef: De laatste is de meest voorkomende in het wild en in tuinen. Dus verhitten, tot bijna de kook. Heeft het dan nog de goede werking voor het pigmentprobleem en voor de vitaminen etc.?
Ik neem aan van wel, alleen voorkomen dat het gaat koken denk ik.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door