Pagina 1 van 2

Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 18:20
door 1eboa
Onze pup is nu 11 weken en weegt 6.5 kilo, ze eet 2x per dag 1.5 ons gemengd vlees o.a. pens, snijsnippers, lamshart enz. Het probleeem, wanneer ik er een groentemixje doorheen doe, ook soms met wat vis laat ze haar eten staan.
Botten eet ze nog niet goed, wel af en toe een kippenkarkasje of een kippennekje. Eigenlijk ben ik bang dat er een groeimiddel in die kippenspullen zit, wat misschien de groei van mijn pup kan versnellen. Af en toe een beetje yogurt of kwark,  een rauw of gekookt ei gaat er nog wel in. Ze krijgt een theelepeltje (dat lukt net aan) calciumcitraat gemengd met zeewier, dextrose en bijenpollen. Ze groeit goed ziet er prachtig uit.
Hoe doen jullie dit, haar gewicht gaat 13 kilo worden. Ik heb ook nog 4 volwassen honden, die barfen gedeeltelijk, hoe ik dat aanpak komt nog later.

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 18:40
door Elvira
Nelson is groot geworden op kipkarkassen. Hij is heel regelmatig gegroeid. In het begin kreeg hij kippenvleugeltjes, maar al gauw slikte hij deze in z'n geheel in en kreeg hij kipkarkassen. Nelson is wel een golden retriever en weegt nu bijna 40 KG (2 jaar). Ik heb ook wel eendenvleugels/nekken en konijn gegeven, maar voornamelijk kip. Ik wisselde af met vlees (rund, lam, paard). Destijds kon ik moeilijk aan eend en konijn komen. Je kunt dit nu bij Herby bestellen (en parelhoenkarkassen e.d.).
Ik deed de groente mix ook door het gemalen vlees. Je moet er niet te veel groente door doen (als ze de groente niet lekker vinden).

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 18:41
door Laura2004
Kan je niet botten van andere kleine dieren, eend, parelhoen, fazant, konijn en haas dan eet ze niet alleen maar botten van kip. Ik heb zelf nog nooit een pup grootgebracht op BARF (jammer genoeg), maar ik denk dat ik het zo zou doen.
Persoonlijk zou ik geen calciumpreparaat geven, maar zorgen dat ze genoeg botten krijgt en dan hoeven het geen botten van grote dieren te zijn, maar van kleine dieren en dan kan je dat calciumpreparaat weglaten. Waarom geef je eigenlijk dextrose?

Ze eet geen rauwe vis begrijp ik. Heb je weleens geprobeerd om een blikje vis te geven, zalm of makreel uit blik. Die van mij eten ook geen rauwe vis, maar wel uit blik, dus dat krijgen ze één keer in de week of één keer in de twee weken en verder krijgen ze ook af en toe een visoliecapsule.

Groentes vinden ze hier ook niet zo lekker, dus die meng ik met gehakt of met gemalen pens van smuldier (of stawi) en dan eten ze hun bordje wel leeg.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt ;) Succes!

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 18:54
door 1eboa
De andere honden zijn hier geboren of als pup gekomen, er is er niet een opgegroeid met brokken, soms hebben ze een klein handje gehad. Mijn reu, die is nu 2 jaar kan niet tegen brokken, raakt ervan aan de diaree. Het vlees heb ik bij Bob vandaan en de kippenspullen bij Vleesch de Bois. In dat calciumcitraat zit al dextrose. Omdat ze eigenlijk niet genoeg botjes eet, ga ik wat dat calcium op safe.
Heeft Herby ook gemalen botten, komen ze ook in Noord Holland of weet iemand nog een ander manier. Mijn vraag is dus wie heeft ervaring met barfende pups?

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 19:02
door Mevroi Kruim
Ik heb ervaring me 1 barfende pup, die inmiddels bijna 5 is. De heeft de eerste tijd als bot vrijwel alleen kippenbotten gegeten en dat heeft hem zo te zien geen kwaad gedaan. Ik kon toen nog niet zo makkelijk aan leuke dingen als parelhoen, konijn, eend e.d. komen.
Hij is begonnen met nekken, daarna vleugels, daarna karbo's en halve en hele kippen.

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 19:02
door Cindy de Wolf
Ik heb 1 hond, nu 17 maanden, die 100% op barf is opgegroeid. Ik heb nooit moeilijk gedaan en heb haar zelf dingen laten ontdekken. Zo was ze 9 weken toen kreeg ze al lamsribben. Ze kon het niet kraken maar at wel het vlees eraf. Zal eens kijken of ik daar nog een foto van heb Afbeelding Hier was ze iets ouder, zo rond de 3 maanden denk ik. Eigenlijk heb ik haar gelijk mee laten eten met de volwassen honden. Ik heb ook nooit wat platgeslagen ofzo. Ze kreeg en krijgt, lamsribben/vlees, geitenribben/vlees, hertenribben/vlees/strot, kipkarkas/nekken/vleugels, kwartelkarkas, parelhoenkarkas, konijnkarkas/voorbenen/koppen, eendenkarkas/nekken/ruggen, kalkoennek, paardenvlees, biologische runderpens/nier/kopvlees/lever/hart en tong, runderstrot, haaskarkas/vlees, struisvogelvlees, patrijsvlees.

Ik heb nog even gezocht et voila;
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En zo ziet ze er nu uit;
Afbeelding

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 19:06
door Laura2004
Het lijkt mij dus dat barfende pups niet anders is dan volwassen honden die barfen. Alleen zullen ze het grote werk nog niet aankunnen, dus vandaar dat ik je aanraad om verschillende botten van kleine dieren te geven die ik net al noemde.

En als je niet aan die verschillende diersoorten kan komen kan je gewoon dagelijks kippennekken geven en kippenkarkas als je maar genoeg afwisselt met de rest van het spiervlees.

Elvira heeft ervaring en die heeft je gezegd dat alleen kip geven geen kwaad kan. En ik denk dat anderen die een pup hebben grootgebracht op BARF hetzelfde zullen zeggen. Ik zou zelf stoppen met dat calciumpreparaat (dextrose lijkt mij helemaal niet goed voor een opgroeiende pup) en gewoon iedere dag kippenbotten geven afgewisseld met verschillende soorten spiervlees en orgaanvlees.

En ik zou eieren altijd rauw geven met schil en al. ;)

Volgens mij heeft Herby geen gemalen botten. Kan jouw pup de kippenbotten wel goed eten? Of gaat dat ook niet goed? Als dat goed gaat kan je prima konijn en ander gevogelte geven.

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 19:13
door Sietie
ik heb mijn nest op barf op laten groeien. De puppymix die op dit forum wordt beschreven heb ik daarvoor gemaakt. (en half energique) in die puppymix heb ik 50 tot 60 vleesbot (gemalen parelhoenkarkas, gemalen kipkarkas, gemalen haaskarkas, gemalen konijn.) 20% spiervlees zoals rund, lam, hert, konijn, haas, eend enz) 20% groentemix, waarin diverse soorten groenten zon 12 tot 14 soorten, daar nog aan toegevoegd eieren, volle yoghurt, kwark en lever. En bij opdiening nog visolie of zalm olie...daarnaast kregen ze gemalen zalm. Op dit moment (1 pup gehouden maar de andere pups worden ook nog op deze manier gevoed) geef ik als basis de pupmix nog steeds maar ook steeds meer barfonderdelen zoals kipkarkas, rundvlees in grotere stukjes, lamsvlees, pens, sardientjes, hertenspiervlees, kwartels, parelhoenkarkas, hart en haasspiervlees(haas vind ik het bot nog te hard)zal nog wel wat vergeten zijn , maar dit is ongeveer wat ze krijgt, ze is nu 8 maanden en ziet er uit om door een ringetje te halen! Ook op shows doet ze het goed, terwijl er toch vaak gezegd wordt dat je niet met een barfgevoerde pup eerst naar een show hoeft te gaan omdat ze langzamer groeien ...maar ondertussen is ze 3 keer naar een show geweest, de eerste keer was ze de jongste van haar klasse en was ze niet geplaatst, de tweede keer werd ze in Zwolle eerste, en Beste baby van haar ras! de derde keer(Eindhoven) werd ze Eerste en Beste pup van het ras plus 5e in de eindkeuring(alle rassen)dus het kan wel :D ;D dus als je een molen hebt zou ik mooi dingen malen die de pup nog niet zelf kan kauwen kun je toch mooi gevarieerd voeren http://imageshack.us]Afbeelding[/URL]
img] Anna-Kay 8 maanden

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 19:54
door 1eboa
We hadden 9 puppies, die hebben vers vlees gegeten tot ze naar de nieuwe eigenaar gingen, ik heb ze gewezen op barfplaats en de vele soorten kvv, het zijn geen brokken honden, want die hebben ze hier nooit gehad. Mijn eigen puppy krijgt af en toe een kippenkarkas, die knabbelt ze af, maar het laatste stuk slikt ze heel in, wel een beetje eng nog. De kippennekjes zijn platgeslagen en in een paar stukken gesneden, ze is een schrokkerig etend typje, met de kalfsbotten kan ze nog niet zoveel. Waar kan ik in NH wat van die andere soorte kopen? Ik woon tussen Heerhugowaard en Hoorn in. In de toekomst zal het wel steeds beter gaan, nu is het even zoeken naar een tussen oplossing. Het is misschien handig om alle gegevens van een barfende pup samen te vatten, ook hangt het natuurlijk af hoe groot je pup gaat worden. Nog even over de groente, vuile pens voeren lost het al gedeeltelijk op.

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: wo 23 jan 2008, 20:04
door Laura2004
Een puppie grootbrengen op barf verschilt eigenlijk niet zoveel als een volwassen hond barf voeren. Je kan dezelfde percentages aanhouden, dus hoeveelheid bot, hoeveelheid orgaanvlees, hoeveelheid groentes etc, alleen kan je een pup beter zachtere botten geven van kleine dieren, dus dat houdt vaak gevogelte en konijn of haas in.
En natuurlijk moet een pup meer krijgen als pup dan als volwassen hond omdat hij in de groei is. Normaal gesproken krijgt een volwassen hond 3% van zijn lichaamsgewicht aan voer en een pup volgens mij wel 5 of 7 % dat moet je op gevoel doen, je moet kijken of je hond genoeg krijgt.

Zo lang jouw hond genoeg botten, genoeg spiervlees en genoeg orgaanvlees krijgt kan er niets misgaan. Honden kunnen ook prima zonder groentes.

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: do 24 jan 2008, 06:41
door *Monique
hier 1 barfende poedelpup (Bantu is nu 7 maanden)!! Vanaf 8 weken alles meegegeten wat de volwassen honden ook kregen. Ribben e.d kreeg ze nog niet weg maar heb ik haar wel aan laten knagen. In het begin heb ik alles voor haar met een hamertje bewerkt. Sardien kreeg ze al vrij snel zelf weg. Ook zalmkoppen mocht ze hebben, maar kreeg ze natuurlijk niet weg. Was meer voor de fun :). Vanaf het begin (tot nu) kreeg ze 5% van haat gewicht op dat moment. Dus wel elke week wegen en je menu (percentage) aanpassen

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: do 24 jan 2008, 08:28
door Lizzy
Wat doe je door de groentemix? Misschien zitten er groentes in die ze vies vindt. Heb je al eens geprobeerd om een klein beetje groentemix te mengen met wat spiervlees of pens en dat een uurtje gemengd te laten staan, voordat je het geeft? De sappen van het vlees zijn dan door de groente getrokken en de meeste honden die bekend staan om groentemix absoluuuuut niet te eten: die eten het bij mij probleemloos. Maar ik meng om een uur of 13 's middags het vlees al met de groente en dat krijgen ze 's avonds te eten. Misschien dat het daar aan ligt (of misschien maak ik gewoon heeeeel lekkere mix ;D).

En als het niet gaat lukken met rauwe groente, probeer dan eens gekookte groente. Mijn honden vinden rauwe groentemix helemaal lekker maar als ik gekookte broccoli en bijv. kippenvleugels in 1 bak doe: pakken ze stom genoeg altijd eerst de broccoli en dan pas de kip. Je kunt dan bijvoorbeeld de ene dag gekookte witlof geven en de andere dag gekookte worteltjes en de dag erop gekookte andijvie en de dag erop gekookte bietjes en de dag erop gekookte sperzieboontjes en zo verder.

Verder vroeg ik me af of het misschien te doen is om een vleesmolentje aan te schaffen. Desnoods een 2de hands handmolentje. Of koop een goede vleeshamer. Ik heb zelf deze:

Afbeelding

Wat ik dan deed (voor mijn pupseltje): ik deed het vleesbotje in een stevige diepvrieszak van de Lidl, legde deze op een stevige snij/hakplank en sloeg vervolgens met het vleeshamertje het vleesbotje in puin. Dat ging perfect. Je kunt daarmee kippennekken en kippenvleugels meppen maar ook parelhoenkarkasjes, eendennekken, etc.

En ja, als je je pup alleen vleesbot van kip kunt laten eten omdat ze al het andere persee niet eet, dan is dat natuurlijk jammer maar dan is het niet anders... Ik zou dan zelf beslist niet alleen nekken geven maar ook andere delen van de kip. En dan zou ik met spiervlees en orgaanvlees wel heel goed afwisselen in andere diersoorten.

Ik zou zelf ook absoluut geen calciumpreparaten geven. Gewoon 40% a 50% vleesbotten en verder niks (ik heb zelf 50% gegeven maar als het er moeilijk in gaat: doe je 40%). En zoals boven geschreven: desnoods gemalen vleesbot, maar mogelijk dat een goed geplet vleesbotje de truc al doet. Dextrose zou ik ook niet geven maar af en toe wat zeewier en bijenpollen is prima.

Dit is mijn Linga, 100% opgegroeid op BARF:

Afbeelding

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: do 24 jan 2008, 09:53
door *Monique
en maar weer eens duidelijk uit een gezet door onze steun en toeverlaat Lizzy ;)
En wat een prachtige van foto van Linga :)

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: do 24 jan 2008, 10:02
door Pauline
Ook Joris is vanaf 9,5 weken opgegroeid op Barf. Hij at ook alles wat Joep kreeg en dat wat hij niet wegkreeg, nam ik weer weg. Ik ben begonnen met kippennekken, vervolgens karkas. Toen lamsribbetjes (maar ik kon hele hele zachte dunne ribbetjes krijgen).

Spiervlees en pens was geen enkel probleem. Groenten doet hij moeilijk over, maar ik ga nu toch weer eens de tip van Lizzy proberen!

Inmiddels is deze heer bijna 3 jaar en ziet er zo uit:

Afbeelding

Re: Toch wel moeilijk om een pup te laten barfen!

Geplaatst: do 24 jan 2008, 10:21
door Lizzy
trimsalon schreef: en maar weer eens duidelijk uit een gezet door onze steun en toeverlaat Lizzy ;)
En wat een prachtige van foto van Linga :)
Ja, en voordat je denkt "ze is gephotoshopt" ;D, Angelique is zo lief geweest om het bordje erachter weg te shoppen (waar je op kon zien dat ze tweede werd op de clubmatch. Van stuk of 20 andere teefjes. En terecht want ze is gewoon bloedmooi, mijn Plinga. Waar is mijn neus-in-de-lucht-smilie?).