phasine in sperziebonen
Geplaatst: wo 09 jan 2008, 12:03
Een tijdje geleden las ik hier, dat sperziebonen ook rauw gegeven kunnen worden. Maar bonen en dus ook sperziebonen bevatten de giftige stof phasine, die alleen door verhitting verdwijnt.
• Phasine, een eiwit dat bij sommige mensen kan leiden tot ernstige gevolgen in de dunne darm. Dit eiwit wordt afgebroken tijdens verhitting, dit betekent dat alleen rauwe bonen een risico vormen. Phasine wordt alleen afgebroken na een lange tijd koken van de groenten, maar niet door droging. Uitbraken van phasine vergiftiging komen zelden voor.
Er is op internet nog wel meer over te vinden als je er meer over weten wilt.
ik zou sperziebonen dus zeker niet rauw geven, zelfs al zouden de hoeveelheden niet veel kwaad kunnen.
• Phasine, een eiwit dat bij sommige mensen kan leiden tot ernstige gevolgen in de dunne darm. Dit eiwit wordt afgebroken tijdens verhitting, dit betekent dat alleen rauwe bonen een risico vormen. Phasine wordt alleen afgebroken na een lange tijd koken van de groenten, maar niet door droging. Uitbraken van phasine vergiftiging komen zelden voor.
Er is op internet nog wel meer over te vinden als je er meer over weten wilt.
ik zou sperziebonen dus zeker niet rauw geven, zelfs al zouden de hoeveelheden niet veel kwaad kunnen.