- za 21 jul 2007, 16:58
#797131
Nitraat in groente
Wat adviseert het Voedingscentrum als het gaat over nitraatrijke groente?
Waarom is te veel nitraat ongezond?
Nitraat is nauwelijks schadelijk voor mensen. Door het verkeerd bewaren of het eten van groente wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet. Nitriet kan de beschikbaarheid van zuurstof in het bloed verminderen. Het advies is daarom volop groente te eten, maar niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
In welke groenten zit veel nitraat?
Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
Waarom is het af te raden om spinazie te combineren met vis?
Door nitraatrijke groente te combineren met vis schaal- of schelpdieren zoals garnalen en mosselen kunnen voor het lichaam schadelijke (kankerverwekkende) stoffen ontstaan. Eet vis en schaaldieren alleen met een groente waar weinig nitraat in zit, zoals worteltjes.
Is een salade met tonijn ook af te raden?
Ja, in principe kunnen de schadelijke stoffen iedere keer worden gevormd als nitraatrijke groente wordt gecombineerd met vis. Hoe minder men van deze combinatie eet, hoe minder van de schadelijke stoffen worden gevormd. Maar deze combinatie blijft en risico.
Mag nitraatrijke groente worden opgewarmd, bijvoorbeeld in de magnetron?
Vroeger was het advies nitraatrijke groente niet meer op te warmen. Inmiddels is duidelijk geworden dat opwarmen geen probleem is als de groente snel wordt afgekoeld en maximaal twee dagen wordt bewaard in de koelkast of drie maanden in de vriezer.
Hoe lang kan ik een krop sla bewaren?
Om de vorming van nitriet zoveel mogelijk tegen te gaan, is het algemene advies voor nitraatrijke groente om het in de koelkast en niet langer dan twee dagen te bewaren.