Dit las ik op de site van Shirleys Wellness Cafe:
"
"The soybean contains large quantities of natural toxins or "antinutrients". First among them are potent enzyme inhibitors that block the action of trypsin and other enzymes needed for protein digestion. These inhibitors are large, tightly folded proteins that are not completely deactivated during ordinary cooking. They can produce serious gastric distress, reduced protein digestion and chronic deficiencies in amino acid uptake. In test animals, diets high in trypsin inhibitors cause enlargement and pathological conditions of the pancreas, including cancer. Soybeans also contain haemagglutinin, a clot-promoting substance that causes red blood cells to clump together. Trypsin inhibitors and haemagglutinin are growth inhibitors." Sally Fallon & Mary G. Enig, PhD Natural Remedies for Pancreas Disorder "
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/juliette.htm
Op die pagina staan ook veel citaten uit het boek van Juliette de Bairacly Levy.
Wat ik opmaakte uit een andere tekst (zal zo nog even zoeken of ik 'm terug vind), is dat trypsine een enzym is wat door de alvleesklier wordt uitgescheiden. In de alvleesklier is dat nog onactief en als het met het voedsel in de darmen in aanraking komt wordt het actief en splitst eiwitten op in aminozuren.
Als het door die trypsineremmers z'n werk niet kan doen dan blijven er bepaalde strengen aminozuren aan elkaar zitten die daarna zorgen voor een aanmaak van antistoffen in het lichaam en dit veroorzaakt dan een allerergische reactie.
Als je bij google zoekt op trypsin inhibitor en allergene, vind je een aantal sites die over allergieën voor soja en andere voedingsstoffen gaan en de relatie met enzyme-remmers. Daar lees je ook (als ik dat tenminste correct uit die wetenschappelijke taal verstaan heb ) dat er meerdere soorten trypsineremmers zijn, dus het kan ook nog zijn dat de soort trypsineremmer die in eiwit zit anders is dan die in soja, en daardoor minder reacties opwekt.
groetjes Eva