Pagina 1 van 1

???

Geplaatst: wo 21 jun 2006, 08:37
door *wendy*
Een Amerikaanse Bulldog-pup, groeit deze harder op vlees?

En geldt dit voor grote rassen in het algemeen? Dus bijv Berners en St. Bernards en Herders...de rassen waarbij bekend is dat ED en HD vrij veel voorkomen.

Re:???

Geplaatst: wo 21 jun 2006, 09:22
door Lizzy
Pippy, ik heb je topic aangepast en ik stuur je een PB ;)

Het voeren van alleen vlees aan honden of pups is niet gezond. Dit levert een te kort aan voedingsstoffen. Maar, wij voeren onze honden natuurlijk niet alleen vlees. Wij voeren onze honden vleesbot, vlees, orgaanvlees, groente, etc.

Dat honden te hard zouden groeien is een misverstand. Mogelijk denken sommige mensen dat vlees teveel eiwit bevat. Maar ook dit is een misverstand. Een prooidier heeft een eiwitgehalte van 15%. Ga je de eiwitfractie uitrekenen van een prooidier, kom je op een eiwitfractie ongeveer 20%. De gemiddelde brok bevat meer eiwit. En dan zullen we het nog niet eens hebben over de kwaliteit van dat eiwit in brokken.....

En gaan we kijken naar versvlees: daar zitten ongeveer dezelfde hoeveelheden en verhoudingen in als in brokken! Behalve dan dat het voer rauw/vers is (en dus gezonder dan verhitte voeding) zit er dus geen verschil. Een eiwitfractie van bijv. 25% is een eiwitfractie van 25%. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een pup op voer 1 waar een eiwitfractie van 25% in zit en de juiste Ca/F verhouding in zit harder groeit als voer 2 waar dezelfde 25% eiwitfractie in zit en de juiste Ca/F in zit.

Ik denk trouwens dat pups die opgroeien op Biologically Appropriate Food (en dus rauw/vers) rustiger opgroeien. Weinig groeispurts, weinig groeipijnen, weinig alle kanten opgroeien. En dat komt juist omdat de kwaliteit van het eiwit zo goed is. Eiwit bestaat uit aminozuren. En het aminozuurpatroon van vlees ligt veel dichter bij dat van de hond zelf als bijv. het aminozuur van soja (of tarwe of verhit vleesmeel). Zodoende wordt het eiwit uit vlees goed benut. Natuurlijk komt er ook wel eens groeipijn voor bij honden die verse voeding gevoerd krijgen, maar toch beduidend minder.

Bovendien denk ik dat je ook niet moet vergeten dat groei voor een heel groot deel erfelijk bepaald is.

Re:???

Geplaatst: wo 21 jun 2006, 10:36
door *wendy*
Lizzy schreef:En gaan we kijken naar versvlees: daar zitten ongeveer dezelfde hoeveelheden en verhoudingen in als in brokken! Behalve dan dat het voer rauw/vers is (en dus gezonder dan verhitte voeding) zit er dus geen verschil. Een eiwitfractie van bijv. 25% is een eiwitfractie van 25%. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een pup op voer 1 waar een eiwitfractie van 25% in zit en de juiste Ca/F verhouding in zit harder groeit als voer 2 waar dezelfde 25% eiwitfractie in zit en de juiste Ca/F in zit.
Dus theoretisch besproken en wat ik uit hierboven begrijp had ik dus net zo goed brokken kunnen geven ipv KVV? (behalve dan, zoals je aangeeft, rauw is en brokken niet)
Ik heb juist gekeken naar de eiwitten en het percentage lag bij KVV veel lager. Of heb ik dat verkeerd gelezen/begrepen dan?

Re:???

Geplaatst: wo 21 jun 2006, 10:49
door Lizzy
pippy schreef: Dus theoretisch besproken en wat ik uit hierboven begrijp had ik dus net zo goed brokken kunnen geven ipv KVV? (behalve dan, zoals je aangeeft, rauw is en brokken niet)
Ik heb juist gekeken naar de eiwitten en het percentage lag bij KVV veel lager. Of heb ik dat verkeerd gelezen/begrepen dan?
Nou, in theorie zou je dat denken.... Waren het niet dat brokken een paar buitengewoon heftige nadelen hebben boven versvlees.

Ten eerste bevat het (brok) eiwitten van minder goede kwaliteit. Ze gebruiken deels plantaardige eiwitten en deels eiwitten uit vlees (de gemiddelde fatsoenlijke brok bevat maar 20% vleesmeel....). Plantaardige eiwitten zijn voor de hond gewoon minder goed als dierlijke. De hond is niet voor niets een carnivoor en benut aminozuurpatronen die overeen komen met die van hemzelf het best en een hond lijkt qua aminozuren meer op een koe dan op een soja-boon.... Daarnaast is het eiwit in brokken verhit. En dat veranderd de compositie. Verhitte voeding is sowieso minder gezond. Zeker voor de carnivoor. Bovendien: vleesmeel. Naaahhh, dat is nou niet het lapje vlees dat normaal bij jou op je bord ligt hoor. Het vlees waar men vleesmeel van maakt:

Ze gebruiken daarvoor categorie 3 materiaal:

"Van categorie 3-materiaal naar hoogwaardige en veilige producten
Sonac, Harimex en Smits Vuren verwerken resp. categorie 3- materiaal, gelatin grade and food grade grondstoffen tot hoogwaardige en veilige producten, die onder de naam van Sonac worden verkocht aan de afzetmarkten: petfood, feed, meststoffenindustrie, food en pharma.

LRM-materiaal is door de nieuwe wetgeving aangemerkt als categorie 3-materiaal:
Delen van ante en post mortem goedgekeurde dieren;
Huiden, hoeven, horens, en varkenshaar van ante mortem goedgekeurde dieren;
Bloed van ante mortem goedgekeurde varkens, konijnen en pluimvee;
Varkensdarmen van ante en post mortem goedgekeurde dieren die vrij zijn van ongeboren mest.

Categorie 3 “niet voor menselijke consumptie"

Dat is dus EVEN iets ander spul als dat jij en ik aan onze hond geven!

Over de eiwitfractie: eiwitten leveren bepaalde hoeveelheden energie (net als vet en koolhydraat). Dit noemt de petfood-industrie de eiwitfractie. Ze meten eiwitgehaltes in droge vorm en niet droge vorm en ze doen er geweldig ingewikkeld over... Maar als je dus de hoeveelheid energie uit eiwitten wilt berekenen (want dat zegt dus werkelijk wat over het eiwitpercentage), dan bereken je de eiwitfractie en dat doe je op de volgende manier:

http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=3471

En als je de eiwitfractie van brokken en dat van versvlees berekend, kom je ongeveer op een gelijk percentage uit (van ongeveer ergens tussen de 20% en 25%).

Re:???

Geplaatst: do 22 jun 2006, 11:48
door tieneke
Onze eerste Leonberger pup op (j)Euk brokjes groeide echt als een raket met zeer zware groeipijnen,hij was net volwassen en het resultaat was een zwaar overbouwde en veel te hoge hond die ook nog eens koehakkig was.

Tinus en Tara zijn volledig afgespeend op vers en ze groeiden niet te snel(minder dan de broer en zussen op brokken)en veeeeel gelijkmatiger op,zonder ook maar 1 keer last van groeipijn te hebben!
Vooral het bonewerk bij Tinussie deed Jeanets en Leons(chamourel) hart vele malen sneller slaan toen ze bij ons thuis waren en toen was hij nog pup ;D....als je het nu ziet lopen die 2 dan weet ik dat er niets beter is dan rauw!!!

Re:???

Geplaatst: vr 23 jun 2006, 00:07
door Nelly
Een hond die kvv en/of barf krijgt groeit juist langzamer en regelmatiger dan een hond die brokken krijgt. En, zoals Tieneke hierboven al zegt, zonder groeipijnen.