pippy schreef:
Dus theoretisch besproken en wat ik uit hierboven begrijp had ik dus net zo goed brokken kunnen geven ipv KVV? (behalve dan, zoals je aangeeft, rauw is en brokken niet)
Ik heb juist gekeken naar de eiwitten en het percentage lag bij KVV veel lager. Of heb ik dat verkeerd gelezen/begrepen dan?
Nou, in theorie zou je dat denken.... Waren het niet dat brokken een paar buitengewoon heftige nadelen hebben boven versvlees.
Ten eerste bevat het (brok) eiwitten van minder goede kwaliteit. Ze gebruiken deels plantaardige eiwitten en deels eiwitten uit vlees (de gemiddelde fatsoenlijke brok bevat maar 20% vleesmeel....). Plantaardige eiwitten zijn voor de hond gewoon minder goed als dierlijke. De hond is niet voor niets een carnivoor en benut aminozuurpatronen die overeen komen met die van hemzelf het best en een hond lijkt qua aminozuren meer op een koe dan op een soja-boon.... Daarnaast is het eiwit in brokken verhit. En dat veranderd de compositie. Verhitte voeding is sowieso minder gezond. Zeker voor de carnivoor. Bovendien: vleesmeel. Naaahhh, dat is nou niet het lapje vlees dat normaal bij jou op je bord ligt hoor. Het vlees waar men vleesmeel van maakt:
Ze gebruiken daarvoor categorie 3 materiaal:
"Van categorie 3-materiaal naar hoogwaardige en veilige producten
Sonac, Harimex en Smits Vuren verwerken resp. categorie 3- materiaal, gelatin grade and food grade grondstoffen tot hoogwaardige en veilige producten, die onder de naam van Sonac worden verkocht aan de afzetmarkten: petfood, feed, meststoffenindustrie, food en pharma.
LRM-materiaal is door de nieuwe wetgeving aangemerkt als categorie 3-materiaal:
Delen van ante en post mortem goedgekeurde dieren;
Huiden, hoeven, horens, en varkenshaar van ante mortem goedgekeurde dieren;
Bloed van ante mortem goedgekeurde varkens, konijnen en pluimvee;
Varkensdarmen van ante en post mortem goedgekeurde dieren die vrij zijn van ongeboren mest.
Categorie 3 “niet voor menselijke consumptie"
Dat is dus EVEN iets ander spul als dat jij en ik aan onze hond geven!
Over de eiwitfractie: eiwitten leveren bepaalde hoeveelheden energie (net als vet en koolhydraat). Dit noemt de petfood-industrie de eiwitfractie. Ze meten eiwitgehaltes in droge vorm en niet droge vorm en ze doen er geweldig ingewikkeld over... Maar als je dus de hoeveelheid energie uit eiwitten wilt berekenen (want dat zegt dus werkelijk wat over het eiwitpercentage), dan bereken je de eiwitfractie en dat doe je op de volgende manier:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=3471
En als je de eiwitfractie van brokken en dat van versvlees berekend, kom je ongeveer op een gelijk percentage uit (van ongeveer ergens tussen de 20% en 25%).