- zo 01 feb 2004, 10:57
#47364
Hoi Michelle,
Je wilt dus graag zelf de maaltijden samenstellen.
Het is alleen niet altijd aan te raden om botjes en brokken samen te geven. Die twee hebben allebei een andere zuurgraad van de maag nodig. Bovendien moet het spijsverteringsstelsel wennen aan wat er nnu aan verse voeding bbinnenkomt en dat is lastiger als er nog steeds brokken binnenkomen.
Ik zou oftewel eerst brokken en versvlees compleet combineren (de botten zijn hierin gemalen, dus dat levert minder problemen op) of wachten tot je een menu hebt waarmee je in een keer kunt overschakelen (dat heb ik gedaan). Je weet inmiddels denk ik dat je hond de kippevleugels kan handelen, dus dat moet voor jouw hond geen probleem zijn.
Je kunt even in de bibliotheek hier gaan neuzen, want er zijn een aantal methodes die je aan kunt houden. Het verschil zit 'm dan niet zo zeer in wat je geeft. Dat is ongeveer hetzelfde (spiervlees, botten, orgaanvlees, vis, evt. groente/kruidenmix, evt. granenpap, evt. supplementen). Het zit 'm eerder in de verhoudingen.
Er is bijvoorbeeld nogal wat discussie over de hoeveelheid bot die er in de maaltijden zou moeten zitten. De een zegt dat het menu van een hond voor 60% uit rauwe vleesbotten moet bestaan, waarvan dan de verhouding vlees/bot fifty fifty zou moeten zijn. Dan kom je uit op een totaal van 30% bot in het hele menu. Er zijn er hier heel veel die dat veels te veel vinden (als je uitgaat van het nabootsen van een prooi, kom je nooit prooidieren tegen met een botpercentage van 30%, rond de 15-20% zit je beter).
Het aandeel orgaanvlees zou zo rond de 15% moeten zitten. Ik reken hart ook tot orgaanvlees. Er zijn er ook die het tot spiervlees rekenen.
Groenten kun je geven. Dan gepureerd, of licht gekookt (liefst gepureerd en rauw). Je kunt varieren van 0 tot zo'n 15-20%. Hangt een beetje van jouw voorkeur af en of je hond het lust. Mix het maar met iets van orgaanvlees of bijvoorbeeld vis. Vis uit blik helpt ook wel.
Dan zit je al op zo'n 50-60% De overige 40-50% zou ik verdelen tussen spiervlees, rauwe vis en extra dingen (eieren, karnemelk, rauwe melk, yoghurt (biogarde) of kwark, hüttekäse, ...).
Veel plezier en als je nog vragen hebt, of ik niet helemaal duidelijk ben, moet je het gewoon zeggen hoor.
groetjes Eva