Heb nog iets interessants gevonden.
In 1993 is (volgens mij de eerste) een studie gedaan naar houten en plastice snijplanken en welke van deze twee hygiënischer zijn.
Oa werden verschillende soorten plastice (gebruikt en nieuw) en verschillende soorten houten (gebruikt en nieuw) snijplanken ingesmeerd met een met salmonella typhimurium geïnfecteerd spulletje, waarna schoongemaakt (allemaal op dezelfde manier). Drie minuten later, in kamertemperatuur, werden de planken onderzocht op overlevende bacteriën. Alle bacteriën op het plastic waren nog in leven en aktief. Echter, meer dan 99.9% van de bacteriën op de houten planken waren dood. Twaalf uur later hadden de bacteriën op het plastic zich vermeerderd, terwijl er geen bacteriën meer werden gevonden op het hout.
Hetzelfde experiment is uitgevoerd met verschillende andere bacteriën en ook met het vocht van verse kip uit de supermarkt. De bacteriën in dit vocht vermeerderden 16-fold na twaalf uur. Op het plastic vermeerderden de bacteriën echter 1000-fold en na nog eens een overnachting 1000000-fold terwijl na dezelfde overnachting op het hout alle bacteriën dood waren!
Voorts werden alle planken ingesmeerd met vers kippevet. De bacteriën in dit vet werden met ultraviolet gedood en vervolgens werden op dit vet de planken weer met nieuwe bacteriën ingesmeerd. Op het hout nam weer het bacterie aantal met 99.9% af, omdat de bacterien in het hout waren getrokken en daar doodgegaan, ondanks de vetlaag. Op het plastic nam het bacterieaantal toe.
De theorie is nu dat hout met haar natuurlijke absorberende werking de bacteriën insluit en deze met het drogen van het hout doodgaan. Gebruikte houten planken werkten nog beter dan nieuwe planken, waarschijnlijk door de snijgroeven waardoor de bacteriën nog beter in het hout kunnen trekken. Gebruikte plastic planken deden het juist nog slechter dan nieuwe, omdat het vochtafwerende oppervlakte dan beschadigd is met groeven, waar de bacteriën veelvuldig intrekken en daar juist overleven en zich vermeerderen. Er waren geen verschillen tussen de verschillende soorten hout.
Tevens werd vermeld dat het bij houten planken volstaat om deze met heet water en een sopje schoon te maken (lijkt me al wel duidelijk), terwijl voor het schoonmaken van de plastice planken heel wat grof geweld nodig is, wat in een dagelijks huishouden niet haalbaar is.
Uitgevoerd door Dr. Dean Cliver en Nese Ak, Food Research Institute, gepubliceerd in Journal of Food Protection, jan. 1994.
Hebben we hier net een prachtig mooi bamboe snijplank gekregen, komt dat ff mooi uit