Abiri schreef:Ik geef kiezebrink. Daar zitten rib lappen met rib in. Maar het is maar 10% bot, dus logisch dat het wat dunner is. Hij vind het overigens heel erg lekker en ik vind het vlees er goed uitzien. Niet zo'n bloederige toestand na ontdooien. Morgen krijgt hij konijn, daar zit meer bot in dus dat gaat beter qua ontlasting.
Over een paar weken komt er eend bij en dan wil ik nog maar twee dagen paard gaan geven per week. Want al die dunne ontlasting lijkt me voor hem ook niet prettig.
Nu ga ik even flauw doen, maar alleen om je meer inzicht te geven.
Eerder is hier al gesproken over beginnersbotten (kip, eend, konijn, parelhoen, kwartel). Dit zijn beginnersbotten omdat ze vrij zacht zijn. Botten voor gevorderde honden zoals ribben en haas is harder. Hoe harder het bot, hoe meer mineralen (o.a. calcium).
Hoe harder het bot (binnen de grenzen van wat een hond aankan qua gebit en vertering uiteraard), hoe minder je er van hoeft te geven om voldoende mineralen te voeren. Paardenrib is hard. Ongemalen is dat veel te hard en absoluut ongeschikt om te voeren. Dus heb je in een kvv maar 10% (of een klein beetje meer gezien de dunne ontlasting) nodig om voldoende te voeren. Kans is groot dat jou hond op bijvoorbeeld 12% prima ontlasting heeft, terwijl een konijnkvv 15-20% bot zou moeten bevatten voor goede ontlasting. En die ontlasting is in de regel een prima graatmeter voor het inschatten hoeveel bot er in een menu nodig is.
Als je volledig gaat barfen, leer je hier vanzelf mee omgaan. En ook als je kvv voert merk je vanzelf hoe hij op de verschillende soorten en % reageert. Ik voerde zelf altijd beginnersbot. Ribben vond ik akelig als mijn hond die at, dus die voerde ik niet vaak. Haas wel, maar daar gaf ik meestal iets kleinere porties van, dan van bijvoorbeeld zachte konijnkarkasjes. Gewoon omdat je op den duur van je eigen hond weet waar die het goed op doet. Sommige honden krijgen van elke botsoort exact even grote porties en doen het daar ook prima op hoor, het is geen hele spannende wetenschap. Maar het is wel goed om te realiseren waar onze beoordeling van zachte en harde botten vandaan komt en welk effect dat heeft. Dat is het leuke van vers voeren, dat je met dit soort dingen daar op in kan spelen.