Anneke V schreef:
Jawel, dat is wél goed!!!!!
Je kan zelf dieren slachten als je weet hoe & als je weet waarmee je bezig bent eender waar je het geleerd hebt, als je het maar diervriendelijk kàn EN als je de dieren goed verzorgd hebt!!!!!!!!!!!!!!
Maar voor mij persoonlijk blijft het out of the question, ik zou het nooit kunnen....
Kijk, zo komen we weer nader tot elkaar
Enne ... ik vind het ook heeeeel moeilijk, een dier doodmaken. Als de katten met iets nog halflevends thuiskomen moe het wel eens, maar makkelijk vind ik het niet. En ik vind ook wel eens ernstige zieke of gewonde wilde dieren die ik dan uit hun lijden verlos, maar moeilijk ... EN dan is het echt nodig en ik weet dat eht dier dan beter af is. Een gezond dier, dat valt helemaal niet mee. Slachten is een vak, en net zo goed als ik geen automonteur ben ben ik ook geen slager, je kunt niet alles kunnen in het leven, om wat voor reden dan ook.
De andere kant van het verhaal is dat als je het in eigen had houdt, je iig weet hoe de dieren het gehad hebben en je kunt er voor zorgen dat ze op een nette manier aan hun eind komen. Als je vlees in de winkel koopt (tenzij biologisch) dan weet je eigenlijk niks, ja, dat het voor menselijke consumptie is goedgekeurd dus niet al te vol zit met schadelijke stoffen en/of ziektes. Maar het leven dat zo'n dier gehad heeft, en de manier waarop het aan z'n eind gekomen is, daarvan kun je vrij zeker weten dat het niet al te plezierig is geweest. Natuurlijk is het toezicht in slachthuizen best goed geregeld hier, maar het is vaak lopende band werk, er moet productie gedraaid worden, en als je dit soort werk lang doet is er het risico dat je onverschillig wordt tov het dier waar je mee werkt, het is op het laatst gewoon een bieflap in wording. En dan heb ik eht nog niet over het vervoer van slachtdieren, die op de dag dat ze naar het abattoir gaan vaak voor het eerst moeten lopen met hun kromme pootjes, voor het eerst daglicht zien, buitenlucht ervaren, en dan vaak niet al te zachtzinnig in een veewagen gedreven worden, over de weg gehotst, opgepropt met z'n allen, uit de wagen gejaagd en hup in de slachtruimte, met bloed en dood overal.
Mijn vader was werkzaam bij de vleeskeuring, zijn ervaringen zijn weliswaar meer dan 20 jaar oud, maar de omstandigheden waaronder met name varkens gehouden worden zijn er in die tijd niet beter op geworden. Hij kon gruwelverhalen vertellen over varkens die met gebroken poten uit de veewagen kwamen, met verwondingen, in totale paniek. Dat zijn de consequenties van het feit dat wij maar een paar centen willen betalen voor onze lapjes en karbonaadjes.
Kijk, en dat in het achterhoofd houdend vind ik het zelf fokken en humaan doden van dieren ter consumptie aanmerkelijk sympathieker, en zeer zeker niet luguber, of gruwelijk, of wat er ook voor kwalificaties aan gehangen zijn.
En ook het opkopen van dieren bij onverantwoordelijke fokkers en ze een in mijn ogen een goede bestemming geven vind ik niet a priori verwerpelijk. OK, niet het beste argument, maar die beestjes wordt toch wel de nek omgedraaid als ze overtollig zijn. Dan is het minder verspilling als je ze netjes afmaakt en aan je dieren opvoert.
Het argument dat hier, of in de andere thread (effe de thread kwijt
) ook genoemd werd, dat er voldoende vleesafval is om onze dieren mee te voeren end at je dus geen dierene xtra heoft te fokken of te doden vind ik wel een goeie. Het probleem voor mij is wel dat dat bioindustriedieren zijn; mijn ervaring met biologische slagers is dat ze erg weinig afval hebben, omdat ze alles in de worst stoppen
. Wel zuinig en een goed gebruik van de slachtdieren, maar lastig voor barf-voerders. En ik merk dat het moeilijk is om aan de goeie spullen te komen, ook via reguliere slachters. Ik heb een aantal slachthuizen gebeld met de vraag of ik slachtafval kon kopen, en alleen de Halal-slager zei direct OK.