Pagina 1 van 1

Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: di 29 sep 2015, 13:32
door Lizzy
Dit vinden jullie vast ook interessant: In het kort komt het er hier op neer: Dr. Dodds is geen voorstander van het prooidiermodel.

Het boek dat ze geschreven heeft en waar ze naar verwijst, dat ben ik nu aan het lezen. Ik ben benieuwd wat ik er wijzer van word en laat het zeker even weten.

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 08:38
door Inge en Bono
Idd interessant om te lezen. Ik ben het met haar eens, heb ook altijd barfpercentages aangehouden en niet die van het prooidiermodel :)

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 15:02
door Lizzy
Ik heb het boek inmiddels gelezen. Leren zelf samenstellen: dat gaat 'm niet worden. Ze geeft eigenlijk heel summier informatie over wat je je hond aan verse dingen te eten kan geven en rauw met vleesbot maakt een te klein onderdeel uit om er iets aan te hebben. Wat heel erg nuttig is, is dat zij schrijft over hoe voeding invloed heeft op ontstekingen in het lichaam, op de algehele gezondheid en zelfs van invloed is op onze genen en die van de hond. En hoe je zelfs met gezonde voeding schade die is opgetreden doordat vader en moeder niet goed te eten kregen of niet in de juiste omstandigheden leefde bij de nakomelingen (deels) kan herstellen.

Als je meer over het onderwerp wilt weten, kan ik je aanraden om te googlen op nutrigenomics of Nutritional genomics.

Maar omdat fruit en groenten en superfoods allerlei gezonde stoffen bevatten, is zij dus groot voorstander van het voeren van zoveel mogelijk bladgroenten/groen gekleurde groenten, oranje gekleurde groenten en gekleurde fruitsoorten zoals blauwe bessen. Aardbeien worden afgeraden omdat veel honden daar allergisch voor zijn. Maar de stoffen in deze voedingsmiddelen zorgen dus voor herstel van ontstekingsprocessen in het lichaam en voor herstel in de genen. En dat ontbeert een prooidiel model menu. Eigenlijk wat ik al dik 12 jaar roep :biggrin2:

Ze schrijft trouwens ook over voedselallergieen (dat komt weinig voor en is vergelijkbaar met mensen die allergisch zijn voor pinda's en bijna het lootje leggen als ze een pinda eten) en voedsel intolerantie/overgevoeligheid. En hoe slecht het is voor een hond om voeding te krijgen waar hij overgevoelig voor is. Ze schrijft ook waarom die Nutriscan zo verdomd handig is en handiger dan eliminatie dieten. En verder schrijft ze veel over wat je kunt geven aan extra's bij allerlei ziektes.

Kortom, zeer zeker de moeite waard om te lezen!

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 20:01
door kakocavi
In het artikel staat dat honden helemaal niet meer zoveel op wolven lijken, dat ze geen carnivoor maar omnivoor zijn en genetisch zijn aangepast op een zetmeelrijk dieet. Interessant dat je dat onderschrijft Lizzy, ik dacht altijd dat je je daar niet in kon vinden.

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: wo 30 sep 2015, 23:21
door TomsBorders
het punt is denk ik dat er het een kleine hoeveelheid betreft en dan voornamelijk koolhydraten denk ik zelf. het is wel zo dat de hond een gen heeft dat amylase kan aanmaken, de vraag is echter, maken ze dat aan en is het efficiënt genoeg?
Ik vind zelf dat groente belangrijk zijn omdat de dieren die we voeren niet voldoende groentes hebben binnen gehad in hun leven, en dat er op die manier natuurlijke materialen missen in het dieet van mijn hond. echt lekker vind ze het helaas niet maar met wat honing en yoghurt komt het wel binnen.

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: do 01 okt 2015, 08:42
door Lizzy
In haar boek beschrijft Dr. J. Dodds meer over koolhydraten en waarom je deze wel zou moeten voeren aan de hond. Een van de redenen is dat koolhydraat-rijke voeding ook andere voedingsstoffen bevat die zeer gezond zijn voor de hond. Dat betreft dan carotenoids, flavonoids en antioxidanten. Dit zijn dan groenten en fruit die oranje, geel, blauw, paars, groen en rood zijn die en deze stoffen bevatten maar ook koolhydraten bevatten. Denk daarbij aan wortel, pompoen, oranje bataat, blauwe bessen, rode (onbespoten!) appels, bladgroenten, koolsoorten zoals broccoli en spruiten en zij vindt glutenvrije granen zoals millet, quinoa en glutenvrije havermout ook prima hondenvoer (ik vind ze nergens voor nodig). En verder schrijft ze dat het voeren van diëten waar veel zetmeel in zit juist absoluut af te raden is. Ze refereert ook aan het onderzoek waaruit blijkt dat honden genen hebben voor amylase. Honden tussen de 4 en 30 en wolven 2. Maar ze zijn daarbij vergeten te vertellen hoeveel een echte omnivoor er hebben. De auteurs schrijven overigens ook dat de mens amylase in het speeksel heeft, terwijl honden alleen amylase in de pancreas hebben. Klein detail. Dan schrijft ze "Het mag duidelijk zijn dat een hond profijt kan hebben van complexe koolhydraten. Maar er is een groot verschil tussen wat functionele koolhydraten (zoals hierboven beschreven) aan het menu toe voegen en een voer dat stijf staat van de niet nuttige koolhydraten zoals ze dat in de pet-food industrie wel doen. We gaan zelfs zo ver te zeggen dat koolhydraten met een hoge glycemische index lijdt tot overgewicht en chronische ziekte. Ze eindigt dan met een quote van Dr. Doug Knueven: "to say that because dogs can digest starch proves that they thrive on a high starch diet is like asserting that because people can process ethanol and glucose we thrive on a diet rich in rum and cookies!" We couldn't agree more!

En Kakocavi, ik onderschrijf dat honden groenten nodig hebben. Ik schrijf namelijk "Maar omdat fruit en groenten en superfoods allerlei gezonde stoffen bevatten, is zij dus groot voorstander van het voeren van zoveel mogelijk bladgroenten/groen gekleurde groenten, oranje gekleurde groenten en gekleurde fruitsoorten zoals blauwe bessen. Aardbeien worden afgeraden omdat veel honden daar allergisch voor zijn. Maar de stoffen in deze voedingsmiddelen zorgen dus voor herstel van ontstekingsprocessen in het lichaam en voor herstel in de genen. En dat ontbeert een prooidiel model menu. Eigenlijk wat ik al dik 12 jaar roep :biggrin2:". Dat is iets heel anders als onderschrijven dat ik honden helemaal niet meer zoveel op wolven lijken, dat ze geen carnivoor maar omnivoor zijn en genetisch zijn aangepast op een zetmeelrijk dieet.

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: vr 02 okt 2015, 12:31
door kakocavi
Ik dacht gelezen te hebben dat je het met het hele artikel eens was. Verkeerd gelezen dus :)

Re: Prooidiermodel versus BARF door Dr. Jean Dodds

Geplaatst: za 17 okt 2015, 22:43
door tschabo
Ik heb het boek met veel belangstelling gelezen.

Wat ik me afvraag, zijn er op dit vlak ook boeken in het Nederlands, maar dan meer gericht op mensen? Dus uitgaande van het creëren van "optimum cellular health".

Iemand enig idee?