Pagina 1 van 3

onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 08:35
door Ster
Ik las hier en daar dat dierenartsen in opleiding leren dat brokken het juiste voedsel is voor honden/katten, in gastcolleges van enkele fabricanten. Klopt dit? Is dat nog steeds zo? Wordt het alternatief van vers helemaal niet besproken? Er tegenin gegaan desnoods, maar komt het uberhaupt aan de orde? Of doen studenten er misschien zelf iets mee? En geldt dat voor alle onderwijsinstituten op dat gebied. En weet ook iemand of en zo ja, wat er op de studie biologie wordt onderwezen over voeding bij huisdieren? Zomaar interesse.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 09:00
door Lizzy
Ster schreef: Ik las hier en daar dat dierenartsen in opleiding leren dat brokken het juiste voedsel is voor honden/katten, in gastcolleges van enkele fabricanten. Klopt dit?
Ja
Is dat nog steeds zo?
Ja
Wordt het alternatief van vers helemaal niet besproken?
Nee
Er tegenin gegaan desnoods, maar komt het uberhaupt aan de orde?
Volgens mij niet. Hoe bedoel je er tegen in gaan? Wie zou er tegen in moeten gaan? Wij bijvoorbeeld?
Of doen studenten er misschien zelf iets mee?
Volgens mij gebeurd het niet zo vaak dat studenten er iets mee doen. En als ze er al iets mee doen, dan wordt er niet veel mee gedaan.... Ik heb de afgelopen jaren wel wat studenten voorbij zien komen die wel meer willen weten over voeding en die niet in brokjes geloven, maar dat is de absolute minderheid.
En geldt dat voor alle onderwijsinstituten op dat gebied. En weet ook iemand of en zo ja, wat er op de studie biologie wordt onderwezen over voeding bij huisdieren? Zomaar interesse
Daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 09:33
door Ster
Met er tegenin gaan bedoelde ik dat vers aan de orde zou komen op de opleiding als een 'slechte' voermethode. Maar het komt dus zowiezo niet aan de orde, niet positief en niet negatief. Ik zag op de site van een studie biologie niet zo gauw iets over voeding, maar die sites zijn nogal algemeen.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 09:42
door Lizzy
Ster schreef: Met er tegenin gaan bedoelde ik dat vers aan de orde zou komen op de opleiding als een 'slechte' voermethode. Maar het komt dus zowiezo niet aan de orde, niet positief en niet negatief. Ik zag op de site van een studie biologie niet zo gauw iets over voeding, maar die sites zijn nogal algemeen.
Nee, bij mijn weten komt het vooralsnog helemaal niet aan de orde. Ik denk dat Hill's en Iams het negeren ;D

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 10:07
door Ster
Lizzy schreef:Ik denk dat Hill's en Iams het negeren ;D
Heel slim van ze ;D ;D

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 12:19
door Aura
Lizzy, als brokkenfabrikanten gastcolleges kunnen geven, kunnen Barf-experts dat dan ook? Of is dat te idealistisch gedacht? ::)

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 12:30
door Lizzy
Aura schreef: Lizzy, als brokkenfabrikanten gastcolleges kunnen geven, kunnen Barf-experts dat dan ook? Of is dat te idealistisch gedacht? ::)
Ik vrees dat Hill's en Iams gigantische sponsors zijn (OOK aan de universiteit!!) en dat de gemiddelde barf-expert gewoon niks te bieden heeft... Geen kapitalen om in te leggen.... geen mooie geldbedragen aan aankomend dierenartsen (om ze te helpen een nieuwe praktijk te openen).

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 12:33
door geer
Ik zei al eerder: Stichting Barfplaats! Het barf-kenniscentrum, in te huren voor feesten en partijen (en door DA' en opleidingen) ;D

Maar als je de schitterende brief leest die Tannetje van de diervoedingsindustriegedinges heeft gehad in reactie op haar artikelen........dan vrees ik dat je weinig kans maakt.

Eigenlijk he.... eigenlijk zou je er een giga rel van kunnen maken; Universiteiten die zich louter laten sponsoren door de commercie en door multinationals. Waar blijft de wetenschap? Het kritisch onderzoek? Als je, weet ik het, de ombudsman, Radar of het ministerie van onderwijs daarover benadert, denk ik dat je meer kans maakt om iets te beginnen tegen de overmacht van de brokkenindustrie.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 14:30
door Angelique
Lizzy schreef: Ik vrees dat Hill's en Iams gigantische sponsors zijn (OOK aan de universiteit!!) en dat de gemiddelde barf-expert gewoon niks te bieden heeft... Geen kapitalen om in te leggen.... geen mooie geldbedragen aan aankomend dierenartsen (om ze te helpen een nieuwe praktijk te openen).
En heel belangrijk. Geen wetenschappelijke onderzoeken e.d. om je bevindingen te staven. Die hebben brokfabrikanten wel, weliswaar gekleurd (dit realiseren ze zich nog net wel) omdat het meestal om onderzoeken uit eigen stal gaat, maar men vind dit beter dan ervaringsdeskundigheid.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 14:33
door geer
Angelique schreef: En heel belangrijk. Geen wetenschappelijke onderzoeken e.d. om je bevindingen te staven. Die hebben brokfabrikanten wel, weliswaar gekleurd (dit realiseren ze zich nog net wel) omdat het meestal om onderzoeken uit eigen stal gaat, maar men vind dit beter dan ervaringsdeskundigheid.
Ja, maar zou dat geen circel zijn? Wie doen het (brok)onderzoek? Juist, wetenschappers. En wie leiden wetenschappers in de dop op? Juist wetenschappers. Dus zolang de diervoedingswetenschap in dienst staat van Hills strookt het eigenlijk niet met de wetenschappelijke vrijheid.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 14:36
door Lizzy
geer schreef: Ja, maar zou dat geen circel zijn? Wie doen het (brok)onderzoek? Juist, wetenschappers. En wie leiden wetenschappers in de dop op? Juist wetenschappers. Dus zolang de diervoedingswetenschap in dienst staat van Hills strookt het eigenlijk niet met de wetenschappelijke vrijheid.
Lang leve de brokkenmaffia! Slim toch! Want ZO werkt het dus en zo is het in z'n werk gegaan. Maar die lui hebben over al wel een poot tussen de deur gekregen door eerst met geld te gooien. En zij kunnen dat. Als je Unilever bent of Mars, dan is het allemaal net iets makkelijker als dat je Lizzy, Geer, Esther of Angelique heet....

En ja, je kunt de brokkenmaffia wel aan willen pakken, maar daar moet je maar zin in hebben. Als je een versforumpje begint dreigen ze al met rechtzaken tegen je. Schrijf je wat kritische tekstjes, heb je ze ook in je nek hangen...

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 14:41
door Ster
geer schreef: Ja, maar zou dat geen circel zijn? Wie doen het (brok)onderzoek? Juist, wetenschappers. En wie leiden wetenschappers in de dop op? Juist wetenschappers. Dus zolang de diervoedingswetenschap in dienst staat van Hills strookt het eigenlijk niet met de wetenschappelijke vrijheid.
Zo gaat het idd in de wetenschap. Voor je onderzoek kunt doen moet je je subsidies bij elkaar schrapen. En hoe doe je dat? Door hielen te likken. Anders kom je er gewoon niet in. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat een zeer groot deel van zgn wetenschappelijk onderzoek geen objectieve resultaten publiceert, maar slechts dat wat de subsidieverstrekkers willen zien. En dat gaat heel makkelijk, gewoon een btje vogelen met je cijfertjes en niemand heeft iets door. Weet er alles van.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 14:48
door geer
Hihi...kom ik weer aan bij mijn stichtingsidee... Als je nou Stichting Barfplaats opricht waar zowel leden als versfabrikanten en andere belanghebbenden geld kunnen doneren, dan kan je van dat geld onderzoeken sponsoren of voorlichting geven...

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 15:27
door Ster
Voor het oprichten van een stichting heb je wel enigszins organisatieambitie nodig en kennis van zaken. Das ook weer een studie op zich. Nou ja, lichtelijk overdreven misschien, maar t is een hoop werk. Wel een goed idee.

Re:onderwijs in Barf

Geplaatst: vr 01 jul 2005, 16:07
door Hitam
Geen slecht idee. Iemand moet toch de belangen van niet commerciele versvoerders behartigen.
Geer, niet iets voor jou? Stichting oprichten en in stand houden en onderzoek opzetten? Ik werk wel mee.