Pagina 1 van 1

proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 16:52
door Boutje
Ik voer meestal kvv en nu en dan "echt barf",.
Dat laatste heb ik een tijdje zelf gemalen, maar dat is een gigantisch karwei, telkens 80 kg in totaal van alles en nog wat half ontdooien, door de vleesmolen (en daar voor eerst kleiner moeten hakken), groenten door de sapcentrifuge (sap en pulp gebruik ik dan er van, maar zo is het het fijnt gemalen), boel mengen en in zakjes doen... ben dan per maand een dag bezig want nadien is de keuken een puinhoop.
Nu ben ik toch weer aan het overwegen om te gaan barfen, maar hoe proportioneer je voor veel kleine hondjes?
Ik heb per dag de volgende hoeveelheden nodig: 1 x 75 gram, 3 x 120 gram, 3 x 150 gram, 1 x 200 gram, 1 x 500 en 1x 750 gram (ok, die 2 laatsen zijn makkelijk).
Is dit te doen als ik niet voor elke voeding een half uur wil uittrekken?
Plus de chi's gaan galbraken als ik 1 keer per dag voer, dat zijn dan nog kleinere porties... daarom voer ik gewoon iedereen 2 keer per dag.

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 17:03
door Ligaa
Wauw 80 kg, petje af, ik vind het na 1 kg wel welletjes. ;D ::)

Is het een idee om alles voor een dag bij elkaar in een zakje te doen of een bakje, en dan per dag en per voermoment af te wegen? Ik weet niet precies hoe je menu eruit ziet en met honden is dat wel anders natuurlijk, maar met de katjes doe ik het ook zo. Ik heb altijd dezelfde inhoud in de zakjes (bijv. 200 gram spiervlees) en 's avonds pak ik een zakje spier, een zakje vleesbot en een zakje orgaan, de rest verdeel ik de ochtend erop. Als je een vast menu aanhoudt qua hoeveelheden, is dat misschien wel haalbaar? En als je de ene dag meer spiervlees geeft dan de andere dag, kun je mogelijk gewoon 2 diersoorten (vlees) bijvoorbeeld portioneren gebaseerd op die ene dag, en twee diersoorten (weet niet hoeveel je er geeft) voor de andere dag.

Maar misschien is dit voor jou geen optie hoor, ik zit niet helemaal in de honden-barf. :whistle:

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 18:09
door Inge en Bono
Ja hoor, ik zou ook gewoon voor alle honden bij elkaar portioneren; dus niet voor iedere hond apart. En dan voor 1 dag er uit halen en dat op het moment van voeren verdelen

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 18:17
door CindyMayella
Ik heb maar 1 kleine hond die 250 gr per dag krijgt, dus miss wel erg makkelijk om te portioneren.... Vleesbot gaat per afgewogen hoeveelheid in een zakje; de rest (orgaan, spier en groente) gaat ook afgewogen in een zakje... Alles gaat daarna in 1 lade, dus haal ik 's ochtends 2 zakjes eruit en laat het in een bakje in de koelkast ontdooien.... Iedereen hier in huis weet dat ie in de ochtend vleesbot krijgt, dus dat wordt elke ochtend uit de koelkast gehaald.... Enige dat ik nog moet verdelen in 2 porties, is pens, zalmkarkas en kvv (dat zijn 3 dg per week maar)..... Alle 3 in 2 porties van 125 gr in 2 bakjes per dag.....

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 18:38
door Thea
Je voert bijna 2 kg op een dag ik zou dus vleesbot per kg verpakken.
Orgaan in porties van 400 gr.
Dan zou ik spiervlees ook per kg invriezen en dan bv 3 dagen vleesbot en spiervlees dus 50%/50% procent voeren
3 dagen vleesbot met 500 gr orgaan en 1 dag pens met evt vleesbot
groente voer ik eigenlijk als extra op orgaan dagen.
En dat dus gewoon s avonds uit vriezer s morgens in bakjes per hond verdelen

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 19:51
door Boutje
Ja, Thea, klinkt logisch ;-)
Maar hoe ga ik vb geitenrib in stukken doen?
Of enkel kip/konijnkarkas geven wat ik met een snoeischaar geknipt krijg?

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 19:55
door Els&Flow
Als je ribben niet kunt knippen met de snoeischaar zijn ze te hard om te voeren.  ;) Ik knip rib wel in porties, half laten ontdooien, knippen en weer invriezen.

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 20:45
door Boutje
Els&Flow schreef: Als je ribben niet kunt knippen met de snoeischaar zijn ze te hard om te voeren.  ;) Ik knip rib wel in porties, half laten ontdooien, knippen en weer invriezen.
Ik heb nog nooit ribben kunnen knippen, heb pijn aan mijn handen als ik dat probeer. ofwel is mijn snoeischaar te zwak ;-)
Maar ik ga even beginnen met gevogelte, daar ben ik zeker van dat ook de chi's het eten.
De borders hebben geen problemen met ribben, de shelties doen er redelijk lang over maar da's niet erg.

Re: proportioneer tips gevraagd

Geplaatst: wo 17 dec 2014, 21:01
door DebbieV
Voor de ukken snij ik het buitenste ribbetje(s) af van de ribbenboog. Deze kan je makkelijk snijden. Maar vaak pak ik een keuken hakbijltje. Ik krijg ribben ook niet geknipt maar heb weinig kracht in me handen.