Pagina 1 van 1

Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 18:07
door Juul
In de produktomschrijving staat 2% calcium. Dat is hoeveel kaal bot? Iemand die dat weet?

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 20:28
door kakocavi
Het percentage calcium in vlees is 0.009 gram per 100 gram vlees (bron: Nevo tabel), dus te verwaarlozen. Ik heb nog niets kunnen vinden over calciumpercentages in hazenbot, maar in ratten zit het tussen 11.5% (ribben) en 24% (poten) (Kramer en Shear). In hazen zal het ook fluctueren, dus het precieze botpercentage is lastig vast te stellen. Als je uit zou gaan van bijvoorbeeld 16% calcium in bot moet er dus 1/8ste bot in de mix zitten om aan 2% te komen.

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 20:40
door kakocavi
Overigens is 12.5% kaal bot niet zoveel voor een complete mix, terwijl 2% calcium wel vrij hoog is (Smuldier compleet bevat bijvoorbeeld 0.5% calcium). Dat zou betekenen dat het botpercentage een stuk lager zou mogen liggen dan wordt aangeraden. Ik heb het volgens mij goed berekend, maar hopelijk heeft iemand nog een andere bron voor calciumpercentages in bot, ik ben wel benieuwd.

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:14
door Juul
Het is vlees met kleine stukjes bot, staat in de omschrijving. Omdat we met Epke aan het elimineren zijn zit ik even aan haas vast. Ik zou graag weten of ik extra karkassen toe moet voegen. Epke doet het niet zo heel goed op teveel bot. Hij krijgt nu maar ongeveer 30 a 35 % vleesbot, ook nog heel goed bevleesd, dus ongeveer 10 à 12,5% kaal bot schat ik.

Ik ken alleen maar het percentage systeem zoals het hier op BP gehanteerd wordt.

Hoeveel % calcium zit er normaal in een barfmenu?

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:26
door kakocavi
Ik overanalyseer dingen graag hoor ;) Hoort een beetje bij mijn vakgebied. Maar de maximale hoeveelheid calcium ligt volgens de Fediaf norm op 2.5%. Verder weet ik dus dat bij Smuldier het 0.5% is, en bij Tinlo barfmenu is het 0.6-1%. Verder zou ik het niet weten. Ik lees hier op het forum vaak dat een teveel aan natuurlijk calcium wordt uitgescheiden, maar daar heb ik geen bron van. Puur op basis van het calciumgehalte zou ik dus zeggen dat je geen bot hoeft toe te voegen.
Weet je de hoeveelheid fosfor ook toevallig? De ratio Ca:F moet tussen 1:1 en 2:1 zitten, dan zit je zeker goed :)

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:49
door Juul
Analyse / Analyse / Analysis:
Vochtgehalte / Feuchtegehalt / Moisture Content: 69%
Eiwit / Protein / Protein: 19%
Ruwe celstof / Rohfaser / Crude Fibre: 0,4%
Vetgehalte / Fettgehalt / Fat Content: 4%
Anorg. Stof / Anorg. Stoff / Inorg. Matter: 7%
Calcium / Kalzium / Calcium (Ca): 2,1%
Fosfor / Phosphor / Phosphorus (P): 1,18%
Ca:P Verhouding / Verhältnis / Ratio: 1,8
Energie / Energie / Energy (kcal/100 g): 116,6

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:51
door Juul
Dat zou dus goed moeten zijn?

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:52
door Juul
En dank je wel!

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: ma 17 mar 2014, 21:57
door kakocavi
Ja, de Ca:P ratio is prima! Dus je kunt het gewoon voeren, maar dus liever zonder extra bot. Dan zit je helemaal goed.

En geen dank hoor :)

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: wo 19 mar 2014, 16:59
door Meike en Daisy
Het verschilt per hond of dit gehalte ok is. 2% is best veel en er zullen honden zijn die hierop last krijgen met de ontlasting.

Hoeveel kaal bot het is... ik schat dat het vergelijkbaar is met 30% kippenbot. Hazenbot bevat misschien meer calcium dan kippenbot, dus dan zal het gehalte kaal bot lager zijn. Mijn schatting is gebaseerd op de calciumgehaltes in kvv in combinatie met hoeveel bot er volgens de fabrikant inzit.

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: wo 19 mar 2014, 18:18
door kakocavi
Ik vergat even dat Epke niet goed tegen veel bot kan. Dan is 2% inderdaad aan de hoge kant.

Het is dus wel zo dat bot van volwassen, wilde dieren meer calcium bevat dat bot van bijvoorbeeld vleeskuikens. Dat kan zomaar een factor 2 uit elkaar liggen. Zelf probeer ik hier rekening mee te houden door bij wild een kaal botpercentage van zo'n 10% aan te houden en bij tam bot wat hoger te gaan zitten (dit is wel voor katten). Ik heb nogmaals alleen calcium berekend van rattenbotten omdat ik niet meer informatie kon vinden, maar hazenbot kan zomaar wat meer of minder calcium bevatten. Ik hoop dan ook nog steeds op iemand die gegevens heeft over calciumpercentages in andere botsoorten, en dan ook de (grote) verschillen tussen zachte botten als ribben en dragende botten. Tot die tijd kun je misschien toch beter wat orgaan erbij doen als je zeker wilt zijn.

Re: Haasvlees van Kiezenbrink

Geplaatst: wo 19 mar 2014, 18:42
door Juul
Ik hou daar wel rekening mee. Ik ga het mixen met gewoon haasvlees en een haasmix die volgens mij nauwelijks bot bevat, maar juist veel orgaan en bloed. Dan moet dat goed komen.