Pagina 1 van 2

Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 14:13
door Marjolein1
Vrijdag hebben wij onze eerste bestelling met barf producten binnen gekregen. Omdat ik dit samen met mijn vriendin besteld heb en ze dan gratis komen bezorgen is het meteen een flinke bult aan producten. Nu zitten er veel dingen in best wel grote porties verpakt, en alles is diep gevroren. Wij voeren nu kvv en ik wil voorzichtig aan beginnen met wat barfproducten, te beginnen met een paar keer per week. Dat is dus een beetje lastig als ik zakken heb met drie of vier kilo aan producten wat allemaal op een grote klomp zit vastgevroren. Kan het veel kwaad om de producten te ontdooien, zodat ik het per portie kan verpakken, en de rest dan weer opnieuw in te vriezen?  ???

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 14:57
door Thea
Je hoef het niet helemaal te laten ontdooien.
Met een diepvriesmes of goed scherp mes kan je het meeste na 2a3 uur ontdooien wel aansnijden.
Verpak het dan gelijk per portie zodat je het niet steeds opnieuw hoef te doen ;)

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 15:02
door Lizzy
Marjolein1 schreef: Vrijdag hebben wij onze eerste bestelling met barf producten binnen gekregen. Omdat ik dit samen met mijn vriendin besteld heb en ze dan gratis komen bezorgen is het meteen een flinke bult aan producten. Nu zitten er veel dingen in best wel grote porties verpakt, en alles is diep gevroren. Wij voeren nu kvv en ik wil voorzichtig aan beginnen met wat barfproducten, te beginnen met een paar keer per week. Dat is dus een beetje lastig als ik zakken heb met drie of vier kilo aan producten wat allemaal op een grote klomp zit vastgevroren. Kan het veel kwaad om de producten te ontdooien, zodat ik het per portie kan verpakken, en de rest dan weer opnieuw in te vriezen?  ???
Helemaal ontdooien moet je niet doen. Net wat Thea al schrijft, zo kort mogelijk ontdooien zodat het nog wel bevroren is maar wel (met veel kracht) snijdbaar met een flink diepvriesmes (op een goed hakblok) of nauwelijks/niet ontdooien en met een bijltje de boel in porties snijden/slaan en hup, weer gauw terug de vriezer in. Ik heb er trouwens zo een:

(alleen een goedkopere versie :biggrin2:) en dat bevalt prima.
Afbeelding

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 17:49
door Marjolein1
Dank jullie wel, dat dacht ik ook al. Goed dat wordt dus op zoek naar een geschikt mes of iets  :biggrin2: want er zitten flinke bonken bij.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 18:28
door Tanna
Ik gebruik een steakmes in zo'n geval.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: zo 09 mar 2014, 22:04
door pike
Als je karkassen hebt dan kan je die in nog bevroren toestand met een hamer en beitel gemakkelijk van elkaar tikken  ;)

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 08:11
door Laura2004
Heel hard op de grond gooien (in zak) wil ook nog weleens helpen om bevroren (vlees) botten in bevroren toestand uit elkasr te krijgen.  Sterkte met portioneren, ik kreeg er altijd zere vingers van..

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 14:19
door Lil
Laura2004 schreef: Heel hard op de grond gooien (in zak) wil ook nog weleens helpen om bevroren (vlees) botten in bevroren toestand uit elkasr te krijgen.  Sterkte met portioneren, ik kreeg er altijd zere vingers van..
Dat doe ik ook vaker.

Verder heb ik mij vaker gesneden.  :-[ :-\

Dus ik laat het al jaren ietsje langer ontdooien (nog altijd geen 100%) en dan kan ik het gemakkelijker met de handen uit elkaar trekken.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 14:37
door Anne in Zweden
Ik behaal ook goede resultaten met een bijl en een hamer (wel een zware,  zo'n minimoker van een kilo: Afbeelding).

Ik zet de bijl op de vleeshomp en sla dan met de moker op de bijl. Geen gevaar voor de vingers, en je kunt de boel portioneren wanneer het nog echt flink bevroren is!

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 19:11
door Marjolein1
Oké daar was ik dus al bang voor maar hoopte dat jullie dat anders deden  ;D Geeft helemaal niks, wordt gewoon het nodige hak en breekwerk  :D Bedankt voor de goede tips ik ga mijn vriend zijn gereedschap eens inspecteren, moet goedkomen.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 19:15
door Juul
Ik laat vleesbot wat ik wil malen wel vaak bijna helemaal ontdooien. Anders trekt mijn maalmachine het niet. Daarna snel weer in de vriezer.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: ma 10 mar 2014, 23:58
door Lucie110
Laura2004 schreef: Heel hard op de grond gooien (in zak) wil ook nog weleens helpen om bevroren (vlees) botten in bevroren toestand uit elkasr te krijgen.  Sterkte met portioneren, ik kreeg er altijd zere vingers van..
Grappig om te lezen dat ik niet de enige ben die regelmatig staat te gooien  ;D
Met konijnenkopjes werkt het echt prima.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: di 11 mar 2014, 08:19
door Hope
Laura2004 schreef: Heel hard op de grond gooien (in zak) wil ook nog weleens helpen om bevroren (vlees) botten in bevroren toestand uit elkasr te krijgen.  Sterkte met portioneren, ik kreeg er altijd zere vingers van..
Wel buiten doen, op de stoep. Ik heb eens bijna een tegeltje gebroken...

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: di 11 mar 2014, 08:25
door Lil
Marjolein1 schreef: Oké daar was ik dus al bang voor maar hoopte dat jullie dat anders deden  ;D Geeft helemaal niks, wordt gewoon het nodige hak en breekwerk  :D Bedankt voor de goede tips ik ga mijn vriend zijn gereedschap eens inspecteren, moet goedkomen.
Hier dus geen hak en breekwerk, ik heb ook geen hakblok, dus zou niet weten waar ik die bijl op zou moeten zetten (niet op mijn aanrecht!  :biggrin2:).
Juul schreef: Ik laat vleesbot wat ik wil malen wel vaak bijna helemaal ontdooien. Anders trekt mijn maalmachine het niet. Daarna snel weer in de vriezer.
Voor Boris moet ik ook alles malen, beste is rond 0 graden, dus ja dan is het tamelijk ontdooid. Dus proportioneren en malen gaat hier in 1 weg door. Vandaar het is hier ook bijna helemaal ontdooit (maar niet helemaal) en dan kan ik het dus met de hand uit elkaar trekken. Lukt me dat niet, dan trekt inderdaad de vleesmolen het nog niet en moet het iets langer ontdooien.

Re: Helemaal ontdooien en weer invriezen?

Geplaatst: di 11 mar 2014, 08:56
door marjan23
Ik krijg altijd enorme pijn aan mijn vingers van de kou. Daarom doe ik altijd leren (winter)handschoenen aan en daarover plastic handschoenen.
Ook heel handig om de vriezer op te ruimen en bevroren karkassen van elkaar te trekken.