Pagina 1 van 1

Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 13:50
door anneliesdj
Ik heb hier een pup van 11 maanden die groeipijnen heeft, er zijn foto's gemaakt en er blijkt (te?) veel calcium in de botten te zitten wat ws deze groeipijn veroorzaakt.
Van de dierenarts moest ik minder bot gaan voeren en meer vlees.

Alleen lees ik hier dat een hond nooit teveel calcium binnen kan krijgen uit botten? Wat is wijsheid?

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 13:51
door Martine-Tom
Wat voor percentages geef je nu?

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 13:57
door anneliesdj
Ik voerde 50/60% bot, maar sinds ik bij hem ben geweest heb ik het een stuk geminderd.
Ik voer verder geen supplementen oid bij, alleen groente, een eitje en af en toe een scheutje zalmolie.

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 16:05
door Mowgli
Er was ooit eens een topic over groeipijn en een barfmenu...

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 16:15
door Anne in Zweden
anneliesdj schreef: Ik voerde 50/60% bot, maar sinds ik bij hem ben geweest heb ik het een stuk geminderd.
Ik voer verder geen supplementen oid bij, alleen groente, een eitje en af en toe een scheutje zalmolie.
Oef, dat is ook best veel, zeker als je richting de 60% ging! Hoeveel voer je nu?

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 17:12
door anneliesdj
Hoezo veel? 50% is toch wat aangeraden wordt en ik heb ook weleens wat kalere botjes dus dan zal het wel naar 60% gaan.
Ik durf hem nu bijna geen bot meer te geven, maar zit nu op 20/25%.

Maar in de handleiding voor pups staat dat je ze met vleesbot nooit teveel calcium kunt geven?

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: wo 12 feb 2014, 18:11
door Lizzy
Ik weet niet precies op welke handleiding jij doelt? Maar we voeren hier gemiddeld 40% a 50% vleesbot die voor 50% uit vlees bestaan en voor de andere 50% uit bot. Als je veel vleesbotten voert die kaler zijn, kun je minder vleesbot gaan voeren. Dit staat trouwens in de bieb, van Ian Billinghurst:

Worden skelet problemen bij pups veroorzaakt door te weinig calcium?

De meeste hondeneigenaren of mensen die adviseren over honden voeding leven in de simpele veronderstelling dat bot problemen veroorzaakt worden door te weinig calcium in honden voeding. De meeste hondeneigenaren zijn er van overtuigt dat de pup een calcium supplement nodig heeft om goede botten te ontwikkelen. Dit geldt in het bijzonder (denkt men) voor reuze rassen. Veel eigenaren van reuze rassen denken zelfs dat een pup van een reuze ras meer calcium nodig heeft dan van een kleiner ras (noot Lizzy: dit deel is door Ian geschreven toen brok fabrikanten nog ongelofelijk veel calcium in hun voer pletterde. Men is hier nog niet zo heel lang geleden van teruggekomen, daar komt Ian later ook op terug). De eigenaren weten alleen niet precies hoe het werkt.

Puppy-eigenaren moeten inderdaad bezorgt zijn over calcium. Een pup heeft relatief vrij hoge dosering calcium nodig voor bot groei als je dat vergelijkt met een volwassen hond. Wat ze vooral niet nodig hebben is een te grote hoeveelheid calcium. De vragen die beantwoord moeten worden zijn:

1)Hoeveel calcium is de juiste hoeveelheid calcium en welke soort calcium is nodig.
2)Wat geven we te eten en wat voor supplementen geven we om dit probleem te tackelen.

De meeste nieuwe puppy-eigenaren vragen het aan de fokker of aan andere hondeneigenaren of aan de dierenwinkel of aan de dierenarts. En ze verwachten een simpel antwoord inclusief een advies over welke calcium ze moeten geven in welke hoeveelheden. De verschillende vragen die mensen stellen over calcium:

*Wat zijn de basis-regels voor het geven van calcium?
*Wat is de beste vorm van calcium die ik aan mijn pup kan geven?
*Moet ik beendermeel od dolomiet of calcium carbonaat of calcium gluconaat, etc geven?
*Wat vind je van een calcium supplement met toegevoegde vitamines en mineralen?
*Is melk een goede calciumbron voor een pup?
*Zijn botten een goede bron of zijn die gevaarlijk?
*Hoeveel van dat supplement moet ik geven?
*Hoeveel calcium heeft een pup van een groot ras nodig zoals een Duitse Dog? En hoeveel van een klein ras zoals een Papillon?
*Moet een reuze-ras een ander merk voer krijgen dan een klein ras?
*Moet een reuze-ras meer calcium krijgen?

Is er een simpel antwoord op deze vragen?
Veel mensen denken dat ze beter wat teveel calcium kunnen geven dan te weinig. En ze denken dat extra calcium geen kwaad kan. Sommige mensen denken zelfs "als een klein beetje calcium goed is, dan is 6 keer zoveel calcium vast 6 keer beter". Ze botten van het puppy zullen vast groot en sterk groeien. Fantastisch. Er zijn zelfs St Bernard eigenaren die denken dat je een St. Bernard nooit teveel calcium kan geven. Helaas is dit allemaal niet waar en hebben deze misvattingen geleid tot een grote hoeveelheid puppy eigenaren veel te veel calcium aan hun puppy hebben gegeven.

Teveel calcium is een grote veroorzaker van skelet problemen bij puppies.
Tot de dag van vandaag is teveel calcium nog steeds de grote veroorzaken van het slopen van het skelet van de pup. Puppy's die teveel calcium binnen krijgen, ontwikkelen een legio aan skelet problemen zoals HD, ED, OCD, koe-hakkigheid, etc. en het veroorzaakt allerlei degeneratieve gewricht ziektes bij oudere honden. Helaas, in een vroeg stadium lijken veel bot problemen die veroorzaakt worden door een teveel aan calcium precies op problemen die worden veroorzaakt door te weinig calcium. Door de hond te onderzoeken kun je dus niet zien of het puppy lijdt aan een tekort of een teveel aan calcium, dus wat je moet doen is kijken naar hoe de pup gevoerd wordt. Maar vaak krijgt een pup met bot problemen veroorzaakt door teveel aan calcium het advies om nog meer calcium te gaan voeren. En je begrijpt, dit verergert de problemen.

Tegen de tijd dat er een hoop geld uit is gegeven aan rontgenfoto's, specialisten, operaties, supplementen, andere dieten, is het puppie veelal zo misvormt dat het gecastreerd wordt en zijn miserable leven lang lijdt aan artritis en artrose, wordt het al jong ingeslapen om verder leed te besparen.

Veel reputaties van fokkers zijn kapot gemaakit doordat zij zogenaamd slechte pups fokten. Er worden zelfs fokkers voor de rechter gesleept omdat zij genetische kapotte pups fokken. In de tussentijd krabte veel fokkers zich achter de oren, bedenkend wat er mis is gegaan. Er zijn zelfs fokkers die hun pups BARF voerden, perfecte puppy's fokten en toch te horen kregen bij de dierenarts dat ze toch beter brokjes kon voeren. Er zijn vele fokkers "zekerheidshalve" voor de helft BARF en voor de helft brokken gaan voeren. En soms gaat dit goed, maar soms gaat dit niet goed, afhankelijk van welke helft van het BARF dieet er gebruikt wordt. De meer je van het BARF programma afwijkt, de meer problemen je kunt verwachten.

Het idee dat pups verzopen moesten worden in calcium is ontstaan na het vreselijke effect wat men heeft gezien van het te weinig voeren van calcium. Dit vond plaats toen het kant en klare brokkenvoer geintroduceerd werd en eigenaren en fokkers niet tevreden waren over het resultaat. Helaas waren de eigenaren en fokkers vergeten hoe ze ook alweer een goed menu moesten samenstellen en wat ze begonnen te voeren was een dieet dat alleen uit vlees bestond... Een ramp. Zo'n dieet bevat veel te weinig calcium. Het bevat ook te weinig andere mineralen, maar laten we ons concentreren op het tekort aan calcium. Deze puppy's, die voornamelijk vlees te eten kregen en zachte breekbare botjes ontwikkelde: dat was het bewijs voor dierenartsen, fokkers, hondeneigenaren, etc. dat puppy's extra calcium nodig hadden. En dit is waarom de farmaceutische bedrijven, gesteund door dierenartsen en fokkers, hun calcium supplementen weer goed konden slijten, want een opgroeiende pup heeft dus calcium supplementen nodig, nietwaar? De noodzaak om puppy's calcium supplementen te geven werden dus een nieuwe mythe. Voer je puppy calcium supplementen of maak je hond kapot.

Al dat gepraat over calcium tekorten en de noodzaak om te supplementeren met calcium, zorgde er weer voor dat brokfabrikanten meer calcium toe gingen voegen tot hun product. Voor de zekerheid. Het enige wat zij hoefde te doen was een lekker goedkoop calcium supplement toevoegen. Simpel. Gooi er nog wat extra beendermeel in, lekker goedkoop dus ze waren blij dat ze een grote lading van die goedkope handel aan hun voer toe konden voegen, dit bracht namelijk de kosten weer verder omlaag. Op deze wijze kregen de honden via dit hondenvoer (vooral de goedkope merken) wel 10 keer zoveel calcium binnen als dat een pup nodig heeft.

En zo werden eigenaren door dierenartsen aangemoedigd om alleen nog maar commercieel voer te voeren. Dierenartsen (en andere instanties) wisten niet beter dan dat het "all meat dieet" zieke puppies veroorzaakte. En zo begonnen de dierenartsen (en andere instanties) te geloven dat hondeneigenaren nooit van ze levensdagen zelf het eten voor de hond klaar konden maken. Het standaard advies van de dierenarts is nu "voer alleen kant en klaar hondenvoer aan je hond. Geen zelfgemaakte maaltijden! Vooral NIET aan puppy's".

Helaas, met de hondenbrokken kregen de puppy's al teveel aan calcium binnen... En in die tijd waren er eindeloos veel eigenaren die OOK nog eens ZELF wat extra calcium toevoegde. Problemen met een teveel aan calcium volgde al snel. Dus, voerde eigenaren eerst te weinig calcium met het zogenaande "all meat dieet", kregen honden nu veel te veel calcium binnen. En helaas, veel dierenartsen, fokkers, hondeneigenaren, puppy-eigenaren hadden er geen idee van hoe gevaarlijk het is om je pup teveel calcium te voeren.

Hoe komt het dat een teveel aan calcium bot problemen veroorzaakt?
Er zijn 2 mechanisme die dat veroorzaken. Ten eerste zorgt teveel aan calcium ervoor dat andere voedingsstoffen, die nodig zijn voor gezonde bot groei, niet langer beschikbaar zijn omdat zij zich binden met het calcium. En, een teveel aan calcium verstoort ook in de hormoonhuishouding die zorgt voor een normale bot groei. Er zijn vast nog meer oorzaken, die we nu nog niet weten, maar deze twee mechanisme veranderen beide botgroei. Het eind resultaat is alle bot ziektes die we vandaag de dag zien in opgroeiende puppy's. En dit geldt ook voor bot ziektes zoals HD.

Een teveel aan calcium en andere voedingsstoffen:
Als een pup teveel calcium binnen krijgt, hoeveelheden die hij niet nodig heeft, scheidt hij deze simpelweg uit via de ontlasting. Dit statement is absoluut waar wanneer we het hebben over een natuurlijke calcium bron zoals in rauwe vlees botten en zoals in andere natuurlijke bronnen zoals groenten. Maar dit statement is absoluut niet waar voor grote hoeveelheden calcium die de pup binnen krijgt via hondenbrokken of voeding waar een onnatuurlijk calcium supplement in verwerkt is zowel in commercieel voer als in zelfgemaakt voer). Noot Lizzy: dit is nou exact waarom ik geen voorstander ben van een KVV waar een calcium supplement in verwerkt is!!!).

Een teveel aan calcium supplement (of verhit beendermeel!!) zorgt er voor dat andere voedingsstoffen uit het dieet zich aan de calcium bindt. Het vormt samen een nieuwe samenstelling die de pup niet kan absorberen. De mineralen die op deze manier verloren gaan zijn: fosfor, ijzer, koper, zink, jodium, magnesium, mangaan, chroom, borium, selenium en waarschijnlijk nog meer. Met andere woorden: essentiele voedingsstoffen binden zich met onnatuurlijk calcium en worden beide door de pup uitgescheiden via de ontlasting. De pup kan deze voedingsstoffen (die hij zo hard nodig heeft) dus niet meer opnemen. Het resultaat daarvan is dat de pup een tekort op loopt aan vele voedingsstoffen, vooral mineralen, die wel in het voer aanwezig waren. Laat mij je zeggen dat dit GEBRUIKELIJK GEBRUIKELIJK GEBRUIKELIJK is!!!

Zonder deze mineralen kunnen de botten van jouw puppy niet normaal groeien. Een pup die op deze wijze gevoerd wordt kan dus allerlei bot groei en abnormaliteiten ontwikkelen. Het kan zelfs HD, ED Wobbler, koehakkigheid, etc. ontwikkelen. En laat me nogmaals herhalen: dit gebeurd zooooo vaak!

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: do 13 feb 2014, 09:53
door anneliesdj
Lizzy schreef:
Als een pup teveel calcium binnen krijgt, hoeveelheden die hij niet nodig heeft, scheidt hij deze simpelweg uit via de ontlasting. Dit statement is absoluut waar wanneer we het hebben over een natuurlijke calcium bron zoals in rauwe vlees botten en zoals in andere natuurlijke bronnen zoals groenten.
Het stuk wat jij quote had ik al gelezen en dat klopt dan dus niet want hij heeft toch echt hoge hoeveelheden calcium in de botten.
Ik voerde normaal 50% vleesbot, maar zitten soms weleens wat kale botjes bij vandaar dat ik zeg soms 60% (ookal klopt die berekening niet helemaal want spier en orgaan wordt er niet minder om)

Maar nu vraag ik me ook af of mijn oude reu dan ook teveel calcium binnenkrijgt en of dat schadelijk is op oudere leeftijd?

Re: Teveel calcium? Wat voeren?

Geplaatst: do 13 feb 2014, 10:05
door Lizzy
anneliesdj schreef: Het stuk wat jij quote had ik al gelezen en dat klopt dan dus niet want hij heeft toch echt hoge hoeveelheden calcium in de botten.
Ik voerde normaal 50% vleesbot, maar zitten soms weleens wat kale botjes bij vandaar dat ik zeg soms 60% (ookal klopt die berekening niet helemaal want spier en orgaan wordt er niet minder om)

Maar nu vraag ik me ook af of mijn oude reu dan ook teveel calcium binnenkrijgt en of dat schadelijk is op oudere leeftijd?
Ik weet niet of je stelling niet te kort door de bocht is. Ian Billinghurst is nou ook weer niet de eerste beste. Dus als hij zoiets beweerd, doet hij dat natuurlijk niet zo maar. Bovendien is het zo dat groeipijn al kan ontstaan in de baarmoeder: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg2527994 en tijdens de zoogperiode: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... msg2579299.

Het is in ieder geval verstandig om nu minder vleesbot te geven. En als je kaal vleesbot voert, is het dus de bedoeling dat je minder vleesbot gaat voeren want bij vleesbot gaan we uit van 50/50. Ik zou nu 30% vleesbot geven. Als het erg kale vleesbotten zijn, 20%. En verder moet je ook uitkijken met de kcal die je voert. Ook die moeten een beetje in toom gehouden worden. Dus liefst mager vlees en een verhoogd groenten percentage.