Pagina 1 van 1

Beginnen met BARF

Geplaatst: wo 11 dec 2013, 11:20
door Roxanne-Blue
Hallo,

Ik heb een mechelaar van 5 jaar en wil overstappen op BARF. Ze krijgt nu al 1x per dag vers vlees, maar ben erachter gekomen dat dit vlees dus helemaal niet zo vers en natuurlijk is. ik wil hier dus mee stoppen en overstappen op BARF. Maar na lang zoeken en puzzelen snap ik nog steeds niet hoe het BARFen precies in z'n werk gaat. Ik zou graag van jullie horen hoe jullie het doen en waar jullie alles kopen.

Groetjes Roxanne & Blue

Re: Beginnen met BARF

Geplaatst: wo 11 dec 2013, 13:55
door jasmijn
Tja hoe doe ik het  :g:

Ik geef elke dag vlees bot, 3x in de week spiervlees, 3 x in de week organen mix en 1x per week pens.
Hierdoor kan ik allees verpakken op het zelfde gewicht.
Dus altijd zo veel gram vlees bot, zo veel gram spiervlees en zo.
Hierdoor is het verpakken redelijke makkelijk  ;)

Bijvoorbeeld ik geeft 4 soorten vlees bot: kip, parelhoen, konijn en reenek
De eerste 3 die ik geef kan je aan een beginnende hond geven, reenek is harder dus kan je pas een tijd later geven als je hond alles goed verteerd.
Dan heb ik 3 soorten spiervlees: haas, hert en ree.
Voor mij is dat makkelijke omdat ik het maar 3 keer in de week spier voer, dit wisselt wel.
Dadelijke als het wild seizoen is afgelopen word het bijvoorbeeld: rund, paard en kalkoen.
En zo kan je het makkelijk afwisselen  ;)
Organen is hier een beetje anders aangezien is een Miep heb die dat vergif vind  >:(
Ik maak een gemalen mix waar allen organen in zitten met vis en groenten en een beetje pens voor de smaak  ::) want mevrouw blief al die dingen niet heel of in stukjes  ::)
Met organen zorg ik altijd dat die van dieren zijn die ze nog niet in haar menu heeft, dus nu is dat paarden hart, lams nier, eenden lever en runderpens ook dit word weer afgewisseld ;) 

Daar ik op 1 hoog woon met 2 postzegel balkonnetjes geef ik Femke altijd eten in de keuken, ze eet dan op een ouden handdoek die ik na een dag of 2 à 3 in de was doen.
Honden eten barf namelijk meestal niet netjes uit de bak  ::) zodra je de bak neer zet word het er uit geplukte en op de grond gelegd  :biggrin2:
Het liefst eet Femke in haar mand maar dat doen we niet hè  :P dus ik heb haar dus geleerd om op die handdoek te eten door haar en haar vlees elke keer terug te zetten als ze er af ging  :)
Na een keer of wat snapen ze dat meestal wel ( hoewel ik Femke er nog steeds op betrap om grooten kluif dingen naar haar mand te willen smokkelen  ::) en dan die smoel als ik haar betrap en terug stuur  ;D ;D )


Mijn meeste vlees komt hier vandaan met lijntjes maar voor dat ik een giga vries ruimten had bestelden ik vaak bij Degomeat of lupa.
Ook heb ik een paar adresjes in de buurt, nou eigenlijk had want ben net verhuist  ::)

Gewoon naar een slager of markt polier stappen en vragen wat ze hebben en wat het kost, na een tijdje heb je dan verschillende adresjes waar je dingen kan halen.

Bij vraag en aanbod barf staat een topic boven aan genaamd à la Carte wat je ook kan helpen aan adresjes  :D

Als het allemaal een beetje veel is voor je is het misschien een idee om te beginnen met het voeren van Degomeat mixen en dan 1 of 2 dagen barf geven.
Dan kan je ook rustig kijken wat je hond lekker vind en hem laten wennen aan het eten van vlees bot.

Nou ik hoop dat je hier wat aan hebt  :)

Re: Beginnen met BARF

Geplaatst: wo 11 dec 2013, 15:57
door Lizzy
Roxanne-Blue schreef: Hallo,

Ik heb een mechelaar van 5 jaar en wil overstappen op BARF. Ze krijgt nu al 1x per dag vers vlees, maar ben erachter gekomen dat dit vlees dus helemaal niet zo vers en natuurlijk is. ik wil hier dus mee stoppen en overstappen op BARF. Maar na lang zoeken en puzzelen snap ik nog steeds niet hoe het BARFen precies in z'n werk gaat. Ik zou graag van jullie horen hoe jullie het doen en waar jullie alles kopen.

Groetjes Roxanne & Blue
Hoi Roxanne,
Het is gelukkig allemaal niet zo moeilijk. Wat handig is is om eerst naar leveranciers op zoek te gaan voor je barf-producten. En gaat bekijken wat je allemaal kunt krijgen. Wat je nodig hebt :

Liefst van minimaal 2 verschillende diersoorten de vleesbotten en liefst niet teveel nekken. Dus bijvoorbeeld kippenkarkassen en parelhoenkarkas. Ofzo. Meer afwisseling in diersoorten mag altijd, minder liever niet.

Spiervlees van goede kwaliteit. En omdat je al kip voert, liefst niet ook nog eens kipfilet maar bijv. rundvlees en geitenvlees. Of rundvlees, geitenvlees en lamsvlees. Of rundvlees en paardenvlees. Ook hier geldt weer, liefst toch wel 2 verschillende diersoorten. Vlees dat heel veel vet en weinig mooi spiervlees bevat is kwalitatief gewoon niet goed genoeg. Dat kan een keertje gebeuren, dat je eens wat minder vlees hebt, maar dat mag niet de standaard zijn. Goed spiervlees is duur.

Orgaanvlees. En dan voer je het liefst pens (van rund, geit, schaap of hert) en lever (liefst biologisch en anders van jonge dieren zoals lam - lever is de opslagplaats van het lichaam), hart en nier.

Groenten. En die voer je het liefst rauw gepureerd of gekookt. En het liefst voer je zoveel mogelijk verschillende groenten. Behalve prei en ui, die zijn giftig. Je maakt bijv. een mix van andijvie, waterkers, courgette, wortel, pompoen, sperzieboontjes, alfalfa-spruiten, bietje, etc. Dat kun je in porties invriezen. Of je kookt de groenten, dat kan ook.

Vette vis: je geeft bijv. 1 keer per week een zalmkop (valt onder vleesbot) of 2 keer per week een sardientje of panharing. Ik geef zelf geen zalm (omdat ik niet van die kweek vis houd) en geef sardien en pan-haring. Ik laat dat vallen onder extra's dus ik reken dat niet mee.

Extra's: je kunt heel goed 2 keer per week een rauw ei met schil geven. En verder kun je dingen geven als zeewier, gemalen rauwe ongezouten noten (behalve macademia's), zuivel. Net wat jij denkt dat je honden nodig hebben.

En dan maak je een menu voor bijv. 1 week en dat laat je steeds rouleren. Of een menu voor 2 weken. En dan maak je een berekening waarbij je zo tussen de 40% en 50% vleesbot geeft (die voor 50% uit vlees en 50% uit bot bestaan - als je veel kale vleesbotten hebt, ga geef dan niet ook nog eens 50% vleesbot), 20% orgaanvlees (10% pens en 10% andere organen), 10% groenten en de rest spiervlees.

Zie ook dit topic: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 326.0.html