De titel zegt het al. Mag er wild konijn gegeven worden in een lever sparend dieet?
Tam konijn mag wel.
Moderator: Lizzy
Lizzy schreef: Rood vlees: het spiervlees van zoogdieren als runderen (kalfsvlees), varkens (o.a. wilde zwijnen), schapen, geiten, paarden, hazen, hertachtigen en reeën. Ook het vlees van sommige vogels zoals eenden, duiven, struisvogels, emoes en ganzen worden onder rood vlees geklasseerd.[2] Vlees van deze dieren dat in gerechten is verwerkt valt ook onder deze categorie; bijvoorbeeld lasagne, moussaka, ravioli en bijvoorbeeld als gehakt in pasta's.
Rood vlees onderscheidt zich van wit vlees, zoals dat van gevogelte, door de concentratie myoglobine in spiervezels. Rood vlees bevat relatief veel myoglobinerijke dunne spiervezels (type I spiervezels) met hoge aerobe capaciteit (met veel mitochondriën), die langdurig kunnen werken, zonder rustperiode.
Wit vlees: het spiervlees van pluimvee en ander gevogelte. Onder pluimvee wordt gerekend: kip (bv. kipfilet, braadkip, kipnugget) , kalkoenen, konijnen, en parelhoenders. Ook wild gevogelte (zoals kwartels, fazanten en patrijzen) bevat wit vlees.
Ik zou denken rood....
Ruisje schreef: Ondanks de link zou ik het ook niet gokken als het nu heel goed gaat!!Daarom gokte ik ook op rood. Konijnen zijn hartstikke bewegelijke dieren, in het wild. Hun vlees is hartstikke donker, als je dat ook vergelijkt met tam konijn. Tam konijn is net kip. Wild konijn is hartstikke donker en volgens mij geldt voor deze "Rood vlees bevat relatief veel myoglobinerijke dunne spiervezels (type I spiervezels) met hoge aerobe capaciteit (met veel mitochondriën), die langdurig kunnen werken, zonder rustperiode". Alleen is het wat raar dat fazant dan weer tot wit behoort....
Maar ik denk dat het in de link om wild konijn gaat. Een tam vleeskonijn kan zich niet snel verplaatsen omdat daar geen ruimte voor is. Sneu, maar waar.
Hier lopen heel veel wilde konijnen in de buurt. Als ik ze zie, zitten ze altijd stil, gras te eten of onze honden in de gaten te houden. Alleen als de honden te dicht in de buurt komen, zijn ze weg -- pijlsnel!
Ook is wild konijnenvlees idd donkerder dan tam vlees -- toevallig vanavond door de menus van de katten gemalen.
pearlsofpassion schreef: ......Het gaat om het eiwit myoglobin wat zorgt voor de rode kleur van het spierweefsel.
En waarom mag dat rood vlees niet? Wat is het precies in rood vlees dat belastend is voor de lever? Zijn het de spiervezels, of is het iets anders dat in vlees van grazers gewoon meer aanwezig is? Want gekweekt rund (wit-blauw vb) is heel erg bleek om rund te zijn, maar is wel nog steeds roder dan wild konijn.... Nochtans staat dat dier ook erg veel stil en komt er weinig beweging in. Van nature is grazer dus gewoon roder dan gevogelte en konijn. Kijk je daar dan naar, of kijk je naar de mate van beweging in een dier?