Envie schreef:
Ik ben sinds een half jaar over gestapt op G.O.K eetpatroon. Grip Op Koolhydraten. Meer gezonde vetten, veel minder koolhydraten.
Op die manier krijg je een veel gevarieerder voedingspatroon, en kan je heel wat kilo's afvallen.
Als je eens kijkt wat de doorsnee nederlander naar binnen schuift, zoveel koolhydraat rijk eten dat ook nog eens vetten en suikers bevat . Waarvan je dus dikke buiken enz. krijgt.
Van vet eten heb je veel minder nodig. Met een eitje, een schepje kwark en een stukje kaas kan ik de hele ochtend rondlopen. Een lunch van brood en fruit, en avond eten met veel groenten en een stukje vlees/vis of vega dingetje. Visolie erbij. Tussendoor wat nootjes of een stukje kaas.
Voor wie meer wil weten, Yvonne Lemmers, dietiste, heeft hier een goed boek over geschreven
De meeste mensen zouden ervan schrikken hoe weinig voedsel ze eigenlijk werkelijk nodig hebben. Mensen eten gewoon veel te veel omdat ze zaken eten die voor honger zorgen of gewend zijn aan veel zwaar (of vet) voedsel te eten. Je kan ook blijven eten, zoveel je wil, omdat je het maar hoeft te kopen, heel gemakkelijk om te overdoseren. Maar eigenlijk zit er veel meer energie in voedsel dan men zou denken. Als je het echter combineert met zetmelen of glucose heb je het gevoel dat het zo weer verdwenen is...
Op dit moment, na mijn huwelijksreis is het weer aanpassen want alle goede voedingsgewoonten zijn er weer uit, maar voorheen had ik eigenlijk maar 1 grote maaltijd per dag nodig. Ik kwam dus de ochtend door op niets
Op de middag een halve liter smoothie (das zowat gelijk aan een appel, sinaasappel en wat bladgroenten) en dan 's avonds de andere helft en een volwaardige maaltijd. Soms eens brood, meestal warme maaltijd. Vlees eet ik nooit erg veel en aardappel of rijst al helemaal niet (pasta wel moet ik toegeven, vind het gewoon te lekker
). Ik voel me ook niet goed als ik wel veel vlees eet (lees, weinig groenten), dan zit ik de volgende dag een paar keer extra op toilet.
Ik vond het heerlijk dat ik toen eigenlijk nooit echt honger had. Ik at wanneer ik dat zelf het aangenaamst vond en kon het me dan ook permitteren om eens door te eten zonder dik te worden. Het is het verschil tussen je energie halen uit wat je net opgegeten hebt, of op een bepaald moment energie opslaan door te eten en het daarna vrijmaken. Dat vraagt een aanpassing in je enzymhuishouding en gaat dus niet van 1 dag op de andere. Maar bij mij werken groene smoothies daar goed voor, dat is bij anderen dan weer de suikers helemaal weglaten. Ik heb dat gewoonweg vroeger al geprobeerd, en dat werkte toen niet. Kreeg ik alleen maar meer honger van en werd dus dikker.
Ik weet het, dat is niet helemaal volgens de regels van de biochemie van het lichaam, maar bij mij had dat wel dat effect.
Ik denk wel dat het universeel is dat je van zetmelen en glucose meer honger krijgt omwille van de insulinepieken die ze teweegbrengen, en aangezien ze enkel energie leveren en verder niets waardevols (anders dan fruit of groenten) zie ik niet in waarom je ze zou moeten eten.