Moderator: Lizzy
jope schreef:Ad.1 Ik denk dat je hier een goed punt hebt. Ik heb biologische produkten van een barfleverancier voorbij zien komen en daar stond geen keurmerk op. Toen vroeg ik mij ook af hoe bio dat vlees nou werkelijk zou zijn.
Sommige zijn natuurlijk echt wel te goeder trouw maar voor vele is het een mooie commerciele kreet.
op elke verpakking beoort een batch nummer en een e.e.g. nummer te staan dan weet je dat het klopt uiteraard voorzien van een recente datum, dan weet je 9 van de 10 keer dat het goed is je kunt bijvoorbeeld bij het nvwa kijken welke bedrijven goedgekeurd zijn om categorie 3 materiaal te verwerken dit zijn de slachtbijproducten waar wij onze viervoeters graag mee voeren.
jope schreef: Hoi wij hebben reeds sinds vele jaren onze hond en ook onze vorige hond op vlees en botten staan, onze labrador is hier 16 jaar op geworden en had nog nooit een dierenarts voor een probleem gezien. Sinds maart zijn we lid van barfplaats en lezen hier regelmatig even dit is trouwens onze eerste post !!Goed stuk, fijn dat je dit met ons deelt en het is zeker weer stof tot nadenken!
Mijn man werkt op een slachthuis, en dus voeren wij best voordelig om het zomaar te zeggen door de jaren heen is er veel verandert op het werk van mijn man en is het superstreng geworden bij hem worden bij alle paarden een bloedmosterafgenomen en naar het labo gestuurd voordat het in de voedselketen terecht komt en bij het slachten zijn ook altijd keurmeesters aanwezig en word elk beesd rund kalf paard lam schaap of geit afzonderlijk nog eens door het nvwa gekeurd dit gebeurd op ieder slachthuis hoor. het sjoemelen gebeurd meeestal door groothandels en uitbeenbedrijven Willy Selten was geen slachterij ! maar kocht karkassen en leverde zo aan fabrieken van maaltijden en vleeswarenfabrieken. Het is echter zo dat de mensen niet goed begrijpen dat echt goedkoop niet bestaat iemand betaald de rekening de boer het beest de slachterij, en dat is het probleem van de supermarktketens het moet immers altijd voor de meest uitgeknepen prijs.
Als iedereen zich iets meer in de branche van het vlees zich zou verdiepen zou men graag iets meer voor dat stukje vlees betalen en dan hoeft het nog niet eens biologisch te zijn want wat is nu biologisch !!! als alle dieren biologisch gehouden moesten worden is Nederland veel te klein. er zijn natuurlijk zat aanbieders ook in kvv die zeggen dat ze biologisch zijn maar hoeveel in de barf aanbieders en het kvv gebeuren hebben dat Skal nummer. Zoveel biologisch vlees is Nederland totaal niet rijk dus word er ook het een en ander uit het buitenland gehaald wie bekijkt het daar ? en hoe biologisch is het dan nog het word hier niet op groengas of stroom naartoe gebracht !!
Sommige zijn natuurlijk echt wel te goeder trouw maar voor vele is het een mooie commerciele kreet.
op elke verpakking beoort een batch nummer en een e.e.g. nummer te staan dan weet je dat het klopt uiteraard voorzien van een recente datum, dan weet je 9 van de 10 keer dat het goed is je kunt bijvoorbeeld bij het nvwa kijken welke bedrijven goedgekeurd zijn om categorie 3 materiaal te verwerken dit zijn de slachtbijproducten waar wij onze viervoeters graag mee voeren.
dit moest me toch eens van het hart.
groetjes Jose
pearlsofpassion schreef: Die bio-kippennekken die ik gehad heb weet ik zeker van dat ze bio zijn, simpelweg omdat ze veeel groter en harder zijn dan gewone kippennekken. Deze nekken zijn bijna eend (maar ook weer niet, en de kleur en geur is ook anders), terwijl gewone kippennekken toch echt wel klein zijn. Ook de smaak is duidelijk anders volgens mijn kattenHaas is nooit gedomesticeerd.
Met wat voor voer ze grootgebracht zijn, zie je natuurlijk niet aan het vlees, maar je merkt er wel aan dat de dieren ouder geslacht zijn en meer rondgelopen hebben. Ook bij wild kan je dat trouwens zien. Je kan perfect het verschil zien tussen wilde en tamme eendenfilet, enkel aan de kleur. Haas en gans wordt moeilijker, dat geef ik grif toe. Maar das ook niet echt dieren die 'en masse' gehouden worden.
..
pike schreef: Haas is nooit gedomesticeerd.Ik vraag me af of dit nog echt klopt:
WIlde eend en konijn zijn goed van gedomesticeerde te onderscheiden. En ook wilde gans heeft een heel andere kleur dan gedomesticeerde gans. Als je het al niet kan zien dan kan je het altijd ruiken en proeven. Wild ruikt een smaakt nou eenmaal naar wild.
Het biologische vleesbot van kip dat ik gezien heb heb ik alleen in de verpakking gezien en niet in handen gehad dus over het bot kan ik niet oordelen, maar het zag er wel precies eender uit als de plofvariant. Zelfde formaat, zelfde kleur. (Waren kipruggetjes.) Nou heeft de ecokip die ik voor onszelf koop ook vrijwel dezelfde kleur, maar hij is wel groter. Ik vind het vreemd dat biologische diervoeding blijkbaar geen keurmerk hoeft te hebben. Want dat vraagt om gesjoemel.
Anne in Duitsland schreef: Michiel (Mien 3-tal) is van de zomer bij mij in Zweden op bezoek geweest. 1900 km enkele reis, twee dagen over gedaan. Hij had 70 kilo vlees bij zich (vleesbot, spier en orgaan), had die in een deken gepakt en het hele zaakje zo in een koeltas gestopt (zonder koelelementen). De temperatuur onderweg was gematigd, overdag graadje of 20, 's nachts graadje of 10.Dank voor het typwerk, dat wilde ik ook schrijven.
Toen hij hier aankwam, was het vlees allemaal nog zo goed als stijfbevroren; alleen het konijnkarkas was aan de randen van de doos ietsje ontdooid. Dit alles dus na 2 dagen zonder koeling 1900 km in een gewone personenauto in de zomer. 70 lullige kilootjes.
Bij de barfleveringen die via Vraag en Aanbod gaan (waar jij naar eigen zeggen niet aan meedoet, dus waarvan jij eigenlijk niet weet hoe ze verlopen en hoe het vlees eruitziet), worden in de meeste gevallen honderden en soms duizend kilo's tegelijk vervoerd. In een klein land als NL duurt zo'n lijntje nooit meer dan een uur of vijf. Denk je nou echt dat het vlees de auto's uit komt kruipen na zo'n korte tijd? Ik heb gisteravond hier in huis vlees uitgelegd om te ontdooien; dat was om een uur of tien 's avonds. Vanochtend om een uur of halfelf, dus zeg maar twaalf uur later, waren bot, vlees en orgaan (die in verpakkingen van 700-1100 gram zaten) nog behoorlijk bevroren. Kleine verpakkinkjes, na 12 uur ontdooien bij kamertemperatuur. Het enige wat bijna helemaal ontdooid was, was de pens, omdat ik die in een pakje van 700 gram eenzaam en alleen in een afgesloten pannetje laat ontdooien.
De man van Ramses1 heeft in het voorjaar een keer 200 kilo barf (bot, vlees, orgaan) voor me meegenomen naar Duitsland. Uur of vijf rijden voor hem, daarna nog een uur of 1,5 naar waar ik woon in Leipzig. Na een rondleiding door hun huis van pak 'm beet drie kwartier. Toen ik in Leipzig aankwam, was alles nog gewoon bevroren.
Kortom, het valt allemaal wel mee met die volgens jou zo gruwelijke lijntjes. Gezien de hoeveelheden vlees waarom het gaat, en de relatief korte tijd dat het ongekoeld vervoerd wordt, ontdooien die spullen echt niet zo hard.
Maar als er tijdens die lijntjes van alles misgaat, dan heb je vast wel een paar voorbeelden die je met ons wilt delen?
Lizzy schreef: Ik vraag me af of dit nog echt klopt:Hoe zit het dan? Waarom zou in Argentinie lukken wat nergens anders is gelukt? In de link die je geeft staat nergens dat haas wordt gekweekt. De scherpe wildsmaak wordt namelijk veroorzaakt door het besterven, vers wild smaakt heel anders. En de haasimporteur van Nederland, van Leendert, vermeld de bedrijven in Argentinie waar zijn haas vandaan komt en dat zijn geen kwekerijen maar slachterijen en verwerkers van echt, geschoten wild:
"Máár… dat betekent niet dat gekweekt wild niet lekker kan zijn! Integendeel zelfs. Je kan gekweekte hazen uit Argentinië kopen die over het algemeen veel zachter van smaak zijn dan de wilde hazen die hier in België leven. Maar heel veel mensen hebben die doordringende, sterke wildsmaak juist niet zo graag, dus voor hen zijn die gekweekte hazen uit Argentinië een prima koop".
http://www.radio2.be/artikel/hoe-wild-is-wild?print=1
pike schreef: Hoe zit het dan? Waarom zou in Argentinie lukken wat nergens anders is gelukt? In de link die je geeft staat nergens dat haas wordt gekweekt. De scherpe wildsmaak wordt namelijk veroorzaakt door het besterven, vers wild smaakt heel anders. En de haasimporteur van Nederland, van Leendert, vermeld de bedrijven in Argentinie waar zijn haas vandaan komt en dat zijn geen kwekerijen maar slachterijen en verwerkers van echt, geschoten wild:Uit dit:
http://www.vanleendert.nl/van-leendert-group.php?nl
Waaruit leidt je af/waar lees je, dat haas daadwerkelijk voor consumptie gekweekt wordt? Ik ben daar oprecht nieuwsgierig naar.
pike schreef: Tja het zou inderdaad wel eens zo kunnen zijn. Ik heb dit gevonden:Vandaar in Argentinie ruimte genoeg. en misschien voeren ze ze bij.. Dus als je ze op grote lappen gebied kan houden zal er niets aan het handje zijn.
http://www.kraesgenberg.nl/index.php/re ... asje-repje
3e alinea.
Als dat klopt dan hebben die hazen wel de ruimte om te leven en te bewegen. Anders gaat het dacht ik ook niet, dan gaan ze dood van de stress heb ik altijd begrepen.