Pagina 1 van 1

Lamshals

Geplaatst: do 02 mei 2013, 17:47
door chess
Ik heb vandaag voor de eerste keer lamshals gekocht bij de slager om eens te proberen.  Heeft iemand hier ervaring mee?  Er zit enkel in het midden een beetje bot dus ik zou het als spiervlees beschouwen. 

Ik heb het laten hakken in twee grote stukken (de grootte is iets groter dan een hand en ong. 1,5cm dik) van +/- 425 gr.  Zou ik zo'n stuk gewoon kunnen aanbieden mét het stuk bot in het midden?  Het bot is van een lam én het is niet dragend dus volgend mij is dat wel ok, niet?

Re: Lamshals

Geplaatst: do 02 mei 2013, 18:35
door Joyce van Puck
Ik geef Puck geiten nek. Dat krijgt ze goed weg. Ze is er wel even mee bezig. Je kent je hond zelf het beste. Dus als je het vertrouwd, zou ik het gewoon geven.

Groetjes joyce

Re: Lamshals

Geplaatst: do 02 mei 2013, 19:56
door bordie
chess schreef: Ik heb vandaag voor de eerste keer lamshals gekocht bij de slager om eens te proberen.  Heeft iemand hier ervaring mee?  Er zit enkel in het midden een beetje bot dus ik zou het als spiervlees beschouwen. 

Ik heb het laten hakken in twee grote stukken (de grootte is iets groter dan een hand en ong. 1,5cm dik) van +/- 425 gr.  Zou ik zo'n stuk gewoon kunnen aanbieden mét het stuk bot in het midden?  Het bot is van een lam én het is niet dragend dus volgend mij is dat wel ok, niet?
plaats er een foto van?

Re: Lamshals

Geplaatst: do 02 mei 2013, 19:59
door Anne in Zweden
Ik zou het zeker niet als alleen spiervlees zien; er zit wel degelijk een aardig bot in. Een kippennek is zachter, die beschouw je toch ook als vleesbot en niet als spiervlees?

Re: Lamshals

Geplaatst: do 02 mei 2013, 20:47
door Annemarie Rijnveld
Ik heb een paar keer lamsnek geprobeerd, maar ik vind het knetter-knetterhard. Ik heb er uiteindelijk het vlees van afgehaald en bouillon getrokken van het bot.  :-X

Nu woon ik in Italie en misschien zijn de lamsnekjes in Nederland zachter? Ik hoop het!!

Re: Lamshals

Geplaatst: vr 03 mei 2013, 17:46
door chess
Anne in Duitsland schreef: Ik zou het zeker niet als alleen spiervlees zien; er zit wel degelijk een aardig bot in. Een kippennek is zachter, die beschouw je toch ook als vleesbot en niet als spiervlees?
Dat klopt.  Maar hier is hoop en al 10% ervan bot, het is enkel in het midden zo'n stukje bot.  Maar als het dan weer knetterhard is, zoals Annemarie Rijnveld zegt, dan geef ik het liever niet want ik wil nu ook weer niet dat hij er zijn tanden op kapot bijt.

Re: Lamshals

Geplaatst: za 04 mei 2013, 01:52
door Lambchop
Persoonlijk zou ik het bot verwijderen. Ik vind bot van de nek/hals toch echt te hard. Al zou mn hond het goed kunnen knagen, ik wil niet dat vitale organen beschadigd raken want dan zijn de rapen gaar. Vervang het bot van de hals desnoods door iets van een ander dier, zoals kipkk, parelhoen etc etc...

Re: Lamshals

Geplaatst: za 04 mei 2013, 08:06
door Parelridder
Ik heb jonge geitjes (1-3 weken oud) daaraan zit ook een nekje. Ik weet niet of met de lamshals een zelfde stukje nek wordt bedoeld, maar ik laat mijn hondne het geitennekje zonder probleem op eten. Ik heb het uitgeprobeerd met mijn oudste. Die is heel kieskeurig als het gaat om hardheid en scherpte, waarschijnlijk omdat ze héél uitvoerig kauwt en zodoende baalt als iets niet goed fijn te krijgen is of scherp voelt in haar bek. Hoe dan ook, de jonge geitennek geeft geen enkel probleem bij eten of verteren. Maar dit zijn wel erg jonge geitjes. Ik zou dus zeker ook kijken naar hoe oud het lam was. Van lamsribben weet ik (van horen zeggen) ook dat je boterzachte en te harde hebt, 'lam' is dus een breed begrip. In dit seizoen zijn beiden mogelijk..

Re: Lamshals

Geplaatst: za 04 mei 2013, 09:27
door Martine.
Het ligt aan de grootte van het bot of ik het zou durven te proberen. Jij zegt dat je twee stukken zijn van +/- 1,5 cm. Als je plakken in de breedte hebt laten hakken (tussen de wervels door zeg maar, zoals ze in de vitrine liggen) zou ik sowieso het botstukje te klein vinden. Met een grotere kans vind ik de kans op inslikken te groot. In de lengte (door het ruggemerg waardoor het bot dus een buitenkant ligt) zou ik even inschatten hoe hard het bot is.

Wat betreft voeren als spiervlees, bot van grotere dieren is compacter en bevat wel meer calcium als pluimvee. Zou het dus zeker niet enkel als spiervlees durven te voeren indien je het met bot voert. 

Re: Lamshals

Geplaatst: za 04 mei 2013, 09:33
door Annemarie Rijnveld
Parelridder schreef: , 'lam' is dus een breed begrip. In dit seizoen zijn beiden mogelijk..
Lam heet lam tot aan de leeftijd van 1 jaar, daarna heet het schaap.
Inderdaad een heel breed begrip. Is het een nekje van een heel jong lammetje, leeftijd 1 maand of zo, dan zou ik het ook met een gerust hart durven geven.
Altijd even navragen dus wat de leeftijd is.

Re: Lamshals

Geplaatst: zo 05 mei 2013, 07:42
door chess
Ik heb het inderdaad in de breedte laten hakken.  Dus ja, risico op inslikken komt er dan ook nog eens bij.  Ik ga het bot dan nu zeker niet meer geven.

Ik weet ook niet hoe oud het lam is.  Ik dacht dat -aangezien een lam toch een jong dier is- het bot op zich geen probleem zou zijn.  Mijn redenering was misschien te simpel: bot is hier ok want is niet dragend bot én van een jong dier.  :)