Wendi schreef:
Ik wil graag nog iets toevoegen aan deze discussie.
Veel barfers willen alleen afval van dieren die toch al geslacht zijn voor humane consumptie aan hun dieren voeren. En dus geen hele prooidieren, omdat zij niet willen dat er voor hun hond een dier gefokt en gedood wordt.
Ik wil eigenlijk een stapje verder gaan in deze ethische discussie (dus niet de praktische). Want hebben wij mensen eigenlijk wel zo hard vlees nodig in vergelijk met een carnivoor als onze hond of kat? Waarom zou het wel ok zijn om een dier voor humane consumptie te slachten en niet voor een hond?
Zou dat laatste eigenlijk niet veel logischer zijn?
Oh ja en dat iedereen zelf zou moeten slachten daar ben ik het NIET mee eens. Daar krijg je heel dieronvriendelijke toestanden van.
Ja, ergens heb je gelijk.
Maar je kan moeilijk iets aan het feit veranderen dat de mens erg veel vlees eet en daar ook nog eens ontzettend kieskeurig in is en veel afval achterlaat.
En aangezien een hond of kat van die afval kan leven, doe ik het liever zo dan nog extra dieren te slachten.
Als ik de filet aan mijn katten voer, gaan de mensen daarom niet het karkas eten, anders zou dat inderdaad logischer zijn. Maar aangezien ze dan gewoon een ander dier doden om daar de filet van de eten, vind ik dat ik beter het karkas van dat dier kan voeren...
En ik ga met de andere posters hier mee, dat eieren, melk en dergelijke consumeren eigenlijk veel meer dierenleed induceert dan de jacht... Op veel grotere schaal ook nog.
BlissSpirit schreef:
Tja, denk dat we het daar niet over eens worden en ga er geen welles nietes van maken.
Maar goed, als je mijn bericht goed hebt gelezen staat er duidelijk dat ik niet tegen de jacht ben, als het gaat om schadebeperking en onnodig lijden van dieren omdat er nu eenmaal te weinig ruimte is voor ze. En daar is maar één dier schuld aan en dat is de mens.
En tja, misschien zie ik het verkeerd, maar als er in strenge winters bijgevoerd wordt, omdat er niet genoeg te vinden is en ze anders de winter niet doorkomen en er dan later dieren afgeschoten moeten worden omdat er teveel zijn, dat is voor mij nog steeds heel tegenstrijdig.
Ik kan volgen waarom dat tegenstrijdig is.
Als je puur populatie-ecologisch bekijkt is dat ook niet de juiste manier van werken. Het is veel efficiënter om inderdaad niet bij te voeren en de natuurlijke gang van zaken te laten de grootte van de populatie bepalen. Pas op, leuk voor de dieren is dat ook niet want dan heerst er serieuze competitie om ruimte en voedsel en geldt de wet van de sterkste. Dat komt er op neer dat er vaak meer honger is bij de dieren (waarbij de zwaksten het gewoon niet halen, de rest net wel) dan nu het geval is. Diegene die sterven, doen dat dan ook veel langzamer dan bij afschieten.
In een natuurlijke situatie worden prooidierpopulatie's niet binnen de perken gehouden via beperking van het voedsel, maar via de roofdieren. In een verstedelijkte omgeving als de onze is daar geen sprake meer van en is het wel voedselbeperking die het bepaald. Het geeft niet zo'n mooie beelden als je die kudde's collectief ziet uithongeren.
Wat daar dan tegenoverstaat is dat dieren die gekweekt worden voor het vlees ook gevoerd worden om daarna gedood te worden. Net als deze dieren in het wild die dan bijgevoerd worden om daarna het overschot af te schieten.
Ik blijf erbij dat ik dat een veel idealere situatie vind dan het bio-industriedier.
Dus zwart-wit gesteld: hoe meer men op deze manier in het wild kan kweken, hoe minder er in hokjes moeten opgroeien. En daar ben ik wel voor.
Als de mensen nu ook nog eens minder kieskeurig zouden zijn en vb ook die bergen gans willen eten die geschoten worden ter schadebestrijding, dan zouden we daarin ook al een stuk verder staan.
Ik krijg vandaag gans binnen van Jurgen, en het binnenste stukje daarvan, als dat nog mooi bevroren aankomt, gaat zeker in onze eigen vriezer. Ik zie niet in waarom niet. Is gewoon puur filet en prachtig vlees.
Als je ziet in welke hoeveelheden dat hier aangeboden wordt, en dat je er eigenlijk praktisch nooit van hoort als menselijk voedsel, dan vind ik dat echt doodzonde.
Ik ben heel blij dat mijn katten het eten (vele honden niet, begrijp ik) zodat ik dit overschotvlees ten volle kan benutten. Gebruikte filet van wild, zonder pezen en bindweefsel, vet, taaie stukken. Echt een prachtig stukje spiervlees waar de mens bij de gekweekte dieren mee gaat lopen. Blij dat ik het een bestemming kan geven.
Maar nog liever had ik inderdaad gezien dat de mensen het wat meer zouden eten en dan wat minder kipfilet.
Zou voor hun trouwens ook een stuk gezonder zijn....
Kipfilet en kippenpoten weiger ik trouwens nog aan mijn katten te voeren.
Dat is menseneten. Als ze dat over hebben, hebben ze echt te veel geslacht en dan moeten ze daar maar mee stoppen. Dan is er geen reden waarom dat dier gedood zou moeten zijn, en ga ik dat niet steunen. Zelfs geen klein beetje.
Kip wordt zoveel gegeten dat er karkas en nek genoeg is om meer dan voldoende kip in hun menu te krijgen.
Ik krijg vandaag trouwens wel een zonde binnen.
Een fazant in veren...
Punt is dat ik niet weet of ze fazant lusten en karkas altijd per 10kg gaat. Om het uit te proberen heb ik dus 1 keer een hele fazant gekocht.
Als ze het lusten komt het de volgende keer als karkas naar hier. Als ze het niet lusten, heb ik geen 10kg te veel gekocht waarvan ik het dan weer niet over mijn hart kan krijgen het weg te gooien en nog maanden bezig ben het onder vanalles te mengen om het hen toch te laten eten.
Misschien dat ik van deze fazant ook wat van het vlees pik voor onszelf, dat weet ik nog niet. Zal er vanafhangen hoe hij eruit ziet als hij hier komt.