Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#2625018
Vorig jaar zomer hebben wij ons trekpaard in moeten laten slapen wegens plotselinge " ontschoening" (loslaten van de hoef zodat het binnenste bloot komt te liggen)
Tot die tijd hebben er verschillende dierenartsen en paardenartsen en specialisten naar gekeken zonder dat de oorzaak duidelijk werd.

Gedurende meer dan 6 weken tot haar dood heeft zij Bute gehad als pijnstilling ( Phenylbutazone ).
Het gemak waarmee dit middel werd voorgeschreven verbaasde ons .
De behandelende artsen hebben dit nooit aangetekend in haar paardenpaspoort.
Niemand die er aan dacht ,opzet was er zeker niet in het spel.

Toediening van Phenylbutazone blijkt  officeel te moeten worden aangetekend omdat een paard die dit middel gehad heeft nooit meer geslacht mag worden en in de voedselketen terecht mag komen.

Ons paard  had gemakkelijk naar de paardenslachter kunnen gaan zonder dat duidelijk werd dat ze never nooit niet geslacht zou mogen worden,immers zij had een leeg paardenpaspoort zonder aantekeningen.

Let wel : ons paard is ingeslapen en niet geslacht omdat we dit niet wilden.

Wij hebben sindsdien veel verhalen gehoord van diverse paardeneigenaren/artsen en slachters dat het bijzonder makkelijk is om een ziek paard uit NL ondanks de Bute gewoon te slachten.
Immers ,het staat niet geregistreerd in het bijbehorende paardenpaspoort.

Het is dus erg makkelijk om te frauderen met zieke paarden die desondanks geslacht worden waardoor er gevaarlijke medicatie in de voedselketen terecht komt.

Vanavond zag ik een uitzending van Eenvandaag wat exact overeenkomt met onze ervaringen.

Nu eet ik zelf absoluut geen paardenvlees ,maar wat geven wij onze honden?

Gezien de discussies de laatste tijd over paardenvlees en dat het zo gezond zou zijn , stel ik mijn vraagtekens daarbij.

Klik op deze link voor de uitzending :
http://www.eenvandaag.nl/gezondheid/451 ... garanderen
#2625060
Mijn dierenarts heeft het wel direct in mijn paspoort gemeld dat mijn paard middelen heeft gekregen die haar ongeschikt maakte voor de slacht.
Wij hebben haar destijds ook laten inslapen omdat ik haar niet wilde laten slachten. Ik zou haar nog wel bij de slachter kunnen laten doden, maar het kadaver werd dan aangeboden bij de destructor.
Er worden dus wel meldingen gemaakt, maar dat gebeurd inderdaad veel te weinig.

Ik vrees alleen dat dit niet alleen bij paarden gebeurd. Veel boeren weten zelf wel hoe ze medicatie moeten toedienen, veel veeartsen willen gewoon dat een dier geholpen wordt en het is in dit land zo'n papierwinkel dat ik me niet voor kan stellen dat al die bedrijven voor al die miljoenen dieren wél alles keurig bijhouden.

Onze hond krijgt gewoon paardenvlees. En behoorlijk veel ook. Hij doet het er goed op, paarden krijgen geen preventieve antibiotica en dat vind ik dan weer een pluspunt.
We weten in deze tijd gewoon niet meer wat we eten.
#2625896
Ik sluit mij aan bij Hope dat wij in deze tijd niet meer weten wat we eten. Simpelweg omdat de controle hierop blijkbaar faalt.
Ik denk wel dat een veearts het zou willen bijschrijven in het dierenpaspoort, maar dat sommige eigenaren misschien protesteren en wellicht om conflictsituaties te vermijden is het eerder de norm geworden om het niet bij te schrijven.

Als ik nu paard zou voeren, zou ik het niet direct weggooien ofzo. Je hebt bijna met geen enkel dier op dit moment een garantie dat het gezond is en ook biologisch vlees wordt soms stiekem gemengd met niet biologisch vlees, maar hoe ziek een paard dan wel niet is als het naar de slacht gaat, valt alleen maar te raden.  :'(
#2626063
Een punt bij paardenvlees is natuurlijk wel dat, omdat ze niet gefokt worden voor de slacht, er vaak meer geld aan besteed wordt om ze beter te krijgen als ze iets mankeren. Een dier dat gehouden wordt in de vee-industrie gaat sneller naar de slager als er iets mis is.

Paardeneigenaren zijn vaker geneigd om geld te besteden aan hun zieke paard, en daar mogen van die eigenaar dan ook duurdere, en zwaardere medicijnen in. Het paardenvlees uit het buitenland (Roemenië bijvoorbeeld) is wat dat betreft gezonder, omdat er daar minder geld is voor medicatie.
Een ander punt is weer dat er tegenwoordig meer paarden worden ingeslapen. Veel mensen hebben hun paard als kameraad, en willen hem niet zien eindigen in de supermarkt. Dus dat trekt de boel weer een beetje recht. 
#2626222
Hope schreef: We weten in deze tijd gewoon niet meer wat we eten.
Helaas, maar waar. Hier gebeuren dingen nog vaker op kleine schaal en dat heeft veel voordelen. Een boer weet niet alleen wat er met zijn dieren gebeurt, maar ook waar ze naartoe gaan en de mensen waar ze naartoe gaan weten daardoor ook wat er met de dieren is gebeurt. Wij krijgen vanaf de lente af en toe vlees van boerderijen uit de buurt. Ik vertrouw het vlees dat van die mensen vandaan komt meer dan het vlees dat ik bij een slachterij haal waar ze volgens allerlei EU regeltjes werken. Teveel tussenpartijen en teveel winstbelangen. Hoewel ik denk dat veel misstanden niet bewust gebeuren, zoals ook bij dit paard, maar als eigenaar weet je wat er gebeurd is en als je als eigenaar ook degene bent die het paard slacht en vervolgens op kleine schaal verkoopt/verdeeld dan kan er al minder misgaan, of het moet bewust gebeuren. Mja, dat mag allemaal niet meer en bovendien hebben we de kennis vaak niet meer. Zonde.
#2626259
Daantje, je hebt gelijk, maar wat dan voeren aan onze honden.
Hier is niet of nauwelijks aan biologisch vlees te komen voor dieren, en als er al aan te komen is,  dan  tegen prijzen  waar je bang van wordt . Ik zou ook biologisch voeren mits betaalbaar  :-\

wat dan voeren? brok?  als je ook als geen  dieren wil voren uit de bio industrie?

en als ik dan bio-dieren en paard moet schrappen , mijn lijstje gaat er dan als volgt uitzien :

kip

Eend
konijn  paard rund lam geit gekweekte zalm kalkoen
=  honger of brok :-\

Edit: ff het verschil  duidelijk gemaakt tussen bio en biologisch  :biggrin2:
Laatst gewijzigd door nova op do 14 mar 2013, 16:26, 1 keer totaal gewijzigd.
#2626268
nova schreef: Daantje, je hebt gelijk, maar wat dan voeren aan onze honden.
Hier is niet of nauwelijks aan bio vlees te komen voor dieren, en als er al aan te komen is,  dan  tegen prijzen  waar je bang van wordt . Ik zou ook bio voeren mits betaalbaar  :-\

wat dan voeren? brok?  als je ook als geen  dieren wil voren uit de bio industrie?

en als ik dan bio-dieren en paard moet schrappen , mijn lijstje gaat er dan als volgt uitzien :

kip

Eend
konijn  paard rund lam geit gekweekte zalm kalkoen
=  honger of brok :-\
Ik denk dat zoiets alleen maar langzaam kan verschuiven, door als consument zoveel als mogelijk te kiezen voor dat vlees waar jij je prettig bij voelt. Tuurlijk worden we daarin beperkt door allerlei zaken, dat geeft niet, maar zodra het een van de prioriteiten in het leven wordt zal het beginnen te verschuiven. Vraag en aanbod.
Laatst gewijzigd door Esther Q op do 14 mar 2013, 09:08, 1 keer totaal gewijzigd.
#2626371
nova schreef: Daantje, je hebt gelijk, maar wat dan voeren aan onze honden.
Hier is niet of nauwelijks aan bio vlees te komen voor dieren, en als er al aan te komen is,  dan  tegen prijzen  waar je bang van wordt . Ik zou ook bio voeren mits betaalbaar  :-\

wat dan voeren? brok? als je ook als geen  dieren wil voren uit de bio industrie?

en als ik dan bio-dieren en paard moet schrappen , mijn lijstje gaat er dan als volgt uitzien :

kip

Eend
konijn  paard rund lam geit gekweekte zalm kalkoen
=  honger of brok :-\
Dat lijkt me weinig opschieten, daar zit ook vlees in. Tenzij je een vega brok gaat voeren. Maar in dat geval zeg ik "neem beter een konijn" (niet tegen jou he :-*)
#2626486
Fenylbutazon is een NSAID. De reden dat paarden ongeschikt zijn voor consumptie is dat het middel mogelijk bij mensen beenmergdepressie kan veroorzaken. Nu is fenylbutazon ook een bestanddeel van de pijnstiller cortafen forte, die voor honden geregisteerd is. Ik weet dat veel paarden dit middel krijgen, maar het weerhoud me er niet van om geen paardenvlees te geven aan m'n hond. Ik dacht ook dat de meeste paarden uit het buitenland komen, speciaal gehouden voor vleesproduktie. Daar zal dit issue wel minder spelen, dan bij recreatiedieren die geslacht worden.
#2626569
Ik zit er ook mee in m'n maag wat het beste is om te doen  :-\

Ik heb de onderzoeken gelezen waarbij aangetoond wordt wat Bute kan doen( bij mensen)

Feit is dat Bute op veel grotere schaal wordt gegeven in NL dan wij weten(het is niet te controleren)

Ik vraag mij af wat het met onze honden doet als wij dit paardenvlees uit NL gedurende langere tijd geven.
Brok is geen optie ,omdat ook daar de meest gore afvalprodukten in verwerkt worden.

Ik weet ook niet wat de reden is waarom  een paard die ooit Bute gehad heeft nooit meer geslacht mag worden,
gezien het feit dat dit een NSAID is.

Stel ons paard zou dit gehad hebben gedurende 2 weken op 2 jarige leeftijd en hersteld zijn.
Stel ze wordt op 16 jarige leeftijd geslacht nadat ze nooit meer iets gemankeerd heeft.

Na 14 jaar is er toch geen spoor meer terug te vinden van Bute?
En zou ze toch geslacht kunnen worden .

Mij stuit het tegen de borst om mijn honden paardenvlees te voeren wat uit Roemenie en dat soort landen komt,hoewel de kans wel groot is dat het vlees gezonder is dan het paardenvlees wat uit NL komt.
#2626958
*Dorothea* schreef: Fenylbutazon is een NSAID. De reden dat paarden ongeschikt zijn voor consumptie is dat het middel mogelijk bij mensen beenmergdepressie kan veroorzaken. Nu is fenylbutazon ook een bestanddeel van de pijnstiller cortafen forte, die voor honden geregisteerd is. Ik weet dat veel paarden dit middel krijgen, maar het weerhoud me er niet van om geen paardenvlees te geven aan m'n hond. Ik dacht ook dat de meeste paarden uit het buitenland komen, speciaal gehouden voor vleesproduktie. Daar zal dit issue wel minder spelen, dan bij recreatiedieren die geslacht worden.
Ik heb me toevallig een tijdje terug geïnformeerd over biologisch paardenvlees in Nederland (ons hondje eet volledig biologisch, maar biologisch paard had ik nog niet voor elkaar) en toen kwam ik uit bij een bedrijf dat Nederlandse (recreatie)paarden slacht en verhandelt, dus juist kans op Bute. Het paardenvlees dat ik nog in de vriezer had liggen, ik weet niet wat ik er nog mee zal doen.........
Het enige dat ik van al deze schandalen hoop is dat iedereen eindelijk eens gaat inzien waar we mee bezig zijn, hoe alles letterlijk verziekt wordt. Misschien kan er nu iets gaan veranderen. Ja, ik weet het.........waarschijnlijk een droom, maar toch..............
#2627085
Daantje schreef: Ik weet ook niet wat de reden is waarom  een paard die ooit Bute gehad heeft nooit meer geslacht mag worden,
gezien het feit dat dit een NSAID is.

Stel ons paard zou dit gehad hebben gedurende 2 weken op 2 jarige leeftijd en hersteld zijn.
Stel ze wordt op 16 jarige leeftijd geslacht nadat ze nooit meer iets gemankeerd heeft.

Na 14 jaar is er toch geen spoor meer terug te vinden van Bute?
En zou ze toch geslacht kunnen worden .
daar ben ik ook benieuwd naar, wat is de afbraak co eff van Bute?
is er nog een spoor van te vinden na xxx aantal jaar?

~
Paarden vormen een diersoort die „voedselproducerend”of „niet-voedselproducerend” kan zijn.
Fenylbutazon is een diergeneesmiddel waarvan het gebruik uitsluitend bij niet-voedselproducerende dieren is toegestaan  krachtens Verordening (EU) nr. 37/2010 van de Commissie van 22 december 2009 betreffende farmacologisch werkzame stoffen en de indeling daarvan op basis van maximumwaarden voor residuen in levensmiddelen van dierlijke oorsprong (2).
Dienovereenkomstig mogen niet- voedselproducerende paarden, die ooit met fenylbutazon zijn behandeld, niet in de voedselketen komen.
Rekening houdend met de frauduleuze praktijken met betrekking tot de aanwezigheid in bepaalde voedselproducten van paardenvlees dat niet op het etiket werd vermeld, is het met het oog op preventie noodzakelijk om na te gaan of niet-voedselproducerende, met fenylbutazon behandelde paarden in de voedselketen zijn terechtgekomen.
~
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 032:NL:PDF
Laatst gewijzigd door flin op vr 15 mar 2013, 00:22, 1 keer totaal gewijzigd.
#2630183
Ik ben het met je eens Daantje, dit is mij ook al meermalen opgevallen.
Ik denk dat het komt omdat dierenartsen er misschien teveel vanuit gaan dat paarden niet geslacht worden vanwege sentimentele waarde, misschien ook nog niet voldoende gewend zijn aan het nieuwe systeem en het dus vergeten.
Of misschien vertrouwen op de eerlijkheid van de paardeneigenaar?
Voor ze geslacht kunnen worden wordt wel altijd eerst een medische controle uitgevoerd, denk dat er dan wel aan het licht komt als er recent bute gegeven is.

Maar hoe komen jullie erbij dat paarden vanuit Roemenie hier op de markt komen? Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk.
#2630215
Overigens, tegenwoordig moet er in het paardenpaspoort toch staan of de eigenaar wel of niet wil dat het paard voor de slacht gaat. Nieuwe paspoorten kan het gewoon worden ingevuld, oudere paspoorten moeten een inlegvel hebben. Zo was het althans enkele jaren geleden. Toen moest ik nog controleren of wedstrijdruiters zo'n inlegvel hadden. Zonder dat mochten ze niet starten. Als hij heeft aangegeven dat niet te willen, mag het dier ook niet geslacht worden.
Wat ik uit mijn tijd bij de paarden echter ook nog weet, is dat er nooit en te nimmer ook maar iets in het paspoort werd geschreven door de dierenartsen. Behalve dan wanneer ze gevaccineerd werden.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door