Pagina 1 van 2

Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 19:52
door Dwarreltje
Deze zomer wil ik een aantal weken richting Zweden met vier hondjes en héle grote stapel boeken de wildernis in  :yeah:. Wat ik zoal gevonden heb, is dat er prima kipvleesbot te koop is,  nu nog het orgaan/pens gedeelte. Als ik dit vooraf wil drogen, welk gewicht houd ik dan aan? Tenslotte is bv pens na het drogen heel wat lichter. De ene grijze cel zegt me, dat ik het verse gewicht aan moet houden. Andere grijze cel twijfelt toch nog een beetje... Wie weet dit? ???

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 20:01
door Angelique
Die ene cel denkt zo gek nog niet hoor  :biggrin2: Wil je het gedroogd voeren, of laat je het daar weer wellen?  Het enige wat er gebeurd is dat het vocht er aan onttrokken wordt, dus qua nutriënten kom je niks tekort op gedroogd spul, alleen kan ik me voorstellen dat je niet echt lekker uitbuikt op zo'n droog flubbeltje.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 20:29
door Dwarreltje
Angelique schreef: Die ene cel denkt zo gek nog niet hoor  :biggrin2: Wil je het gedroogd voeren, of laat je het daar weer wellen?  Het enige wat er gebeurd is dat het vocht er aan onttrokken wordt, dus qua nutriënten kom je niks tekort op gedroogd spul, alleen kan ik me voorstellen dat je niet echt lekker uitbuikt op zo'n droog flubbeltje.
Water zat daar he, met al die meren ;D

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 21:04
door Chaos
Ja hoor, je hebt het goed bedacht  ;)
Als ik op vakantie ga en gedroogd vlees meeneem, maar ik porties zoals ik dat thuis ook zou doen.
Stel, thuis krijgen ze een portie pens van 900 gram (met z'n drieën) dan droog ik vooraf een portie pens van 900 gram.
Hoeveel dat precies is als het gedroogd is maakt ook niet zo veel meer uit.

Ik voeg meestal wat lauw water toe aan het gedroogde spul, en laat dat daarna weer afkoelen voor ik het geef. Het neemt niet heel veel water meer op, maar het water neemt de smaak aan van het vlees en zo krijgen ze wat extra vocht binnen.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 21:19
door Anne in Zweden
Hou er qua kip rekening mee dat zo goed als alle diepvrieskipproducten in Zweden een zoutbadje hebben gehad voordat ze werden ingevroren... Hoeveel procent zout tov het water weet ik niet meer, maar dat kan ik voor je opzoeken - ik ga in maart weer eens twee weken die kant op. :biggrin2: Megazout is het allemaal niet, maar toen ik bv. een aantal kipfilets in reepjes wilde snijden om te drogen, voelde ik het echt prikken - al heb ik wel vrij gevoelige handen.

Hoe het met verse kipproducten zit, weet ik ook niet meer (oma Anne wordt oud ::), maar kan ik ook voor je opzoeken. Niet dat het veel uitmaakt, want de keuze is gewoon beperkt in Zweden, qua botwerk. Waar ga je naartoe, welk deel van het land?

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 23:31
door pike
Ik heb enkele jaren terug vooral diepvries kippenvleugels gekocht in de supermarkten in Zweden en daar zat geen zout bij (althans niet volgens de verpakking en ook niet voelbaar) en ook aan de honden heb ik niets vreemds gemerkt - er werd niet meer gedronken bijv. en ze zijn al helemaal niet ziek geworden.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: ma 25 feb 2013, 23:40
door Anne in Zweden
pike schreef: Ik heb enkele jaren terug vooral diepvries kippenvleugels gekocht in de supermarkten in Zweden en daar zat geen zout bij (althans niet volgens de verpakking en ook niet voelbaar) en ook aan de honden heb ik niets vreemds gemerkt - er werd niet meer gedronken bijv. en ze zijn al helemaal niet ziek geworden.
Het staat erop, op de verpakking, dat ze een zoutbadje hebben gehad. Er zitten natuurlijk geen kilo's doorheen, maar ze worden in gezouten water gelegd en dan pas ingevroren. Vraag mij niet waarom, zal wel met de houdbaarheid te maken hebben?

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 00:40
door pike
Dit is compleet nieuw voor mij. Ik heb het nooit zien staan. En ik bestudeer altijd alles wat op de verpakking staat  :-\ Als je er weer bent moet je toch eens naar de kippenvleugels kijken.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 01:17
door Anne in Zweden
pike schreef: Dit is compleet nieuw voor mij. Ik heb het nooit zien staan. En ik bestudeer altijd alles wat op de verpakking staat  :-\ Als je er weer bent moet je toch eens naar de kippenvleugels kijken.
Doe ik!

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 20:26
door Dwarreltje
Anne in Duitsland schreef: Hou er qua kip rekening mee dat zo goed als alle diepvrieskipproducten in Zweden een zoutbadje hebben gehad voordat ze werden ingevroren... Hoeveel procent zout tov het water weet ik niet meer, maar dat kan ik voor je opzoeken - ik ga in maart weer eens twee weken die kant op. :biggrin2: Megazout is het allemaal niet, maar toen ik bv. een aantal kipfilets in reepjes wilde snijden om te drogen, voelde ik het echt prikken - al heb ik wel vrij gevoelige handen.

Hoe het met verse kipproducten zit, weet ik ook niet meer (oma Anne wordt oud ::), maar kan ik ook voor je opzoeken. Niet dat het veel uitmaakt, want de keuze is gewoon beperkt in Zweden, qua botwerk. Waar ga je naartoe, welk deel van het land?
Oei, dat had ik niet verwacht :-\ Om nou een CushingCairn met Vetoryl van de ergste dorst af te houden en haar vervolgens zoute kip te geven? :-[ Ik bedoel maar, ik gebruik zelf niet eens zout...
Ik heb nog niet besloten welk deel; ben in ieder geval aan het kijken naar alle huisjes die lekker in de rimboe liggen, minimaal aan de rand van het bos. Ik zie hele mooie plekjes waar echter geen stroom is. En tja, beetje in kunnen vriezen of minimaal koud houden is toch noodzaak met die viervoeters. Ben voornamelijk aan het zoeken in midden Zweden, maar zou ook wat zuidelijker kunnen worden. Als het maar lekker afgelegen ligt en bos + openhaardje is vereist. Maar dat laatste is redelijk doorsnee in Zweden :biggrin2:

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: di 26 feb 2013, 23:22
door Anne in Zweden
Dwarreltje schreef: Oei, dat had ik niet verwacht :-\ Om nou een CushingCairn met Vetoryl van de ergste dorst af te houden en haar vervolgens zoute kip te geven? :-[ Ik bedoel maar, ik gebruik zelf niet eens zout...
Ik heb nog niet besloten welk deel; ben in ieder geval aan het kijken naar alle huisjes die lekker in de rimboe liggen, minimaal aan de rand van het bos. Ik zie hele mooie plekjes waar echter geen stroom is. En tja, beetje in kunnen vriezen of minimaal koud houden is toch noodzaak met die viervoeters. Ben voornamelijk aan het zoeken in midden Zweden, maar zou ook wat zuidelijker kunnen worden. Als het maar lekker afgelegen ligt en bos + openhaardje is vereist. Maar dat laatste is redelijk doorsnee in Zweden :biggrin2:
Ik geloof niet dat het megazout smaakt hoor, het is niet een soort gemarineerde kip. De brancheorganisatie beveelt aan om niet meer dan 13% gezouten water in een kipfilet mte spuiten alvorens hem in te vriezen - dus 13% water, niet dat daar 13% zout in zit. Maar uit een onderzoek van Aftonbladet blijkt dat van de 10 merken diepvrieskipfilet er 8 veel meer water bevatten. Ik kan alleen niet zo snel vinden hoeveel zout er in dat water zit, maar dat kijk ik in maart nog even voor je na.

Alternatief kun je natuurlijk niet-bevroren kip kopen, maar dat is wel veel duurder.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: wo 27 feb 2013, 00:24
door pike
Anne in Duitsland schreef: Ik geloof niet dat het megazout smaakt hoor, het is niet een soort gemarineerde kip. De brancheorganisatie beveelt aan om niet meer dan 13% gezouten water in een kipfilet mte spuiten alvorens hem in te vriezen - dus 13% water, niet dat daar 13% zout in zit. Maar uit een onderzoek van Aftonbladet blijkt dat van de 10 merken diepvrieskipfilet er 8 veel meer water bevatten. Ik kan alleen niet zo snel vinden hoeveel zout er in dat water zit, maar dat kijk ik in maart nog even voor je na.

Alternatief kun je natuurlijk niet-bevroren kip kopen, maar dat is wel veel duurder.
Oh wacht effe, inspuiten is iets anders dan een badje natuurlijk.  Nou begrijp ik wat je bedoelt. Niet dat ik het op de verpakking heb zien staan hoor.

Inspuiten met water is in de EU toegestaan. Betaal je lekker voor water ipv voor kip of je riblapje.
Maar ik wist niet dat daar zout bij zat. Ik heb eens even zitten googlen en ontdekt dat er niet alleen zout bij gaat maar dat er ook van alles anders in kan zitten om dat water maar te binden. En dan begrijp ik nu ook hoe het komt dat er honden zijn die allergisch zijn voor kip of rund.  :-X

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat het met vleugeltjes niet gebeurde.  :-\

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: wo 27 feb 2013, 00:41
door Anne in Zweden
pike schreef: Oh wacht effe, inspuiten is iets anders dan een badje natuurlijk.  Nou begrijp ik wat je bedoelt. Niet dat ik het op de verpakking heb zien staan hoor.

Inspuiten met water is in de EU toegestaan. Betaal je lekker voor water ipv voor kip of je riblapje.
Maar ik wist niet dat daar zout bij zat. Ik heb eens even zitten googlen en ontdekt dat er niet alleen zout bij gaat maar dat er ook van alles anders in kan zitten om dat water maar te binden. En dan begrijp ik nu ook hoe het komt dat er honden zijn die allergisch zijn voor kip of rund.  :-X

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat het met vleugeltjes niet gebeurde.  :-\
O sorry, dat was mijn rotte vertaling van het Zweedse "saltlake". Dat van het binden van het water stond inderdaad ook in het artikel in het Aftonbladet. Officieel wordt er zout bij gedaan om het vlees malser te maken, zodat je wel een heel slechte kok moet zijn om je gebakken kipfiletje te laten mislukken. Officieus is het natuurlijk prettig dat de consument voor water + zout betaalt ipv voor vlees...

Volgens mij heb ik ook diepvriesvleugeltjes met zo'n saltlake gezien, maar ook dat zal ik nog controleren.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: wo 27 feb 2013, 08:59
door pike
Zoals ik het begrepen heb:

Het injecteren gebeurt met heel veel fijne naalden. Hierdoor worden de cellen doorbroken waardoor het vlees malser wordt. Langdradig wordt kortdradig zeg maar. Het water met zout (er gaat ook E621 in las ik ergens, en tarwe(!)eiwitten) is zogenaamd bedoeld om bacterieën te doden. Maar dat dit daadwerkelijk gebeurt daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Als je dit geinjecteerde vlees in de pan gooit ligt het eerst minstens 10 minuten te sudderen in zijn vocht voor het gaat bakken. Dat wordt geen mals lapje maar een droog stuk karton. Als het puur om het vermalsen zou gaan hoef je geen watermix toe te voegen. (Vraag Johanna25, die vermalst soms  ganzenfilet. In plaats van 3-4 uur stoven kan je het dan kort bakken.)
Waar het werkelijk om gaat is meer geld verdienen. Je betaalt voor een ons vlees maar je krijgt maar ca 85 gram als je boft.
Ik heb injectiemixen te koop zien staan voor kip/kalkoen, varken en rund.

Re: Zweden-drogen-gewicht?

Geplaatst: wo 27 feb 2013, 11:05
door Anne in Zweden
pike schreef: Zoals ik het begrepen heb:

Het injecteren gebeurt met heel veel fijne naalden. Hierdoor worden de cellen doorbroken waardoor het vlees malser wordt. Langdradig wordt kortdradig zeg maar. Het water met zout (er gaat ook E621 in las ik ergens, en tarwe(!)eiwitten) is zogenaamd bedoeld om bacterieën te doden. Maar dat dit daadwerkelijk gebeurt daar is geen wetenschappelijk bewijs voor.
Als je dit geinjecteerde vlees in de pan gooit ligt het eerst minstens 10 minuten te sudderen in zijn vocht voor het gaat bakken. Dat wordt geen mals lapje maar een droog stuk karton. Als het puur om het vermalsen zou gaan hoef je geen watermix toe te voegen. (Vraag Johanna25, die vermalst soms  ganzenfilet. In plaats van 3-4 uur stoven kan je het dan kort bakken.)
Waar het werkelijk om gaat is meer geld verdienen. Je betaalt voor een ons vlees maar je krijgt maar ca 85 gram als je boft.
Ik heb injectiemixen te koop zien staan voor kip/kalkoen, varken en rund.
Lekker dan...