Pagina 1 van 1

Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 11:09
door Madelief.
Hier komt het wel eens voor dat dingen erg lang in de vriezer liggen.
Een jaar bijvoorbeeld.

Wat doen jullie ermee?

Zo heb ik bijvoorbeeld nog kipkarkassen liggen (nog geen jaar maar wel lang). Er zat kennelijk een gaatje in het zakje, want de kip is wit uitgeslagen...vriesbrand. Mijn eerste ingeving is om het gewoon weg te gooien. Dat heb ik dan ook al vaker gedaan.
Maar wat zouden jullie ermee doen? Voeren? Weggooien?
Of zou ik er bijvoorbeeld soep van kunnen maken (voor de honden dan): Koken en vlees eraf peuteren?
Dat doe ik wel vaker met karkassen die stelselmatig geweigerd worden zoals fazant, patrijs, houtduif etc

Ook heb ik nog ruim een jaar oude lamslongen liggen. Augustus vorig jaar.
Nu voer ik dat überhaupt al niet, maar was het om te drogen.
Zouden jullie dat nog doen? Of ook weggooien?

Dat de voedingswaarde erg terugloopt van langer "bewaren" is denk ik logisch, maar bederven doet het toch niet snel?

Vandaag inderdaad maar eens zoals ik van plan was de vriezers eens her-organiseren om te kijken wat er allemaal zo ligt.

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 11:13
door **Jolanda**
Ik zou het gewoon voeren en gewoon drogen.
Dat de kwaliteit eens een keer minder is, kan in mijn ogen geen kwaad ;)

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 11:35
door Thea
Ook ik zou het gewoon voeren.
Ze krijgen best veel hele goede voeding. ;) Dus een keer vriesbrand lijkt mij niet erg ;D

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 11:52
door Xada
Gewoon voeren of drogen, net wat jezelf wil.
Het kan in mijn ogen geen kwaad. Ook als het voor mezelf zou zijn, zou ik het zelf opeten.
Ik heb een tijdje in een fabriek gewerkt waar vanalles gemaakt werd van vlees. Soms kwam er een pallet terug uit de vriescel en moesten er nieuwe doosjes om. Het enigste verschil met de oude doosjes was dat de houdbaarheids datum op de nieuwe doosjes een jaar later was.

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 12:11
door Madelief.
[quote="Xada"]
Soms kwam er een pallet terug uit de vriescel en moesten er nieuwe doosjes om. Het enigste verschil met de oude doosjes was dat de houdbaarheids datum op de nieuwe doosjes een jaar later was.
[/quote]

Hmmmm  ???
Of dat nu vertrouwen geeft in de vleesindustrie ... ;) Maar daar ging het niet om natuurlijk.


Bedankt voor de antwoorden. Ik ben nu kipkarkas aan het ontdooien. Eens kijken hoe het eruit ziet onder het vriesbrandlaagje.
Eén van mijn meiden is hopelijk drachtig en hoewel ze echt niks tekort komt met zo'n 10-14 diersoorten wil ik ook geen onnodige risico's zoeken. Maar dat lijkt dus reuze mee te vallen.
Het is biologisch karkas, dus extra zonde om het weg te gooien, niet waar!

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 12:13
door Xada
Als je het weg gooit, stuur het dan maar naar mij  ;)

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 12:49
door Parelridder
Als iets er in mijn ogen niet meer aantrekkelijk uit ziet of al een jaar in de vriezer gezworven heeft, voer ik het niet. Ik stel zelf samen om  gezond te voeren, incl. hoge kwaliteit. Ik denk niet dat het 'fout' is of 'gevaarlijk' om het wel te geven, maar mijn eigen keuze is het niet.
Als het gaat om te drogen spul, als beloning, ben ik makkelijker. Dat geef ik niet om ze 'voeding' te geven, maar bij training. Daaraan kan het ook na wat langer bewaren nog prima voldoen. Zo heb ik kipfilet met flinke vriesbrand dan ook wel voor de honden gedroogd: top spul voor beloning :biggrin2:
Ik heb ook bijv. eens lamsniertjes verdwaald gehad in de vrieskist. Met een kilo lamsniertjes doen ze best een poos natuurlijk en om nou al die tijd wat oude niertjes te geven.. :-\ Die heb ik weggegooid. Dat opvoeren ervaar ik voor mezelf als misplaatste zuinigheid.
Ik zou de hoeveelheid dus ook laten mee wegen: eens een keer wat oud spul vind ik een ander verhaal dan vele maaltijden.

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 13:07
door Madelief.
Zo voelt het voor mij ook parelridder.
Ik heb dus al vaker dingen weggegooid. Ook de veel te harde ribben, inderdaad oude niertjes en lever.
En toch twijfel ik nu even; omdat als de kwaliteit níet al te erg achteruit is gegaan het gewoon ook qua gezondheid eigenlijk zonde is om zo'n biologisch karkas weg te gooien. Dat is namelijk wel de hoge kwaliteit die ik graag voer. Het gaat dan ook niet om zuinigheid. Meer om een gevoel van verspilling. Maar goed dat is ook op te lossen door beter op te letten en het niet zover te laten komen ;-)

Ik ben verder wel heel erg overtuigd van de variatie en gezondheid van de voeding die ik voer. Een groot deel biologisch, heel gevarieerd (zo'n 10 -14 diersoorten), dus ik denk dat een wat minder karkasje tussendoor niet zoveel kwaad kan. Mits niet verrot natuurlijk! Maar je hebt gelijk, er is een groot verschil tussen regelmatig en heel af en toe.
In principe dus nooit hier  ;), dit is echt verstopt achterin gebleven. De long gewoon omdat ik het nog niet gedroogd heb. De kip is zeker niet al een jaar in de vriezer, maar ik twijfelde door de vriesbrand.

Ik moet zeggen: na ontdooing zie ik niet veel meer van de vriesbrand:
Afbeelding

Ik heb het karkas dus gewoon maar gevoerd.

Over toch drogen ga ik even nadenken. Misschien kan dat inderdaad geen kwaad.
Niertjes heb ik trouwens laatst ook gedroogd (konijnenniertjes, ontdaan van vet, nog heel lang houdbaar en voor humane consumptie) en dat ging erin als ketellapper.

Longen ga ik mee stoppen. Ik vind ze vaak erg onfris dus ik gooi het gros überhaupt al weg.

Re: Vriesbrand en andere houdbaarvraagjes

Geplaatst: zo 14 okt 2012, 15:24
door 202Spots
Nee niet weg gooien, gewoon geven kan prima!
Het vlees verkleurd wel iets, en heeft wel iets minder smaak,maar de voedingswaardes van vlees blijven 't zelfde.