Moderator: Lizzy
Lizzy schreef: Dat is ook nog eens een goed punt. De zoutbehoefte van een mens en een hond zijn mogelijk niet te vergelijken. Ik zal eens opzoeken wat het zout behoefte van de hond is.Als je onderweg dat van de kat zou tegenkomen, laat je dat dan ook even weten?
Staftime schreef: Ja het is wel iets om over na te denken eigenlijk.Oh ja, natuurlijk, dat is waar, dit was ik even uit het oog verloren.
Maar ik denk dat er wel voldoende zout zit in vis? En ik voeg altijd wat zeewier toe aan de groentemix.
nicolette schreef: Hoi Annemarie,Hoi Nicolette, ik weet dat jij dit produkt gebruikt, dat heb ik gelezen hier bovenaan.
Zelf neem ik elke dag een glas Sole, gemaakt van Keltisch zeezout. Dit is een stukje over keltisch zout:
Een veilige dosis is één of twee theelepels Sole in een glas water. Je kunt de dosis geleidelijk verhogen als je wilt, maar wees voorzichtig en luister naar wat je lichaam je vertelt. Je hoeft je geen zorgen te maken om je bloeddruk of je hart want je lichaam heeft namelijk zout nodig, best veel zelfs. Je bloed hoort van nature 0,9% zout te bevatten en je lichaam heeft ongeveer 200 gram nodig. Toen je in de baarmoeder lag, lag je in een zoutbad dat als het goed is nagenoeg identiek was aan verdund zeewater (afhankelijk van het voedingspatroon van je moeder natuurlijk). Gezond menselijk bloed is voor 98% gelijk aan zeewater. We zijn niet alleen planten, we zijn ook een verdunde oceaan. Het is dus erg zinvol om zoutoplossingen te drinken om onze cellen te regenereren en ze de oorspronkelijke informatie en energie terug te geven.
Geef het niet aan mijn hond, maar denk dat dit zout ook geen kwaad kan, in kleine hoeveelheden.
Vito drinkt ook best vaak zeewater, wonen vlakbij het strand. Hij weet dat het niet mag, maar schept tijdens het rennen toch wat water naar binnen. Alleen bij heel warm weer en veel zeewater krijgt hij waterpoep.
Gr. Nicolette
Annemarie Rijnveld schreef:Nou gaat het hier over katten (waar ik echt niks van af weet moet ik zeggen) en niet over honden, maar we hadden hier onlangs een topic waarin men juist bang was dat men met kippenekken ook schildklier voerde want dat zou de honden ziek maken zoals je je waarschijnlijk kunt herinneren. (http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 077.0.html).
The thyroid gland of a cat's natural prey is a good source of iodine but when using chicken or turkey thighs - and, therefore, no thyroid gland - we need to add Morton's iodized Lite salt as a source of iodine. I use Lite salt instead of regular table salt because Lite salt is a mixture of sodium and potassium versus table salt which is all sodium.
pike schreef: Nou gaat het hier over katten (waar ik echt niks van af weet moet ik zeggen) en niet over honden, maar we hadden hier onlangs een topic waarin men juist bang was dat men met kippenekken ook schildklier voerde want dat zou de honden ziek maken zoals je je waarschijnlijk kunt herinneren. (http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 077.0.html).Ja, ik herinner mij dat topic nog goed en af en toe duik ik weer eens in de materie. Het is af en toe behoorlijk verwarrend.
Wat zeewater betreft daarvan kan ik nog melden dat Pike als jonge hond een keer zeewater heeft gelebberd, dat werd na een 1/2 uurtje aan de achterkant letterlijk uitgespoten. Gelukkig waren we toen nog steeds buiten, het was net een brandweerspuit Armagnac heeft ook wel eens een paar likjes genomen, daar kwam het na een kwartier aan de voorkant weer uit.
pike schreef: Als je een fatsoenlijk barfmenu geeft, dus voldoende soorten afwisselt incl. vis, eitjes, groente, in de juiste verhoudingen, dan is dat gewoon goed. Zelf heb ik van begin af aan knoflook toegevoegd, en voor het geval ik toch ergens wat zou missen zeewier, maar ik geef het niet elke dag. Meestal 3x in de week. Soms mik ik een (goede) visoliecapsule in de bak. Individuele gevallen die wat extra's nodig hebben zijn er natuurlijk wel, door ziekte of ouderdom e.d., maar uitgaande van een gezonde hond zou ik dat gegraaf in eventuele tekorten loslaten.Ja, ik varieer heel veel. Dus het zal echt wel allemaal in orde zijn.
nicolette schreef: Blijft toch wat de boer niet kent vreet hij niet........Ja, ik ben het met je eens Nicolette, het is voor ons mensen ook helemaal niet goed. Hier wordt door de artsen er altijd op gehamerd, dat al het zout dat ons lichaam nodig heeft al in de groenten, vlees, vis, kaas (teveel zelfs) enz enz aanwezig is.
Ik weet dat honden een zout vergiftiging kunnen krijgen. Vroeger en nu nog door sommige dierenartsen werd bij buiten iets opvreten geadviseerd om zout te laten eten. De hond gaat dan overgeven. Gevaarlijk als niet al het zout uitgespuugd wordt. Ze kunnen daar aan overlijden.
Probeer Vito geen zeewater te laten drinken, maar dat is moeilijk. Een beetje lebberen doet hem geen kwaad. Misschien ook gewenning. Bij heel warm weer en veel rennen neemt hij meer zeewater en dan krijgt hij ik heb wel altijd vers water mee, maar de zee is toch ook lekker.
Dat Keltisch zout heeft toch een andere samenstelling dan gewoon zeezout. Maar vind geen info dat het gegeven wordt aan beesten. Zelf denk ik dat in zijn eten voldoende zouten aanwezig zijn. Visje, hart, wild met meer bloed. Zie daarom geen reden om keltisch zout voor hem toe te voegen.
Denk wel dat barf honden die ook geen koekjes etc eten minder zout binnen krijgen dan de gemiddelde brok hond. Dat zout is naar mijn mening niet goed voor de beesten of voor ons in kant en klaar maaltijden.
Gr. Nicolette
Annemarie Rijnveld schreef: Ja, ik ben het met je eens Nicolette, het is voor ons mensen ook helemaal niet goed. Hier wordt door de artsen er altijd op gehamerd, dat al het zout dat ons lichaam nodig heeft al in de groenten, vlees, vis, kaas (teveel zelfs) enz enz aanwezig is.Volgens mij is dat omdat het verslavend werkt. Als je zonder zout gaat eten, vind je het in het begin smakeloos, maar naar verloop van tijd wen je erraan en ga je de smaken van het voedsel zelf leren proeven, kennen en waarderen. Neem je dan op een gegeven moment iets dat gezouten is dan vind je dat echt niet smakelijker maar eerder gewoon vies zout, dat de smaak van je eten verbloemd. Althans, dat is mijn ervaring.
Het is dus eigenlijk onzin dat wij toch nog overal zout overheen gooien. Eigenlijk doen wij dat, omdat het voedsel dan smakelijker is, hè. Plus ook andere redenen, historisch gezien, ter conservering, maar das een ander verhaal.
En dat zout als braakmiddel wordt ook inderdaad voor gewaarschuwd, dat ABSOLUUT niet toe te passen. Gek genoeg zijn er nog steeds DA's die dit middel gewoon nog aanraden.