Pagina 1 van 2

vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: vr 06 jul 2012, 22:00
door ien
Een tijdje geleden heb ik een kastje maakt om vlees in te drogen op natuurlijk wijze. Het is een oud aanrechtkastje waarin ik in alle zijkanten raampjes heb gemaakt en deze vervolgens dichtgemaakt met horgaas zodat er voldoende ventilatie is maar er geen vliegen bij kunnen komen.

Ik heb ook een bomann drogertje maar vrees dat de temperatuur hierin soms te hoog wordt en met name bij het drogen van bot vind ik dit wel wat eng. Om deze reden heb ik dit kastje gemaakt. (nou ja mijn man dan  :biggrin2: ). en bovendien kan ik in dit kastje grotere dingen drogen, momenteel hangen er ook bullepezen in  :biggrin2:


Ik heb er nu al vanalles in gehangen en ik moet zeggen het droogt super goed maar wat ik me wel af vraag is dit: als je bot helemaal droogt, kan het dan toch niet scherp worden? Ik denk wel eens dat rauw bot nog enigszins zacht is doordat het steeds vochtig is (door het vlees er om heen).

Ik plaats hieronder foto's van eendevleugeltjes die ik op deze manier heb gedroogd.


Afbeelding

Afbeelding


En zou dit een geschikte manier zijn om vlees te drogen om gemakkelijk mee op vakantie te kunnen nemen? Ik heb al eerder op deze manier konijnkarkas gedroogd, dit is ook heel goed gelukt  (dit heb ik wel in 2 stukken geknipt, zodat je bijna platte ribstukken krijgt anders krijg je het denk ik moeilijk gedroogd)  schijfjes van orgaan kunnen op deze manier ook mooi gedroogd worden (of in kleine stukjes drogen in de bomann droger).

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: za 07 jul 2012, 08:59
door Annemarie Rijnveld
Wat zien die stukjes vleesbot er mooi uit! Wat een goed idee!
Ik kan je geen antwoord geven op je vraag, helaas. Maar je hebt mij wel nieuwsgierig gemaakt: hoe werkt jouw droogkast?
Staat het buiten? In de zon? Gewoon in huis?
Hoelang duurt het drogen op deze wijze?

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: za 07 jul 2012, 09:35
door ien
In dit topic heb ik enkele fotos van het kastje geplaatst en waar het staat en zo.

http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 83.30.html

Het gedroogde vlees ziet er prima uit maar ik vraag me af hoe het zit met de structuur van het bot en de voedingswaarde na het drogen.

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: za 07 jul 2012, 10:03
door me and my boys
het vocht is eruit, de voedingswaarde blijft hoegenaamd hetzelfde...
wbt de botstructuur....ja dat word harder......soms wel erg hard.....zijn ook wel honden die er een verstopping van hebben opgelopen....dus met mate geven...

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: za 07 jul 2012, 13:38
door Annemarie Rijnveld
ien schreef: In dit topic heb ik enkele fotos van het kastje geplaatst en waar het staat en zo.

http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 83.30.html

Het gedroogde vlees ziet er prima uit maar ik vraag me af hoe het zit met de structuur van het bot en de voedingswaarde na het drogen.
OK, gevonden. Lijkt mij een heel goed idee.
Zal eens kijken wat ik hier thuis ermee kan doen.
Ventilatie eh.. in NL is er wel vaak veel wind. Maar in IT, hmm niet zo vaak.
Zou het drogen dan niet zo werken? Wij hebben wij veeeel zon.

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: za 07 jul 2012, 15:37
door ien
vanaalst schreef: het vocht is eruit, de voedingswaarde blijft hoegenaamd hetzelfde...
wbt de botstructuur....ja dat word harder......soms wel erg hard.....zijn ook wel honden die er een verstopping van hebben opgelopen....dus met mate geven...

ja daar was ik dus ook al bang voor... dus eigenlijk niet zo erg geschikt om gedurende de vakantie (1 week) te geven ipv het gewone vlees.
En gedroogd vlees/orgaan kun je voordat je het geeft een tijdje in water laten weken om het wat smeuiger te maken (of bouillon??) maar bot wat gedroogd is neemt natuurlijk het vocht niet meer opnieuw op denk ik dus dat kun je door het te laten weken niet meer in "oude staat"  terug brengen denk ik...  :-\

Ik ga toch wat extra's  drogen voor de vakantie want we kunnen maar weinig voer meenemen dus we moeten toch kijken of we daar in de buurt wat kunnen krijgen en dan is het fijn om te weten dat we e.v. altijd wat gedroogd voer achter de hand hebben. Een diepvrieskipje moet toch meestal wel te krijgen zijn denk ik dus dan zouden we het hiermee kunnen afwisselen..

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: wo 11 jul 2012, 14:52
door madeleine
Ik denk dat het betreft het botwerk ook afhangt wat voor soort. Lijkt me dat de vleugels en konijnribben wel goed kunnen, puur omdat het al zacht bot is, maar bijvoorbeeld een partij lamsribben of kop veel minder goed gaat omdat dit sowieso al veel hadder is

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: wo 11 jul 2012, 17:23
door Naomi B
hihihi, ik zie het al voor me, koffertje langs de scan op schiphol en hup, een gedroogde lamskop op de scan.  ;D ;D ;D

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 13:38
door ien
Ik heb afgelopen dinsdag samen met Job twee gedroogde eendenvleugeltjes met elkaar vergeleken: eentje had ik gedroogd in mijn bomandrogertje en de andere had in gewoon in de lucht gedroogd in mijn kastje. Het bot in het vleugeltje dat in de bomandroger was gedroogd was veel harder dan het bot in het vleugeltje wat in de lucht was gedroogd. Het luchtgedroogde vleugeltje was nog enigszins buigbaar.
Maar ik moet er wel bij vermelden dat je de temperatuur bij het bomandrogertje niet in kan stellen dus dat kan ook nog schelen natuurlijk. Ben benieuwd hoe hard het bot wordt bij degenen die eendenvleugeltjes drogen in een droger waarmee de temperatuur wel instelbaar is.

Ik heb al verschillende dingen in het droogkastje gedroogd (nu hangt ie weer vol mijn konijnkarkas) en ik moet zeggen dat het prima gaat. Oeps niet te vroeg roepen... ik zal zo meteen eens even gaan kijken hoe de karkasjes er bij hangen  ;)
Vooral ook heel praktisch omdat ik zo ook grotere dingen kan drogen.

En wat betreft een konijnenkop die geef ik sowieso niet dus die ga ik ook niet proberen te drogen  ;)



 

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 16:53
door de redder
Dit is echt een goed idee. Mijn complimenten  :)

Je kan zoal trainings"snoepjes" maken en als je karkassen enz. droogd heb je minder
vriesruimte nodig.

Dit brengt mij op ideeën, bedankt !!

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 17:02
door helenavantroje
geweldig idee dat kastje, ik ga zoiets ook laten maken. Kan hier geen droogkastje kopen en hier in CUracao is altijd zon en veel wind. Maar wat heb je op de bodem gedaan om het vocht op te vangen?

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 17:12
door job
iemand heeft een leuke link geplaatst;
http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?f=36&t=89
ik zou zelf met gaas werken ipv roosters want daar kunnen geheid de vliegen doorheen.
Maar die planken zijn wel gaaf!!!!
Mooi als ik op de bovenste plank in de kast dan mijn bomandrogertje in een gat zou kunnen hangen.
Dan kan je in de zomer zonder machientje en in de winter met machientje drogen.
Kans op oververhitting van de bomann is zo ook niet zo groot lijkt me.

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 17:51
door Naomi B
Dat kastje ziet er erg goed uit! Hmmmm misschien manlief toch maar even lief aankijken.

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 18:30
door ien
job schreef: iemand heeft een leuke link geplaatst;
http://www.peppersrus-forum.nl/viewtopic.php?f=36&t=89
ik zou zelf met gaas werken ipv roosters want daar kunnen geheid de vliegen doorheen.
Maar die planken zijn wel gaaf!!!!
Mooi als ik op de bovenste plank in de kast dan mijn bomandrogertje in een gat zou kunnen hangen.
Dan kan je in de zomer zonder machientje en in de winter met machientje drogen.
Kans op oververhitting van de bomann is zo ook niet zo groot lijkt me.
ik was ook al op internet aan het zoeken geweest en deze had ik ook al gezien. Ziet er zeker goed uit en ik had ook al het idee om zo'n droogkapmotortje te kopen als ik er toevallig tegen aan loop. Voor deze tijd van het jaar is het inderdaad nog niet nodig want het droogt zonder motortje ook prima (het duurt weliswaar iets langer maar is prima te doen).
Voor de wintermaanden is het zeker een goede oplossing. Ik las alleen dat ze die droogkap combineren met een ventilatortje om warme en koude lucht af te laten wisselen.. maar aangezien ik 2 linkse handen heb wat electronica betreft ga ik daar niet aan beginnen.  ;D  Lijkt me eigenlijk ook niet nodig want als je het kastje in je schuur zet, komt daar genoeg koude lucht binnen  ;D

Re: vlees en bot op natuurlijke wijze drogen

Geplaatst: do 12 jul 2012, 18:38
door ien
de redder schreef: Dit is echt een goed idee. Mijn complimenten  :)

Je kan zoal trainings"snoepjes" maken en als je karkassen enz. droogd heb je minder
vriesruimte nodig.

Dit brengt mij op ideeën, bedankt !!

Ik weet niet hoe het zit met de voedingswaarde van het vlees als je het op deze manier droogt dus of het geschikt als "vervanger"  van je diepvries dat weet ik niet.
Maar ik had nu bijvoorbeeld konijnkarkas wat hier ineens niet meer gegeten wordt dan hang ik dan een paar dagen in het kastje dat het wat indroogt en dan eet hij het wel  ::)  Voor het drogen van grotere dingen die niet in electrische droger passen, is het ideaal. Of wanneer je droger niet op temperatuur in te stellen is en je zeker wilt weten dat je het vlees met bot niet op te hoge temperatuur droogt.

Ik moet zeggen dat  ik voor beloningssnoepjes gewoon kleine stukjes vis, long of ander vlees in mijn bomandrogertje leg. (maar dat komt ook wel omdat ik nu in mijn droogkastje alleen nog maar dingen op kan hangen ik heb er nog geen rekjes in gemaakt om dingen op te leggen)