Pagina 1 van 2

Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 11:42
door kaspar
Ik ben nu net sinds een weekje wat met barf bezig voor onze boerboel.
Hoe kan ik het nu het beste doen met de maaltijden en de diepvries?

Kan ik complete dagporties bot/ spier en orgaan maken en dit te samen in 1 zak invriezen?
Dan kan het dus voorkomen dat verschillende diersoorten incl. vis in 1 dezelfde zak zitten.
Of is het beter bot/ spier en orgaan apart per portie in te vriezen en dit elke dag bij elkaar te zoeken?

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 11:44
door nienk
kaspar schreef: Ik ben nu net sinds een weekje wat met barf bezig voor onze boerboel.
Hoe kan ik het nu het beste doen met de maaltijden en de diepvries?

Kan ik complete dagporties bot/ spier en orgaan maken en dit te samen in 1 zak invriezen?
Dan kan het dus voorkomen dat verschillende diersoorten incl. vis in 1 dezelfde zak zitten.
Of is het beter bot/ spier en orgaan apart per portie in te vriezen en dit elke dag bij elkaar te zoeken?
net wat je zelf handig vindt!

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 13:50
door MJoze
Ik vind het handig om vleesbot, spier en orgaan apart te verpakken. Dan kun je later gemakkelijk je menu een beetje aanpassen als je ergens weinig of juist veel van hebt.

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 13:52
door kaspar
@ Nienk, er is dus geen probleem met bijv. kip bij ander vlees doen? Dus geen probleem met salmonella oid?
@ MJoze, hoe bewaar je alles dan gescheiden in de diepvries? Ik heb een kist en als ik daar alles in mik word het best wel spitten om er elke keer het juiste uit te halen.

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 13:56
door nienk
kaspar schreef: @ Nienk, er is dus geen probleem met bijv. kip bij ander vlees doen? Dus geen probleem met salmonella oid?
@ MJoze, hoe bewaar je alles dan gescheiden in de diepvries? Ik heb een kist en als ik daar alles in mik word het best wel spitten om er elke keer het juiste uit te halen.
nee, voor zover ik weet niet.

je zou dmv vuilniszakken, mandjes, schotten, bakken, oid. een indeling in je kist kunnen maken, dat je alles verdeelt kan bewaren.

ik heb overigens zelf voor Reus orgaan en spier voor 2 dagen in kleine bakjes zitten, en vleesbot voor 2 dagen in een zakje. ik heb maar een ieniemienie klein vriezertje, dus raak niet zo snel de weg kwijt.

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 14:04
door kaspar
Dat is wel een goed idee van die schotten, zover had ik nog niet gedacht  :-[

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 14:30
door Els&Flow

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 15:42
door kaspar
Dat ziet er super uit. Morgen maar een rondje Gamma voor wat hout.

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 15:47
door de redder

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 21:05
door madeleine
Goed filmpje..
Nu alleen nog een filmpje van iemand die heel erg handig complete karkassen kan opbergen in een uitpuilende vriezer :biggrin2:

Re: Porties maken

Geplaatst: do 05 apr 2012, 21:28
door koekje
Ik vind het filmpje helemaal niet zo denderend.
Het menu is niet compleet. Ik zie alleen vleesbot (kippenvleugels) en orgaan (tong, runder- en lamshart). Geen spiervlees, geen andere orgaantjes zoals lever en nier en pens in het geval van hond. Alleen kippenvleugels als vleesbot vind ik ook nog eens erg summier.
Dan de groentemix. Dat is geen blancheren meer, dat is tot snot koken en daarna ook nog eens pureren.
Waarom zijn de eieren gekookt? En dan worden ze daarna met verhitte schaal (calciumdinges oid verandert daarmee van structuur) en al met een enorme hoeveelheid zuivel tot moes gedraaid.
En dan gaat er zilvervliesrijst bij. Wel 25%!
Als je daarna in de bakjes kijkt, is de prut bruin doordat de rijst en groente nog zo warm waren. Het vlees is daardoor meeverhit, waardoor je van rauw niet echt meer kunt spreken.

Ik snap ook niet goed waarom er perse gemalen moet worden. Hier eet 1 van de katten gemalen, omdat ze vanaf het begin af aan echt weigert hele vleesbotjes te knagen. Honden doen daar meestal niet zo moeilijk over.


@TS:
Je kan best vanalles samen in 1 zakje stoppen of zulke dingen samen in 1 voerbak geven. Waar het naartoe gaat, is het toch donker.

Re: Porties maken

Geplaatst: vr 06 apr 2012, 14:02
door Leonike
kaspar schreef: @ Nienk, er is dus geen probleem met bijv. kip bij ander vlees doen? Dus geen probleem met salmonella oid?
@ MJoze, hoe bewaar je alles dan gescheiden in de diepvries? Ik heb een kist en als ik daar alles in mik word het best wel spitten om er elke keer het juiste uit te halen.
Ik gebruik daar een aantal grote boodschappentassen voor (die stevige). Er passen er 3 op de bodem van de vriezer, en zeker nog 3 daarbovenop.
Orgaan en spiervlees pak ik per soort in dagporties in, dat gaat vaak in de vriezerlade.

Ik leg er dus per dag 1 zakje spiervlees, 1 zakje orgaan en 1 zakje karkas uit.

Re: Porties maken

Geplaatst: vr 06 apr 2012, 18:43
door MJoze
kaspar schreef: @ MJoze, hoe bewaar je alles dan gescheiden in de diepvries? Ik heb een kist en als ik daar alles in mik word het best wel spitten om er elke keer het juiste uit te halen.
Ik heb 2 ladenvriezers, dat houdt de boel redelijk overzichtelijk.  ;)

Re: Porties maken

Geplaatst: za 07 apr 2012, 00:24
door **Jolanda**
Ik vind het handig om alles per soort te portioneren. Dus zakjes spiervlees, zakjes karkas, zakjes hart/lever/nier. Al moet ik zeggen dat ik het orgaan pas portioneer als ik het nodig heb, ben ik er een paar keer vanaf en dan weer een paar porties lever.
Voorheen maakte ik voor iedere hond voor iedere dag een zakje....de zin gaat je dan al snel weer over ;)

Diverse diersoorten bij elkaar doen kan zeker geen kwaad hoor ;)

Als jij het handig vind om per dag porties te maken, moet je dat vooral doen! En als jij iedere dag vleesbot+spiervlees+orgaan wilt voeren, moet je dat ook zeker doen! ;)

Re: Porties maken

Geplaatst: za 07 apr 2012, 01:11
door May Linn
Een boerboel eet aardig wat per dag denk ik zo.
Dat maakt het alleen maar makkelijk vind ik.
Toen ik nog 3 kleine hondjes had die ongeveer per dag 1kg aten deed ik vleesbot, spiervlees, orgaan, groente en vis in een bepaald gewicht invriezen. (de groente telde ik niet echt mee in de percentages)
En dan bij het pakken gewoon wisselen.

Zo zag een weekmenu eruit ongeveer:
maandag: 500r vleesbot + 500gr spiervlees
dinsdag: 500gr vleesbot + 500gr spiervlees + 100gr groente
woensdag: 1kg vis
donderdag: 200gr orgaan + 300gr pens + 500gr vleesbot
vrijdag: 300gr orgaan + 200gr pens + 500gr vleesbot
zaterdag: 500gr vleesbot + 500gr spiervlees + 100gr groente
zondag: 500gr vleesbot + 500gr spiervlees

Ik deed dan vleesbot per kilo verpakken en dan per 2 dagen 1kg gebruiken.
spiervlees ook per kilo.
pens per 500gr en dan delen over 2 dagen.
orgaan gemengd per 500gr en dan in 2 dagen opvoeren.
groente in bakjes van 100gr.
Vis ook per kilo.

Zo hoefde ik weinig te verpakken en met het pakken kon ik afwisselen wat ik leuk vond om te geven.
Dit kun je dus met even wat rekenwerk in het begin precies zo aanpassen als je wil.
Voor mij werkte dit toen heel goed  :)

Nu eten de honden 4kg per dag (meer honden). Dus ik verpak alles per kilo en pak dan per week gewoon dat eruit wat ik nodig heb en voer dat op.
In de vriezers ligt het verdeelt tussen schotten, vind ik ideaal! Wel flinke vakken zodat grotere stukken karkas ook goed passen.