Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door Lizzy
#1679193
De kwestie eiwit in puppy's en opgroeiende honden is zeer controversieel geworden en diverse bronnen geven vaak tegenstrijdig advies. Eiwitten wordt vaak als oorzaak gezien van vele orthopedische problemen bij de groei van puppy's en van heup en elleboogdysplasie, OCD en Panosteitis (botziekte bij jonge honden). Omdat een teveel aan eiwitten als schuldige aan wordt gewezen bij al deze gewrichtsaandoeningen, wordt het advies gegeven om minder eiwit te geven aan opgroeiende puppy's, voor die van grote rassen.

Dit artikel, met verwijzingen, laat zien dat eiwit niet voor problemen zorgt maar dat het juist zo'n belangrijk element is in het voedsel van de hond. De behoefte aan eiwitten van uitstekende kwaliteit wordt onderzocht in puppy's en in alle stadia van een hondenleven. Dit artikel geeft toe dat we nog niet alles weten over eiwitten en honden, maar het geven van grote hoeveelheden eiwit (ook niet wanneer de hoeveelheden hoger zijn dan wordt aanbevolen) zolang de eiwitten maar van goede kwaliteit is.

"Eiwitten in voeding wordt nog steeds niet volledig begrepen maar het is een essentieel onderdeel van het dieet van elke hond. Je kunt niet teveel eiwitten voeren maar kwaliteit en niet kwantiteit maakt het verschil". Om het nog verwarrender te maken, hondenvoerfabrikanten verkopen niet alleen puppy-voer maar hebben hun product zelfs uitgebreid tot dieten voor puppy's van grote rassen. Wat ik (Lew Olsen) in deze nieuwsbrief verder wil uitwerken is de juistheid van dit concept en het effect van eiwit op de groei van de botten.

Van de Purina website:
"De behoefte aan eiwtten is bij opgroeiende puppy's veel hoger dan volledig uitgegroeide honden. Naast dat eiwit nodig is om eiwitomzetting en de normale cellular metabolisme te ondersteunen (Noot Lizzy: moet nog even verder opzoeken wat men daar exact mee bedoeld), is eiwit nodig voor spier en ander weefselgroei. Onderzoek in onder andere het Purina Pet Care Center heeft laten zien dat puppy's die niet voldoende eiwit kregen niet zo goed opgroeide en vatbaarder waren voor gezondheidsproblemen dan puppy's die een compleet dieet kregen. In het Pet Care Center pregen Engelse Setter puppy's een dieet met een laag eiwitgehalte en zij vertoonde een slechtere groei ten opzichte van de puppy's die een dieet kregen met een hoger eiwit gehalte. Maar toen ze de Setter puppy's een hoger eiwitgehalte te eten kregen, verdwenen de tekortkomingen. De bezorgheid over dat eiwit bot problemen veroorzaakt bij puppy's van grote rassen, heeft er toe geleid dat fokkers een lager eiwitgehalte gingen voeren. Maar, een gepubliseerde studie uit 1993, gebaseerd op een studie die gedaan is met Duitse Dog puppy's op de dierenfaculteit in Utrecht, heeft laten dien dat eiwit geen bijdrage leveren aan dit soort botproblemen. Herman A. Hazewinkel, dierenarts en professor op de Dierenfaculteit Utrecht heeft een studie geleid waaruit blijkt dat er geen schadelijke gevolgen optreden wanneer het eiwitgehalte wordt verhoogd naar 32% van het dieet. Maar, puppy's die slechts 15% eiwit te eten kregen, lieten een ontoerijkend eiwit inname zien. Een te laag eiwitgehalte laat een verminderde groei en immunologisch reactie zien. Dit geldt voor puppy's van grote als kleine rassen. Een juist eiwitgehalte moet dus hoger dan 15% zijn. Deze studie, gedaan bij Duitse Dog puppy's gedurende het eerste half jaar van hun leven, laten zien dat een verhoging van een eiwitgehalte naar 32% geen negatieve effecten heeft op het skelet of het cartilage ontwikkeling van deze honden. Het onderzoek liet tevens zien dat het verhoogde eiwitgehalte geen effect op het functioneren van lever of nieren had. De conclusie van het bovenstaande onderzoek laat dus het belang zien van een behoefte aan een goede kwaliteit eiwit voor een goede groei en een goedwerkend immuunsysteem. Er is geen enkel bewijs gevonden dat het eiwitgehalte de groei van het skelet negatief beinvloed, behalve wanneer er te weinig eiwit wordt gegeven of eiwit van slechte kwaliteit wordt gevoerd.

Van de Eukanuba website:
Dit artikel herhaalt dat een teveel aan eiwit geen OCD of HD in heupen of ellebogen veroorzaakt. Onderzoek in de groei van Duitse Dog (in de dierenfaculteit Utrecht) heeft laten zien dat het eiwit gehalte geen significante invloed heeft op de ontwikkeling van het skelet. Een hoog eiwit gehalte verhoogd niet het risisco op OCD of HD en er is geen effect op de ontwikkeling van de lengterichting groei van het bot. Als toevoeging, eiwit veroorzaakt geen orthopedische problemen, andere voedingsmiddelen kunnen wel problemen veroorzaken. Een verhoogde calcium inname laat in het onderzoek wel zien dat dit voor problemen bij de groei en het volwassen worden/rijping van het skelet kan zorgen. Dit kan zich voordoen wanneer er extra calcium wordt toegevoegd aan kant en klare complete producten of wanneer puppy's meer dan 50% rauwe vleesbotten eten. Commercieel hondenvoer bevat voldoende calcium en menu's waar 40% tot 50% vleesbot in zit zijn de juiste hoeveelheden voor een opgroeiend puppy. Dit artikel concludeert ook dat sommige rassen minder calcium nodig hebben voor een gezonde groei dan anderen. Verstoringen van skeletgroei werd ook waargenomen bij de geteste honden (Duitse Doggen) die een energiebeperkt dieet kregen met een normaal calciumgehalte. 1.0~56 calcium droge stof). Daarom adviseren wij nu om honden die gevoelig zijn voor skeletproblemen, een verlaagd calciumgehalte te geven, 0.8 of 0.9% (droge stof). Het advies is daarom ook om jonge honden niet ad libitum of teveel te voeren, om te voorkomen dat zij osteoartrosis ontwikkelen. Niet een te hoog eiwitgehalte zorgt voor gewrichtsproblemen maar teveel voeren kan bijdragen aan arthritis en orthopedische problemen. Overigens zijn de meeste gewrichtsproblemen aangeboren, maar puppy's en honden die te dik zijn, hebben een grotere kans dat zij meer pijn lijden en het potentieel van het ontwikelen van orthopedische problemen in jongere dieren en het krijgen van arthritis wanneer ze ouder zijn. Sommige voedingsdeskundigen bevelen aan dat je meer vezel en minder vlees/eiwit moet voeren maar dit heeft ook gevolgen omdat dit de absorptie kan blokkeren/beinvloeden. De meest voor de hand liggende manier om een hond af te laten vallen is om kleinere porties te voeren. Sommige eigenaren kiezen voor een laag-calorie-voer dat rijk aan vezels is, dat de hond een vol gevoel geeft, zonder teveel calorieen te eten. Maar, een teveel aan vezel kan de absorptie van andere belangrijke voedingsstoffen verhinderen. De meest logische wijze om puppy's te voeren:

Gebruik een hoge kwaliteit eiwit. Dat houd in dat je een premium hondenbrokkie moet voeren of, wanneer je rauw of gekookt geeft: een zo groot mogelijke variet aan dierlijke eiwitten. Verlaag de hoeveelheid eiwitten niet, omdat eiwitten zorgen voor een gezonde groei, gezonde organen en een sterk immuunsysteem. Houd opgroeiende puppy's slank. Overgewicht geeft een verhoogde kans op de ontwikkeling van orthopedische problemen en de ontwikkeling van arthritis. Geef niet teveel calcium! Als je een commercieel dieet geeft, geef daar geen extra calcium bij! Voer je een rauw dieet, geef 50% of minder rauwe vleesbotten. Wanneer je een gekookt dieet geeft, geeft niet meer dan 800 miligram per pond voer. Geef geen voer met een hoog vezelgehalte om af te vallen. Teveel vezels verhinderd de absorptie van voedingsstoffen.

Bron: Lew Olsen, vertaald door Lizzy Plat-Coelers.

Barfplaats wordt gesponsord door