Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot kant en klaar versvlees

Moderator: eelke

Gebruikersavatar
Door Angelique
#1649882
KVV & BARF in één bak


Kompleet vers voer en BARF zijn prima te combineren.  Erger nog, het is dé ideale combi voor mensen die om welke reden dan ook niet alleen BARF kunnen/willen voeren of die een opstap nodig hebben naar 100% BARF in de toekomst.
En natuurlijk ook niet onbelangrijk  :), je optimaliseert de voeding van je hond welke door enkel en alleen KVV te voeren toch een aantal essentiële onderdelen mist.

KVV is “ goed”, maar daarna komen nog “beter” en “BEST”
  8)

Met die essentiële onderdelen doelen we dan vooral op de vleesbotten die de hond veel gezonde nutriënten en eetplezier verschaft en andere BARF-onderdelen die in grotere stukken gegeten worden waardoor ze beter opneembaar zijn dan hun gemalen kameraadjes en voor een betere verzadiging zorgen.

Wat te voeren.

Wil je je menu echt optimaliseren dan is het zaak om die dingen te voeren die je niet in je KVV terug vindt. De meeste KVV’s bevatten rund en kip en dan vooral veel orgaanvlees, dus dat gaan we niet bijvoeren. Hierbij maken we een kleine uitzondering voor pens, als je dit in stukken en het liefst vuil kunt aanbieden. Dan is dat nog wel een goede toevoeging. Een pakje gemalen pens uit de supermarkt voegt echter niks nuttigs toe.
Spiervlees (liefst van dieren die niet in de KVV verwerkt zitten), vette vis, een rauw eitje en wat groente (voor vitaminen en vezels) en natuurlijk vleesbotten (graag ook anders dan kip) voor het betere knabbelwerk, dat zijn de ideale toevoegingen op een KVV.

Hoe pakken we dat aan?

Als je zo’n 4 dagen kvv voert hoef je op de overige BARFdagen niet super nauw te kijken naar percentages. Toch wil ik vragen om op die dagen toch de BARFregeltjes  ( deze vind je HIER) een beetje in acht te nemen en dit dan om te voorkomen dat de hond teveel vleesbot gaat krijgen, of teveel spiervlees e.d waardoor van enige balans in de voeding geen sprake meer is.  Je kunt qua hoeveelheid BARF het zelfde gewicht aanhouden als wat je aan KVV voert.

Voer dus bij een KVV & BARFmenu ook niet meer dan ongeveer 50% vleesbot.  Geef weinig tot geen orgaanvlees erbij (dat weinig zou b.v. een lamshartje kunnen zijn bij een KVV die enkel uit rund/kip bestaat)

Voer je KVV en BARF op 1 dag, ook dan houd je je aan de eerder genoemde BARFregels en geef je b.v. niet structureel KVV met een handvol kippenekken erbij.  Het gewicht wat je aan BARF voert trek je van de normale dagelijkse hoeveelheid KVV af.  Houd je standaard voor jezelf de BARF-percentages in acht dan wordt het ook heel simpel  (voor mens en hond) om het deel BARF uit te breiden mocht je dat eens zo uitkomen.


Vleesbotten

Als je hond al gewend is aan KVV en dit goed verdraagt kun je beginnen met het kleine zachte vleesbotten. Nekjes van gevogelte zijn hiervoor ideaal. Dit zijn kleine zachte werveltjes, die zodra het vlees eromheen verteerd is uiteenvallen in kleine makkelijk verteerbare stukjes. Voor veel honden is dit nog niet het betere knaagwerk, maar eerst moet de maag gewend raken aan het verteren van bot.  Lees voordat je aan het voeren van botten begint altijd eerst het bottendocument.
Gaat dit allemaal naar wens, dan ga je verder met de karkassen van klein gevogelte zoals kip, parelhoen, kwartel, fazant , eend enz. Ook konijn is dan al geschikt. Gaat het nog steeds goed dan kun je wat ribjes en nekjes gaan geven van JONGE lammetjes (schaap/geit).

Vlees & vis

Omdat veel KVV’s erg eenzijdig van samenstelling zijn en veelal voor een groot deel uit orgaan bestaan is het toevoegen van spiervlees een must.  Dit bied je het liefst in flinke stukken aan zodat er ook nog wat tanden en kiezen gebruikt moeten worden.  
Ook voor het spiervlees geldt dat het ideaal zou zijn als het van een andere diersoort is dan de KVV. Maar…..omdat veel kvv’s amper spiervlees bevatten is een lap rundvlees ook een prima toevoeging.

Ook vis zie je niet veel terug in KVV’s . Jammer, want het is heel gezond. Voer zoveel mogelijk de vette vissoorten zoals sardien, zalm, haring, forel, makreel. Allemaal rauw, vers en ongezouten natuurlijk .  Veel honden moeten even wennen aan vis en voor die honden is het handig om vis wat gedoseerd aan te bieden.  Blikjes vis kan ook, maar is al wel een minder alternatief, maar als je hond niet anders dan die vis wil eten, dan zij het zo. Neem dan het liefst de blikjes vis op water of olijfolie. Indien de vis op zonnebloemolie staat laat deze dan zoveel mogelijk weglopen want met zonnebloemolie hebben we niks.

Groente en ei


Dan blijven er nog wat extra dingetjes over die je kunt geven als gezonde toevoeging op de KVV.  Afhankelijk van het formaat van de hond kun je 1 tot 3 keer per week een rauw eitje geven. Dit kan met schil en al. Ook een flinke lepel groente een aantal keren per week is nog een welkome aanvulling op het menu. Groenten leveren zeer nuttige nutriënten en vezels. Groente kun je rauw/gemalen geven of licht gekookt en dan wat grote stukken.


Net als bij een volledig BARFmenu komt het bij een KVV & BARFmenu niet op een procentje of grammetje aan. Belangrijk is ook in deze om altijd naar je hond te blijven kijken. Heeft jouw hond op 50% vleesbot te harde ontlasting, voer dan minder vleesbot. Wordt je hond van de toegevoegde BARF-onderdelen dikker dan eerder alleeen van de kvv, dan minder je zijn voer. Zo ook andersom. Boven gestelde waarden zijn dan ook slechts richtlijnen en kunnen bijgesteld worden naar gelang de behoefte van de hond.

Nog vragen?.....tuurlijk....stel ze op het board, die is ervoor!


© BARFplaats.nl  Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijk toestemming van de auteur.
Laatst gewijzigd door Angelique op zo 25 jul 2010, 23:16, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door